На Львівщині мобілізованим видали військову форму й берці не за тими розмірами, які потрібні, – ЗМІ

10:18 22 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

На Яворівському полігоні солдат, який назвався Андрієм, розповів: «Нам видали форму 56-го розміру, а берці – 45-го».

Відстоювання своїх законних прав, схоже, не пройшло марно для солдатів, які проходять службу на Яворівському полігоні – незважаючи на офіційну заяву Генштабу, що заходів дисциплінарного впливу (трибунал, гауптвахта тощо) до них застосовувати не будуть, у тих, хто протестував, почалися проблеми. Адже 18 травня 500 новобранців перекрили дорогу, по якій повинна була проїхати колона з американськими військовими інструкторами, і зажадали поліпшити побутові умови та видати обмундирування. А один зі солдатів, Олександр Михайлусь, навіть роздягнув командира частини: вони з ним під крики натовпу «Міняйтеся!», помінялися одягом, а потім полковник подарував бійцеві свою польову форму.

Після втручання засобів масової інформації й Генштабу ЗСУ, солдат таки одягнули у форму і поліпшили побут: забезпечили питною водою, милом і свіжою постіллю. Але до кінця проблеми не вирішені.

Як повідомив нам солдат Олександр Михайлусь, він прийняв військову присягу і написав рапорт, щоб його відправили на Схід, де йдуть бої. Також за рапортами їдуть туди ще кілька добровольців, щоб, за словами одного з них, «забратися з цього дурдому».

За чутками, хлопців змусили це зробити, однак вони це заперечують. Михайлусь також розповів: «У мене все добре, курс молодого бійця пройшов, їду захищати Батьківщину. Слава Україні!». 

Ті, хто залишився, в шоці від того, що відбувається, і називають це помстою військових за бунт. Солдат, який назвався Андрієм, розповів: «Нам видали форму 56-го розміру, а берці – 45-го. Але якщо одяг можна перешити у військовій майстерні за 15-20 грн, то у багатьох з взуттям біда: одягаємо дві-три шкарпетки і набиваємо взуття газетами, щоб нога не бовталася». 

Як служити Батьківщині в такому обмундируванні – легко зрозуміти, представивши себе у взутті такого розміру хоча б просто прогулюючись по вулиці... Також, за словами солдата, деякі командири озлилися на учасників протесту – на них посипалися стягнення.

Солдат, який назвався Андрієм, розповівтакож: «Комбат вишикував нас і сказав матом: «Ви..ли мене, тепер я буду вас є..ть». Якщо хтось провинився, весь взвод змушують годинами ходити строєм під палючим сонцем, повзати по землі». 

Бійці скаржаться, що їх годують набагато гірше, ніж національних гвардійців, які тренуються разом з інструкторами із США. Рядовий Дмитро М. обурюється: «У них, як у ресторані: п'ять видів салату, два види першого, справжнє м'ясо дають, а у вихідні можна навіть пиво!». 

За словами заступника командира частини по роботі з особовим складом підполковника Володимира Б., в зону боїв Михайлусь й інші солдати поїхали добровільно: писати рапорти, щоб «позбутися баламутів», їх ніхто не примушував. Підполковник стверджував:

«Вони пройшли курс молодого бійця, деякі служили в армії. Дисципліна на полігоні стала суворіша, все за статутом. Що стосується поліпшеного харчування національних гвардійців, то, за моїми даними, його спонсорує американська сторона. А ми годуємо солдатів за нормами (на 17,62 грн на день. – Авт.). Цього, звичайно, мало». 

Один з офіцерів на умовах анонімності повідомив, що серед мобілізованих чимало тих, хто не хоче служити, і навіть люди з судимостями. Офіцер також розповів:

«Вони мутять воду, не бажаючи терпіти труднощі служби. Днями в одному з підрозділів міліція заарештувала солдата, що перебуває в розшуку за скоєння злочину. Він пішов добровольцем, щоб сховатися від правосуддя. А в військкоматі це не виявили». 

У Міноборони обіцяють розібратися зі скаргами. Але, за словами заступника начальника прес-центру Міноборони Максима Праути, солдатам треба скаржитися не в ЗМІ, а своїм командирам – аж до командира частини, як зробив солдат Михайлусь, або звертатися на гарячу лінію Міноборони.

«Всі скарги фіксуються, і це буде підставою для приїзду перевіряючих, які розберуться, чи є порушення закону», – сказав нам Праута.

Про це повідомили сьогодні, 22 травня, в київській газеті «Сегодня».

Як інформував «ЩЛ», на Львівщині мобілізовані перекриваи пости й вимагали видати їм військову форму й взуття, натомість у міністерстві оборони відрапортували, що на Яворівський полігон доставлено 1100 комплектів військових одностроїв

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів