Львівський гарнізон відвідали 17 бригадних генералів і контр-адміралів зі США (оновлено: відео)

18:24 12 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: rmclviv.wordpress.com

Іноземна делегація ознайомила слухачів програми «Кейпстоун» з національними стратегічними пріоритетами США в Європі.

«11 лютого у Львівському гарнізоні з ознайомлювальним візитом перебувала делегація Національного університету оборони США – п’ятеро професорів та 17 діючих бригадних генералів та контр-адміралів американської армії та флоту, які є слухачами інтенсивної п’ятитижневої програми «Кейпстоун» – спеціалізованих курсів для військових керівників вищого рівня», – повідомив 11 лютого «Щоденному Львову» підполковник Володимир Скоростецький із Регіонального медіа-центру міністерства оборони України, який також розповіли подробиці:

«Американську делегацію очолював старший науковий співробітник Національного університету оборони США генерал армії США у відставці Майкл Карнс. Разом із ними у Львові перебував надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. 

Генерали та адмірализі США зустрілись у Львові з колегами з Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. А також – із командиром Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи Україна підполковником ЗС США Ніком Дудічем, який разом із військовими із Канади та Литви здійснює підготовку українських піхотинців на базі 184-го навчального центру підготовки підрозділів НАСВ. 

Основна мета візиту іноземної делегації – ознайомлення слухачів програми «Кейпстоун» з національними стратегічними пріоритетами США в Європі, зокрема, в частині реалізації програм військового співробітництва з країнами-союзниками США у зазначеному регіоні. У провідному українському вищому військово-навчальному закладі американські генерали ознайомлювались із підготовкою майбутніх офіцерів українського війська. Перший заступник начальника Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, полковник Олександр Сивак, розповів присутнім про історію та розвиток військово-навчального закладу.

Особливу цікавість у представників Збройних Сил США викликали питання, пов’язані із впровадженням у навчальну програму бойового досвіду, набутого Збройними Силами України в ході АТО. Заступник начальника Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного з наукової роботи, полковник Олексій Красюк, підкреслив: «Після війни узагальнювати досвід буде вже запізно, оскільки наступна війна ніколи на буде схожа на попередню. Набута інформація буде вже цікава історикам, а не військовим». 

Олексій Красюк також повідомив, що з початком російсько-терористичної агресії, у вищих навчальних закладах принципово переглянуто підхід до формування навчальної програми. Важливим джерелом інформації про події на сході України є науково-педагогічні працівники та командири курсантських підрозділів академії, які відряджаються в зону АТО для виконання обов’язків у бойових частинах.

Після повернення з таких відряджень вони готують звіти, методичні рекомендації які стають елементами навчального процесу. Також підтримується тісний контакт з випускниками академії, які є діючими командирами у військах.

Враховується досвід 280 курсантів вищоих навчальних закладів, які пройшли АТО до вступу. Закордонні гості, які представляли різні види та роди військ Збройних сил США також цікавились особливостями застосування та тактикою дій сухопутних, артилерійських та танкових підрозділів, нюансами організації управління військами та зв’язку тощо.  Після проведення зустрічі Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт наголосив:

«Українська армія сьогодні зовсім інша, ніж на початку російської агресії навесні 2014 року.  Ми дуже пишаємося тою взаємодією, яку встановили з підрозділами Національної Гвардії, потім із Сухопутними військами Збройних Сил України в рамках об’єднаної тренувальної місії в Україні.

Нещодавно я мав зустріч із командувачем Сухопутних військ Збройних сил США в Європі генерала Бена Ходжеса. І він був надзвичайно задоволений почути від своїх підлеглих про позитивний досвід і результати, досягнуті в тренуванні українських партнерів.

Таку ж велику цінність має і те, що ми дізнались в українських військових, які працюють в умовах ведення гібрідної війни. Зокрема, це особливості використання радіоелектронної боротьби, використання безпілотних літальних апаратів, нешаблонна тактика воїнів АТО. Для американських військових важливо вивчати досвід українських бійців». 

Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт підкреслив, що Сполучені Штати зобов’язвлися підтримувати військове співробітництво з Україною. Ключова мета полягає в розвитку подальшого прогресу в реформуванні оборонного сектору. У планах – продовжувати практичні заходи в рамках Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи Україна, підтримку нелетальним військовим обладнанням. 

Довідково: «Всі генерали і адмірали армії та флоту США повинні брати участь в програмі Національного университету обороны США під назвою «Кейпстоун», в якій розглядаються основні питання, що впливають на прийняття рішень в сферах національної безпеки, військової стратегії, міжвідомчих відносин, а також відносини з ключовими союзними країнами. Всі слухачі програми «Кейпстоун» беруть участь в зарубіжних ознайомлювальних поїздках, де вони взаємодіють з бойовими командувачами об'єднаного командування США, американськими послами, співробітниками посольств, високопоставленими політичними і військовими керівниками іноземних держав».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів