Львівські десантники розповіли подробиці про оборону Луганського аеропорту (відео, оновлено)

09:00 1 вересня 2016 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

Рівно два роки тому у 2014-му останні солдати 80-ї бригади з боями вирвались з оточеного летовища.

«Захисники Луганського аеропорту розповіли подробиці загибелі побратимів. 146 днів пекла, 29-му загиблих десантників, ще 49 полеглих у збитому літаку. Рівно два роки тому у 2014-му останні солдати 80-ї бригади (зі Львова. – «ЩЛ») з боями вирвались з оточеного Луганського аеропорту. Цього дня росіяни пішли у наступ. Військові тримались до останнього, врешті, невеликими групами вимушені були виходити пішки вночі», – повідомили на сайті «Телевізійної служби новин» каналу «1+1», де згодом розповіли:

«Минуло два роки з того моменту, як останні солдати 80-ї бригади з боями вирвались з оточеного Луганського аеропорту. Бої за нього тривали 146 днів і забрали життя 29 оборонців, а ще 49 десантників загинули у збитому терористами літаку.
Об'єкт захищали бійці 128-ї, 1-ї танкової, 25-ї та 80-ї бригад і добровольці «Айдару». 39-річний десантник Олександр два роки тому у свій день народження став свідком генерального штурму летовища. Тоді після артпідготовки на нього пішли російські танки та піхота. Він розповів: «Виїхала на дорогу БМП і я, не чекаючи команди, одним словом, спалив її. Далі вже по неписаному сценарію».
 Рівно два роки тому у 2014-му останні солдати 80-ї бригади (зі Львова. – «ЩЛ») з боями вирвались з оточеного Луганського аеропорту. Цього дня росіяни пішли у наступ. Військові тримались до останнього, врешті, невеликими групами вимушені були виходити пішки вночі.
На початку квітня, коли аеропорт брали під охорону, ніхто не очікував справжньої війни. Однак усі атаки видалися дитячою забавкою у порівнянні з катастрофою літака Іл-76. Полковник Руслан Козинець зізнається: «Момент, коли збирали тіла товарищів, був найболючішим за всю війну. День прожив – і добре. Багато-хто зрозумів такі слова, як доброго ранку, гарного дня».
Військові лишались відрізаними від світу без підкріплення, води та іжі. Їм її скидали парашютом. Найважче було триматися без боєприпасів. До них із боєм по тилам бойовиків довелось прориватася рейдовій групі. У її очільника Андрія Ковальчука від тієї дороги життя назавжди лишився слід від першого поранення.
Супроти потужної техніки ворога в оборонців аеропорту 31 серпня лишилися майже самі автомати. Аби відігнати ворога і дати солдатам можливість відійти, командирам довелось викликати вогонь на себе. Ті кажуть, що зараз скоригували хіба якісь деталі – глобально рішення в тих обставинах війни були прийняті правильно. За оборону аеропорту її учасники отримали державні нагороди».

Про це також повідомили на сайті «Телевізійної служби новин» каналу «1+1».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів