Комп’ютерний вірус атакував в Україні десятки установ і компаній

16:45 27 червня 2017 р.

Фото до новини


Фото: hromadske.ua

У Національному банку України назвали сьогоднішню хакерську атаку найбільшою.

Сьогодні, 27 червня, невідомий комп'ютерний вірус-вимагач, схожий на «WannaCry» атакував десятки установ і компаній. Зокрема, в Національному банку України назвали це найбільшою «хакерською» атакою.

Спочатку про хакерську атаку повідомили в «Укрпошті» та «Ощадбанку». Згодом про атаки почали повідомляти приватні компанії.

16:30. Кібератака торкнулася кримськотатарського телеканалу «ATR». 

16:28. Чорнобильська АЕС піддалася вірусу. Як повідомили «Громадському телебаченню» у прес-службі ЧАЕС, сервери наразі не працюють. 

16:16. «Нова пошта» повідомила, що не братиме гроші за зберігання посилок сьогодні. Раніше у компанії також повідомили про атаку. 

16:10. Усі системи навігації працюють в штатному режимі. Кібератака не вплинула на системи аеронавігації, відключені лише внутрішні робочі системи, які не впливають на обслуговування польотів. Про це «Інтерфакс-Україна» повідомили у держпідприємстві «Украерорух». Також зазначається, що станом на 16:00 столичні аеропорти «Бориспіль» та «Київ» (Жуляни), а також «Укрзалізниця» працюють у штатному режимі.

16:06. Радіо «Ера-Fm» також був атаковане. Як повідомив «Громадському телебаченню» співробітник радіостанції, «лягли» усі комп'ютери на Windows. Сервери на «Linux працюють», ефір також працює.

15:59. Кібератаці піддалася фармацевтична корпорація «Артеріум». «У нас кібератака на компанію. Всі комп'ютери «полетіли», — повідомили УНІАН в компанії.

15:57. Глава Кіберполіції Сергій Демедюк повідомив «Громадському телебаченню», що спеціалісти служби працюють за місцями викликів.

15:56. Як повідомили у приватному центрі аналізу і протидії кіберзагрозам, заснований колишніми співробітниками Держспецзв'язку «CyS Centrum», це не вірус-вимагач «WannaCry», який раніше атакував десятки компаній по всьому світу. 

15:46. «Ощадбанк» повідомив, що у зв’язку з атакою, на виконання регламентів безпеки та захисту інформації будуть «обмежений функціонал послуг,  що надаються клієнтам». Водночас, мобайл-банкінг Ощад 24/7,  а також операції з картками працюють в нормальному режимі.

15:33. Аеропорт «Бориспіль» у Києві повідомив про можливі затримки рейсу. За словами заступника директора аеропорту Євгена Дихне, наразі не працює табло. 

15:32. Чорноморська ТРК також піддалася атаці, повідомив журналіст та продюсер телеканалу Олександр Янковський. 

15:32. «Приватбанк» не став об'єктом хакерської атаки. У цій установі «Громадському телебаченню» повідомили, що всі системи наразі працюють. 

15:27. Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко повідомив про атаку на Кабінет міністрів України.

15:22. Під атаку потрапили мобільні оператори «Київстар» та «Lifecell». 

15:20. «Укртелеком» заявив, що попри атаку, провайдер надає інтернет-послуги. «А ось комп'ютерні системи, які супроводжують колл-центри та центрів обслуговування абонентів, на жаль, не працюють», — написав представник компанії Михайло Шуранов.

15:15. Атакований метрополітен Києва. Не можна розраховуватися банківськими картами, але працює «безконтакт». 

15:10. «Український медіахолдинг» атакований. Повідомляється, що не працює сайт «Комсомольской правды».  Також зупинив роботу «24 канал». 

15:09. Магазини «Епіцентр» не працюють через злам системи. 

15:00. Російська державна нафтогазова компанія «Роснефть» повідомила про потужну хакерську атаку на свої сервери. Чи однакові це віруси, точно невідомо. 

14.57. Про хакерську атаку повідомив телеканал «Інтер» та журнал «Кореспондент». Також не працює система «Кредобанку». 

14:37. Кібератаці піддалися і недержавні організації. Зокрема, вірус атакував компанію «Нова пошта».

14:37. Повідомляється, що не працюють сайти ряду ЗМІ, а також заправки мережі «Кло». 

4:36. Операторка служби «Приватбанку» повідомила про те, що наразі усі грошові операції виконуються в звичайному режимі. Комп'ютери співробітників також працюють.

14:30. За даними «Громадського телебачення», атакована «Укрзалізниця».

14:26. Як повідомив «Громадському телебаченню» в.о. гендиректора «Укрпошти» Ігор Смілянський, наразі підприємство працює зі Службою безпеки, аби мінімізувати наслідки атаки. «Все що можна робити в паперовому варіанті також робимо. Ну і вживаємо план заходів які розробили спільно з Міністерством та СБУ за часи останньої хакерської атаки. Про прогнози говорити поки що зарано. Треба мінімізувати наслідки якомога швидше», — сказав він. «У результаті таких кібератак ці банки мають складності з обслуговуванням клієнтів та здійсненням банківських операцій», – йдеться у повідомленні НБУ. 

13:45. Хакерській атаці піддалися системи «Київенерго». Як повідомляє «Інтерфакс», «проблеми відчуло і «Укренерго»». «Ми зазнали хакерської атаки. Дві години тому змушені були вимкнути всі комп'ютери, очікуємо дозволу на включення від служби безпеки», – сказали у прес-службі.

Зазначимо, що «Київенерго» експлуатує практично всі енергетичні об'єкти, розташовані в столиці, за винятком Дарницької теплоелектроцентралі. Також не працює сайт компанії ДТЕК. 

Про це повідомило сьогодні, 27 червня, «Громадське телебачення».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів