ЛМР отримає кредит для сміттєпереробного комплексу й рекультивації звалища

13:00 30 вересня 2016 р.

Уряд погодив кредит Європейського інвестиційного банку на 75 мільйонів євро.

Кабінет міністрів України погодив залучення Львовом кредиту Європейського інвестиційного банку на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного комплексу. Про це повідомив сьогодні, 30 вересня, у Львові прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Відтак він наголосив: «У міської влади є достатньо ресурсів і повноважень, щоб врегулювати цю ситуацію. Зараз важливо знайти взаєморозуміння з громадами навколишніх сіл, тобто Грибовичів і Малехова. У разі потреби уряд готовий допомогти».

Про це повідомили сьогодні, 30 вересня, в інформагенції «РБК-Україна», де також уточнили, що Європейський інвестиційний банк має намір спрямувати 30 мільйонів євро на рекультивацію Грибовицького звалища, а 45 мільйонів євро – на будівництво сміттєпереробного заводу.

У прес-службі обласної державної адміністрації цитують сьогодні, 30 вересня, сказане Володимиром Гройсманом у Львові більш розлого. Зокрема, він нагадав: «На депозитних рахунках місцевого самоврядування країни знаходяться 10 мільярдів гривень . Ці 10 мільярдів гривень кожна міська рада, кожна громада має направити на те, щоб вирішувати найбільш актуальні проблеми. Це колосальний ресурс».

Для порівняння Прем’єр-міністр повідомив, що проектом бюджету на 2017 рік уряд передбачив збільшення державної підтримки у рамках Державного фонду регіонального розвитку до дев’яти мільярдів гривень. 19 мільярдів гривень буде спрямовано на фінансування будівництва і реконструкції доріг в Україні.

Голова уряду наголосив, що 10 мільярдів гривень, які знаходяться на депозитних рахунках, належать місцевим громадам. Відтак він закликав:  «Беріть і використовуйте, беріть і модернізуйте інфраструктуру, вирішуйте питання водоканалів, полігонів, робіть енергоефективність. Такі вимоги я буду ставити все більше жорсткіше перед міськими радами».

Прем’єр-міністр також зазначив, що за два роки реформа з децентралізації показала більший результат, аніж за усі роки незалежності країни. Тепер на місцях потрібно ефективно використовувати ці здобутки. Володимир Гройсман підкреслив: «Законодавство усе створено, усі повноваження, в принципі, знаходяться на місцях, кошти ми передали на місця, і наявність таких депозитів говорить про те, що ці кошти є. Тепер потрібно їх якісно інвестувати в якість життя людей».

У прес-службі обласної державної адміністрації запевнилм також, що, своєю чергою, уряд не стоїть осторонь проблем Львова – 27 вересня наказом міністерства фінансів України погоджено надання місцевої гарантії для Львівводоканалу за кредитом ЄБРР 15 мільйонів євро і НЕФКО – п’яти мільйонів євро (проект реконструкції очисних споруд та будівництва станції переробки мулу для очистки стічних вод та виробництва біогазу). Уряд також оперативно реагує на звернення Львівського міського голови щодо планів Львівської міськради залучити кредитні кошти міжнародних фінансових організацій на рекультивацію звалища і будівництво сучасного сміттєпереробного комплексу. Прем’єр-міністр запевнив: «Якщо місто досягне домовленості з кредитором Європейським інвестиційним банком, то уряд швидко надасть відповідні гарантії для реалізації проекту».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів