Не хабар, а фінансування політпартії: у будівельній сфері Львова з’явився новий вид «подяки»

20:55 3 серпня 2020 р.

Фото до новини

Про це на засіданні «Хаотична забудова у Львові: як цивілізовано вирішити цю проблему?», що відбулося у Львівському пресклубі, повідомив Юрій Романчук, юрист, заступник голови ГО “Закон та порядок”, координатор партії “Голос” у Галицькому районі Львова.


Відео: Львівський пресклуб

- Коли проводять містобудівний розрахунок, звідки беруть ті чи інші числа –  ніхто не здогадується, сказав він. –  Зараз є поширена практика – не хабар, а фінансування партії… Тому потрібно прописати чіткі правила для забудовників, власників земельних ділянок і міських чиновників, бо зараз кожен робить, що хоче. У нас при міській владі для ворогів діє закон, а для друзів – все можна. А має бути тільки закон, однаковий для всіх.

У підсумку, пояснює юрист, за такі махінації між владою і забудовником розплачуються споживачі:

- Бо будь-які хабарі і віддяки потім прораховують і включають у вартість метражу. Причому людина хоче бачити, скажімо, будинок, школу і садочок (як їй і обіцяють), а отримує за свої кошти по сусідству ще 2-3 житлових будинки.

Одне з найпоширеніших порушень зараз, каже юрист, це - зведення додаткових поверхів.

- Це - стандартна «шпаринка» для забудовників і найчастіше порушення: перший поверх називають цокольним, два останніх технічних облаштовують під пентгауз, який згодом реєструють і присвоюють номер… І вже з п’ятиповерхового будинку, на який отримали дозвіл, звели цілих дев’ять,- розповідає юрист. - Крім того, садочки, паркінги будують не у середньому циклі, а відкладають насамкінець. А потім йдуть у міськраду і ставлять умову: нам наразі інвестори не доплатили коштів, ми це зробимо пізніше, а поки що будемо далі будувати будинки. А потім, коли збудували, виявляється, що вже ні забудовника немає, ні підрядника, ні власника ділянки… Чиновники закривають очі і приймають інфраструктуру, яка є.

Це - проблема міської влади і ДАБІ як контролюючих органів, вважає Юрій Романчук. Але вони не зацікавлені нічого змінювати. 

- Вихід із ситуації лише один – заборонити вносити зміни у генеральний план міста, - каже він. -  Все! І такий закон слід прийняти без зволікань. А  зараз, як ми бачимо, генплан виконується до того моменту, поки до нього не допишуть кілька нулів. Міськрада поставила депутатів у такі рамки, що вони виконують не свої функції, а розпорядження якихось керівників комунальних підприємств.

На жаль, констатує юрист, навіть втручання правоохоронних органів у ситуацію, коли грубо порушують генплан чи будівельні норми, не завжди вирішує проблему.

- У нас, коли порушується якась кримінальна справа, то через 2-3 місяці закривається. А потім зʼясовується, що забудовник віддав 1-2 квартири у новобуді для міськради, одну для прокуратури – і на тому все затихає,  – зауважив Юрій Романчук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів