У Львові демонтують стелу «Монумента слави»

14:30 19 лютого 2018 р.

Фото до новини


Фото: wikipedia.org

Принаймні частина недекомунізованого пам’яника на вулиці Стрийській становить загрозу.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку й голова робочої групи щодо розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент Слави на вулиці Стрийській Андрій Москаленко повідомив сьогодні, 19 лютого: «Минулого року було створено робочу групу, яка займається опрацюванням питань, пов’язаних з розміщенням «Монументу слави» на вулиці Стрийській. Відбулося декілька засідань робочої групи. Під час одного з них було озвучено, що частина елементів цієї конструкції пам’ятника «Монумент слави» знаходиться в гостро-аварійному стані».

Чиновник також розповів: «Відтак, було прийнято рішення про виготовлення висновків щодо технічного стану «Монументу слави», і, зокрема, було замовлено дослідження у Національному університеті «Львівська політехніка» щодо технічного стану ключових конструкцій пам’ятника. Отож, на основі висновків НУ «Львівська політехніка», перше – Галицька районна адміністрація стане замовником протиаварійних робіт, зокрема демонтажу найвищої стели пам’ятника, яка становить найбільшу загрозу. Тому вже в цю п’ятницю ми готуємо рішення виконавчого комітету, відповідно до якого Галицька районна адміністрація буде визначена замовником виконання протиаварійних демонтажних робіт стели «Монументу слави».

Андрій Москаленко також поінформував: «Після прийняття цього рішення ми зможемо розпочати протиаварійні роботи на найбільшій стелі. Плануємо встановити спеціальну огорожу, для безпечного проведення усіх робіт. Тож буде замовлено містобудівний аналіз загального стану комплексу «Монументу слави» обмеженого вулицями Стрийською, Героїв Майдану й Вітовського та площею Івана Франка».

Заступник міського голови Львова також повідомив: «Вже в найближчий час плануємо провести наступне засідання робочої групи з вирішення питання експонування пам’ятника «Монументу слави» на вулиці Стрийській, де обговорюватимемо усі подальші кроки щодо «Монументу слави» Один з варіантів, який пропонується – це музеїфікації елементів пам’ятника, а саме, щоб ключові елементи зберігалися в музеї «Територія терору». Однак такі рішення ми будемо приймати в межах робочої групи, адже є ряд технічно складних робіт, і для їх виконання потрібно задіювати багато фахівців і великогабаритну техніку».

Про це поінформували в прес-службі Львівської міськради, де також нагадали: «Відповідно до розпорядження міського голови №202 від 17 травня 2017 року, розглянувши звернення Почесного громадянина міста Львова, письменника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, учасника національного та правозахисного руху, політв’язня радянських таборів Ігоря Калинця, було створено робочу групу для розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент Слави на вулиці Стрийській».

Як повідомляв «ЩЛ», у Львові пошкодили «Монумент слави».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів