Нову інспекцію Держархбудконтролю у Львові візьме під контроль громадськість?

17:31 5 жовтня 2015 р.

Фото до новини

Контроль за забудовою Львова буде повернуто місту. Тобто, дозволи на будівництво знову буде надавати інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю при Львівській міській раді, а не Держархбудконтроль у Києві, як це робиться тепер.


Відео: Львівський прес-клуб

Проте цього разу громадськість планує активно долучитися до створення цього управління у Львові і бере участь у розробленні положення, яке регламентуватиме дії забудовників.

Про це сьогодні, 5 жовтня, під час публічних дебатів на тему: «Самоврядування і самобуди: чи вистачить повноважень новій Львівській міськраді, щоб побороти корупцію і протекціонізм у будівництві?», повідомив архітектор Іван Щурко.

- Майже три місяці я, спільно з експертами, займаюся розробленням пропозицій до положення інспекції архбудконтролю, яке на останній сесії було гвалтовно проголосовано чинними депутатами. В липні і серпні на сесії звучало пафосно досить про залучення громадськості і громадських активістів до розроблення окремих пунктів цього положення. Я би дуже хотів почути, в якій формі це залучення відбулося і чи взагалі воно відбулося. І які з пропозицій громадськості були враховані вже в останньому голосуванні, - каже він.

Кандидати в депутати, присутні на дебатах, не змогли відповісти на це запитання громадського активіста. Але, за їх словами, вони цілковито підтримують таке починання.

- Приходить дядечко у Львові і каже: «А мені у Києві держахбудконтроль дав дозвіл, що хочу, те й буду робити». А тепер відповідальність буде у Львові. І міський голова буде контролювати архбудконтроль. На першій колегії, коли начальник юридичного управління Гелена Пайонкевич озвучила цю ухвалу, я сказав, що ми будемо голосувати «за» тоді, коли при інспекції буде громадська рада зі всіх активістів, які будуть фактично наглядовою радою того архбудконтролю, - каже представник від партії «ВО «Свобода» Андріян Гутник.

Його підтримує і колега з партії «Громадський рух «Народний контроль» Орест Печенко
- Керівник архбудконтролю повинен проходити етап конкурсного відбору і більшість в конкурсній комісії повинна складатися не з чиновників міськради, а з громадських активістів. І на цю людину повинен бути вплив упродовж всього терміну його перебування на посаді, - каже він.

Також, на його думку, всі рішення архбудконтролю повинні проходити через громадський контроль.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів