Перші три львівські ОСББ отримали кредити «Укргазбанку» на енергозбереження

19:14 3 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Ще два об`єднання співвласників багатоквартирних будинків – на стадії завершення оформлення договорів.

Впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках стає простішим: три львівські об`єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) вже отримали кредитні кошти у ПАТ «Укргазбанк» та розпочали виконання необхідних робіт. Найближчим часом вони отримають 30%-е відшкодування з міського бюджету.

Ще два ОСББ перебувають на стадії завершення оформлення кредитних договорів. У ресурсному центрі для розвитку ОСББ ЛМР зазначили: «У зв’язку зі скрутною економічною ситуацією в країні, нестачею енергоносіїв на опалювальний сезон, львів’яни повинні навчитися економити вдома та почати розумно впроваджувати енергоефективні заходи. Та сьогодні ані міська влада, ані держава не спроможні самостійно провести енергомодернізацію у житловому секторі».

Відтак, на думку експертів, допомогти може лише досвід інших європейський країн (наприклад, Польщі, Чехії, Данії, Німеччини, Болгарії) щодо часткового заміщення за рахунок бюджетних коштів суми кредиту, який було чи буде взято для впровадження енергоефективних заходів. Аби отримати можливість впроваджувати енергоощадні заходи в будинку, треба навчитися діяти спільно та приймати рішення разом із сусідами. Таку можливість з реалізації спільної відповідальності за будинок надає мешканцям об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Львівська міська рада затвердила 19 березня «Програму відшкодування частини кредитних коштів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків у Львові на 2015-2018 роки». Метою Програми є створення механізму стимулювання довгострокових і сталих джерел комерційного фінансування заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків. Вона пропонує дієвий та прозорий механізм підтримки з міського бюджету  впровадження енергоефективних заходів у житлових будівлях, у яких створено та діє ОСББ.

Відтак, програмою передбачено відшкодування частини суми кредитних коштів (до 30% від розміру кредитних коштів, але не більше 100 тисяч гривень), отриманих ОСББ (ЖБК) у банках, на впровадження заходів з енергозбереження, а саме: модернізації та утеплення стін фасаду; модернізації, реконструкції й ремонту покрівель, дахового перекриття; реконструкції, ремонту й модернізації всіх інженерних мереж та обладнання в будинку; встановлення приладів погодного регулювання подачі теплоносія; утеплення під`їздів (встановлення та заміна вікон, вхідних дверей); модернізації систем освітлення під’їздів; модернізації систем вентиляції; встановлення обладнання з використання альтернативних до газу джерел енергії для потреб будинку; інших робіт з модернізації, ремонту і реконструкції багатоквартирного будинку. 

Начальник відділу супроводу ОСББ, ресурсного центру для розвитку ОСББ ЛМР Галина Когут пояснила: «Схема дуже проста: наприклад, ОСББ потребує певної суми на проведення енергоефективного заходу. Припустимо, це буде утеплення стін. Голова ОСББ (чи довірена особа) проводить загальні збори мешканців, погоджує з ними вид робіт та суму кредиту, складає відповідний протокол зборів, іде до банку та оформлює на проведення цього заходу кредит, закуповує усе необхідне, за потребою наймає людей для встановлення, бере чеки й акти виконання робіт. Потім несе їх до банку, банк передає відповідні документи до Львівської міської ради. Вкінці (якщо всі документи в порядку) – міський бюджет сплачує 30% від суми кредиту. Відшкодування з міського бюджету відбуватиметься за фактом отримання ОСББ (ЖБК) кредитних коштів та стовідсоткового завершення робіт з термомодернізації будинку». 

«На жаль, не всі мешканці будинків погоджуються долучитись до цієї програми, –підкреслила голова асоціації ОСББ «Оберіг» Стефанія Климко. –Так, аби взяти кредит на енергоощадні заходи в будинках №89-91 на вулиці Стрийській, довелось проводити роз’яснювальну роботу та збирати підписи. «За» відгукнулось понад 70% мешканців, відтак ОСББ змогло взяти кредит, у розмірі 230 тисяч гривень. Оскільки для погашення кредиту потрібно сплачувати 1,19 грн за квадратний метр, мешканцям довелось підняти тариф на утримання будинку на 40 коп. Та це лише доти, доки не надійде відшкодована сума з міського та державного бюджетів».

Крім того, діє державна Програма кредитування енергоефективних заходів в ОСББ та ЖБК, згідно з якою передбачено компенсацію Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, у розмірі 40% від вартості обладнання та матеріалів, які були використані ОСББ та ЖБК на енергоефективні заходи. Схема відшкодування з Держенергоефективності є такою ж, як і з міського бюджету.

Департамент житлового господарства та інфраструктури  уклав договори про співпрацю із трьома банками в частині відшкодування частки кредитних коштів для ОСББ та ЖБК: ПАТ «Укргазбанк»; АТ «Ощадбанк»; ПАК АК банк «Львів». Водночас, ПАТ «Укргазбанк» та АТ «Ощадбанк» є учасниками і державної Програми енергоефективності, в частині відшкодування вартості енергоефективного обладнання для ОСББ.

Заступник директора Львівської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» Тарас Шмигельський запевняє: «Кредит може бути виданий без першого внеску одразу на всю суму, терміном до 10 років. Максимальна сума – 10 млн. грн. Відсоткова ставка – 25% річних. Одноразова комісія – 1%. Жодних інших додаткових комісій чи платежів немає».

 Наразі  у Львові 3 ОСББ отримали кредитні кошти у ПАТ «Укргазбанк»: два – в липні, та один – у серпні, на суму 484 507 грн. Вони вже розпочали виконання робіт з енергозбереження у своїх будинках та найближчим часом отримають відшкодування з міського та державного бюджетів.

Ще два ОСББ перебувають на стадії завершення оформлення кредитних договорів: видачу їх заплановано до кінця місяця. Після виконання  енергоефективних заходів вони також зможуть отримати відшкодування з міського та державного бюджетів.

Окрім того, станом на зараз на розгляді в «Укргазбанку» перебувають два нових пакети документів від ОСББ Львова, а після проведених презентацій та роз’яснювальної роботи, своє зацікавлення виявили ще 15. А загалом Львові діє 603 ОСББ – найбільша кількість в Україні.

Більш детальну інформацію з цього питання можна отримати у відділі супроводу ОСББ департаменту житлового господарства та інфраструктури на площі Ринок, 1 (кабінет 107, тел. 2975-995).

Про це повідомили сьогодні, 3 вересня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів