На Львівщину перебралися з Криму й сходу України одинадцять тисяч біженців

19:12 27 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

1 вересня стартує «Фестиваль переселенців та львів’ян».

Два тижні вересня у Львові триватиме «Фестиваль переселенців та львів’ян». Такий захід проводиться вперше в Україні, але організатори сподіваються, що подібні свята стануть популярними по всій державі. Фото-виставки, майстер-класи (гончарство, кулінарія, танці...), інсталяції, дискусії та різноманітні концерти – програма досить насичена і ставить собі за мету об’єднати вимушених переселенців та місцевих мешканців, незважаючи на відмінності, знайти спільні цінності.

Захід відкриється 1 вересня фотовиставкою Вікторії Поліщук «Обличчя переселенців». За задумом організаторів, виставка, героями якої стали не лише українці, які змушені були втікати з рідної домівки, а й корінні мешканці Львова, чию долю змінила війна, покаже, що термін «переселенець» – це не тавро.

Один з організаторів фестивалю, співзасновник громадської ініціативи «Крим SOS» та кримськотатарського культурного центру «Кримський дім у Львові» Алім Алієв, повідомив: «Ідея фестивалю виникла ще півроку тому, коли ми обговорювали питання того, що допомагати вимушеним переселенцям треба не лише соціально, та ще й спонукати людей інтегруватися в ту спільноту, яка їх приймає». 

Організаторами фестивалю виступили громадські організації переселенців, фонд «Відродження» та міська влада. Зокрема, керівник Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження» Оксана Дащаківська розповіла, що фонд уже не вперше допомагає програмам, спрямованим на допомогу внутрішнім біженцям.

Вони вже долучалися до створення бізнес-інкубаторів для переселенців, а зараз працюють над освітньою програмою, де внутрішніх біженців та демобілізованих воїнів АТО навчатимуть вести сільськогосподарське підприємництво. От і на фестиваль кошти знайшлися – його бюджет 120 тисяч гривень.

«На жаль, Україна не перша країна світу, яка зіткнулася з такою проблемою, – повідомила Оксана Дащаківська. – На досвіді колишньої Югославії чи Ірландії та Англії ми знаємо, що культурна співпраця – це найкращий спосіб знайти порозуміння».

До слова, Львів – не найбільше місто, куди приїхали переселенці, хоч, лише за офіційними даними, на Львівщину перебралися 11 тисяч внутрішніх біженців. Водночас громадські активісти звертають увагу, що Львівщина в плані переселенців особлива тим, що на її теренах мешкає більше втікачів iз Криму, тобто кримських татар, а от утікачів зі сходу – менше.

За словами Ірини Магдиш, начальника управління культури Львівської міської ради, для львів’ян фестиваль також стане корисним. Раніше на різних фестивалях львів’яни хизувалися тим, що місто є багатокультурним, адже колись тут мирно співіснували поляки, австрійці, євреї, українці... Проте лише зараз містяни справді отримали нагоду жити в дійсно багатокультурному середовищі.

Про це повідомили сьогодні, 27 серпня, в київському часописі «Україна Молода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів