На «Арені Львів» тренувалися ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій (оновлено: відео)

17:52 5 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Львівського обласного управління ДСНС в інтернет-мережі «Facebook»

Рятувальні підрозділи ДСНС та інші структури продемонстрували свої практичні навики

«У п’ятницю, 5 лютого, під керівництвом голови Львівської ОДА Олега Синютки на території стадіону «Арена Львів» відбулися підсумкові комплексні навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуації», – повідомили сьогодні, 5 лютого, в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

«Насамперед усі присутні оглянули понад півсотні зразків новітньої техніки та засобів механізації, а також елементи пунктів управління та життєзабезпечення, які використовуються під час ліквідації будь-яких надзвичайних ситуації та стихійних лих. Після чого, рятувальні підрозділи управління ДСНС України у Львівській області та інші структури продемонстрували свої практичні навики.

Зокрема, учасники навчань гасили умовну пожежу, рятували постраждалих під час ДТП, евакуйовували потерпілих за допомогою альпіністського спорядження з даху «Арени Львів» тощо. Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка високо оцінив дії рятувальників, зазначивши: «Ми перевірили не у штабних умовах, а у реальній ситуації можливості усіх служб, які причетні до ліквідації надзвичайних ситуацій. За останні кілька днів Львівщиною ширилася інформація про  різного роду «замінування» та інші потенційні загрози, тому усім важливо знати, що служби області готові до реагування та ліквідації будь-яких небезпек. Саме це ми сьогодні й продемонстрували мешканцям Львівщини».

Окрім того, очільник області розповів, що за підсумками 2015-го року Львівський гарнізон ДСНС визнаний одним із найкращих в Україні. Також він додав, що переважна більшість рятувальників Львівщини брали участь у ліквідації надзвичайних ситуацій на Сході України.

До участі у навчаннях залучили пожежно-рятувальні підрозділи ГУ ДСНС України у Львівській області, 2-й спеціальний центр швидкого реагування ДСНС України, ГУ національної поліції у Львівській області, Управління патрульної поліції у Львові, КЗ ЛОР «Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги медицини катастроф», ДСП «Львівський державний міжобласний спецкомбінат» УДО «Радон».  

Натомість у прес-службі Львівського обласного управління ДСНС розповіли в п’ятницю:

«5 лютого у Львові на державному підприємстві «Арена Львів» відбувся навчальний збір керівного складу цивільного захисту Львівської області з підведення підсумків роботи Львівської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за 2015 рік з проведенням показових навчань з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Навчання відбулися під керівництвом голови Львівської обласної державної адміністрації – керівника Львівської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Олега Синютки.

До участі у навчаннях залучили керівний склад Департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА, голів райдержадміністрацій, міських голів міст обласного значення, пожежно-рятувальні підрозділи Головного управління ДСНС України у Львівській області, 2-й спеціальний центр швидкого реагування ДСНС України, Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги медицини катастроф», Головне управління національної поліції у Львівській області, Управління патрульної поліції у Львові, ДСП «Львівський державний міжобласний спецкомбінат» УДО «Радон», Львівську центральну водолазно-рятувальну службу та інші комунальні служби.

Зазначимо, що упродовж 2015 року на Львівщині зареєстровано п’ять надзвичайних ситуацій та виникло 4454 пожежі, на яких загинуло 72 людини і травмовано 76 людей, з них смеро – діти. Загалом протягом 2015 року на території області загинули 501 людина та травмовано 3121 людина. Пожежно-рятувальними підрозділами Головного управління за цей рік врятовано 455 людей, а безпосередньо на пожежах – 94 людини, з них 16 дітей. 

Аналізуючи статистичні дані, бачимо, що ефективна взаємодія між усіма екстреними службами області дозволить швидко та якісно реагувати на небезпечні події й дозволить запобігти їх виникненню. Під час проведення комплексних показових навчань відбулася демонстрація зразків техніки та засобів механізації, елементів пункту управління та життєзабезпечення у польових умовах. 

Зокрема, під час проведення навчань виконувалися такі вправи: проведення невідкладних аварійно-рятувальні роботи за наслідками умовної ДТП при перевезенні хімічно-небезпечних речовин та виявленні джерела іонізуючого випромінювання, гасіння умовної пожежі, рятування людей на висотах за допомогою пожежних автодрабин та колінчастих підйомників, рятування людей з використанням альпіністського спорядження, евакуація потерпілих, розгортання та робота сортувального майданчика для потерпілих на догоспітальному етапі й охорона громадського порядку та регулювання дорожнього руху. 

Для проведення авіаційної розвідки у тестовому режимі було використано дрон. Безпілотний літальний апарат може здійснювати у он-лайн режимі розвідку з місця виникнення надзвичайної ситуації: аварії з викидом чи виливом небезпечних хімічних речовин, під час ліквідації різного роду пожеж, терористичних актів тощо. Керівництво області у перспективі планує поповнити матеріальну базу львівських рятувальників таким безпілотником. Це допоможе більш ефективно та оперативно моніторити ситуацію з місці пригоди. 

По завершенню навчань відбулося підведення підсумків за результатами навчального збору, заслуховування голів районних та міських комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, начальників обласних спеціалізованих служб цивільного захисту про стан та готовність до виконання завдань захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, визначення завдань на наступний рік.

Під час свого звернення до учасників навчань голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив: «У кожного мешканця Львівщини зараз в душі виникає неспокій. Проведення таких навчань та висвітлення їх у засобах масової інформації дозволить нам заспокоїти людей у такий непевний час. Адже ми показуємо, що готові прийти на допомогу, готові до реагування й люди мають нам вірити – це головне завдання».

Також представник влади зазначив, що під час навчань все було виконано професійно, і він із задоволенням потисне руку кожному фахівцю. Своєю чергою, начальник Головного управління ДСНС України у Львівській області Сергій Дмитровський звернувся до представників місцевих та районних рад: «Ми маємо бути готові до усіх викликів, які нам готує сьогодення. Для нас важливим є робота із людьми та моніторинг ситуації у регіонах. І ви, у цій ситуації, є нашими очима. Тому прошу вас відповідально поставитися до виконання мого прохання, заради безпеки у області в цілому». 

На місці проведення навчань розгорнули елементи польового пункту управління та відділення життєзабезпечення з польовим пунктом харчування. Тут кожен зміг спробувати смачної польової кухні від рятувальників».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів