Міський голова Львова очікує, що «французи фіналізують ділянку»

16:48 22 травня 2017 р.

Андрій Садовий запевнив, що експерти компанії «Еджіс» працюють над техніко-економічним обґрунтуванням нового заводу.

У Львівській міськраді повідомили в понеділок, 22 травня: «Міський голова Львова Андрій Садовий сьогодні брав участь у спільній зустрічі голови ЛОДА та голови ЛОР щодо ситуації з вивезення та захоронення сміття зі Львова. Як розповів мер, наразі лише три міста з 19, які підписали меморандум, уклали угоди і приймають ТПВ зі Львова. «Також цього тижня компанія «Еджіс» буде презентувати мешканцям сіл проектну частину рекультивації полігону в селі Великі Грибовичі. Зараз французькі експерти працюють над техніко-економічне обґрунтуванням нового заводу та мають надати рекомендації щодо ділянки для такого будівництва», – поінформували також у міськраді.

Дослівно ж Андрій Садовий повідомив: «Сьогодні виповнюється місяць, як був підписаний меморандум між містом Львовом, обласною адміністрацією, обласною радою і 19 містами області, в присутності віце-прем’єр-міністра Кістіона. Я про це наголошував, коли минулого тижня мав розмову з прем’єр-міністром Гройсманом. Станом на сьогодні з об’єму орієнтовно 600 тонн, ми маємо можливість стабільно вивозити лише 80 тонн. Фактично, три міста, плюс частково Жидачів, долучились. Тривають складні перемовини з іншими містами, проводяться громадські слухання, проводяться сесії міських рад. Але факт є фактом: ми маємо сьогодні лише часткове виконання меморандуму. Ситуація дуже складна».

Міський голова також зазначив: «Я вірю, що цей меморандум буде виконуватись. Але поки що такої можливості нема, мала б бути допомога на рівні держави. На жаль, ми не отримали системної підтримки. Це проблема, про яку треба говорити. Треба дати місту можливість вивозити відходи. Кошти на вивезення сміття ми маємо, але наявність коштів не вирішує проблему».

Андрій Садовий також запевнив: «Ми з містами кожного дня на контакті. Щойно ми закінчили зустріч у форматі голови обласної державної адміністрації, голови обласної ради. Минулого понеділка збирались, сьогодні збирались, аналізуємо ситуацію по тих містах, що треба допомогти, з ким переговорити, куди виїхати. Вірю, що цей меморандум буде поступово виконуватись».

Міський голова також нагадав: «Але я одразу говорив, що так не буде, як хтось планував, що ми 22 квітня питання для Львова вирішимо. Це не можна зробити за один день. Має бути праця усіх. А поки тривають дискусії, ми повинні мати ліміти вивозити на ці полігони, які є у межах нашої держави. Це не так складно. Я отримав відмови від усіх регіонів у нашій країні. Жоден регіон не дав дозволу».

Андрій Садовий також поінформував: «Ми очікуємо, що на цьому тижні французи фіналізують ділянку, де найкраще і найоптимальніше будувати завод з глибинної переробки відходів. Велика подяка французькому уряду і посольству Франції, бо вони першими прийшли на допомогу, надали урядовий грант. Компанія «Еджіс», яка робила проект рекультивації полігону в Марселі, сьогодні займається у проектній частині рекультивацією нашого полігону».

Міський голова також анонсував: «На цьому тижні буде багато презентацій з мешканцями, будемо доносити нашу інформацію. Також вони приступили до роботи над техніко-економічне обґрунтуванням самого заводу. Завод буде сучасний, з максимально глибинною переробкою відходів. Думаю, це буде перший такий завод в Україні».

Андрій Садовий також розповів: «Щодо ділянок, є декілька ділянок, які були нам надані через обласну адміністрацію, які були більш готові. Буде кінцеве рішення компанії «Еджіс», воно автоматично буде публічним для громади Львова. Французи дадуть висновок щодо тої ділянки, яка найкраще підходить. По «Сірці» був експертний висновок комісії на чолі з академіком Юхновським, які чітко сказала, що там недопустимим є будівництво будь-якого об’єкту поводження з твердими побутовими відходами».

«Також мер наголосив на тому, що правоохоронні органи проводять допити працівників мерії за результатами останнього засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій», – додали у міськраді.

Міський голова зазначив із цього приводу: «Кримінальні справи відкривають за фактом невивезення відходів. Всі посадовці міста ходять по черзі дають покази. Технологія геніальна: перше блокада, а потім порушуємо кримінальну справу, що сміття не вивозиться. Такого у нас ще не було. Я не мав гадки, що після засідання комісії з надзвичайних ситуацій, де було озвучено складність ситуації, правоохоронці почали усіх викликати на допит».

Андрій Садовий також запевнив: «До речі, вимагають від мене, щоб я подав інформацію щодо всіх журналістів і всіх громадських діячів, які були присутні на засіданні комісії. Такого у нас ще не було».

Про це повідомляється сьогодні, 22 травня, в прес-службі Львівської міськради. Як бачимо – пощастило львів'янам з міським головою. Бо ані в чому особисто він не винуватий. За його, щоправда, версією...

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів