Інспекції архітектурно-будівельного контролю у Львові передали повноваження ДАБІ (оновлено)

16:00 28 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Андрій Садовий заявив у четвер: «Сьогодні історичний момент – перебираємо більшу частин повноважень за компетенцією міста».

«Відтепер Львів самостійно контролюватиме будівництво у місті», – повідомили сьогодні, 28 квітня, в прес-службі обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

«У рамках децентралізації системи архітектурно-будівельного контролю Львів отримав нові містобудівні повноваження. Тепер місцева влада самостійно реєструватиме й надаватиме дозвільні документи на будівництво об’єктів І-ІV категорій складності, а також перевірятиме будівельні майданчики та штрафуватиме порушників.

Відповідний акт прийому-передачі повноважень Держархбудінспекції виконавчому комітету Львівської міської ради підписали сьогодні, 28 квітня, у приміщенні Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у Львові на вулиці Угорській, 7а. Участь в урочистостях взяли голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев та міський голова Андрій Садовий.

За словами голови ЛОДА, для Львова сьогодні історичний момент: «Є дві речі, які повинна мати кожна громада: вона має бути самодостатньою та самоврядною. Ось і Львів, який вже є самодостатнім, вбирає ті функції, які притаманні місту, отримує можливість розвиватись і стає самоврядним».

Також голова ОДА додав: «На рівні Держархбудінспекції Львівщини невдовзі буде створено громадську раду. Люди, які мають час, можливість і бажання контролювати, зможуть долучитись до цієї роботи».

Як зазначив Олексій Кудрявцев, отримавши нові повноваження, місцева влада зможе ефективно перевіряти достовірність даних у деклараціях. Простіше буде здійснювати й містобудівний моніторинг, виявляти незаконні забудови та реагувати на порушення.

Також керівник Держархбудінспекції України наголосив: «Львів сьогодні посідає третє місце в Україні за темпами будівництва. Лише минулого року у місті здано в експлуатацію понад 100 багатоповерхових будинків. У порівнянні із 2014-им роком темпи будівництва зросли приблизно вдвічі».

Зазначимо, що у приміщенні Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у Львові на вулиці Угорській, 7а також можна буде отримати будь-яку консультацію з питань містобудування. Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» Держархбудінспекція передає органам місцевого самоврядування повноваження з контролю за будівництвом на їх території. Закон також спрощує і деякі дозвільні та погоджувальні процедури».

Раніше в прес-службі міськради повідомили в четвер «Щоденному Львову»:

«Сьогодні, 28 квітня, відбулась офіційна передача повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції України – Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у Львові – 

«Міський голова Львова Андрій Садовий та голова ДАБІ України Олексій Кудрявцев підписали акт приймання – передачі документів (повноважень).  Відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»,  Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Львові починає виконання повноважень з 29 квітня 2016 року. Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив:

«Люди, коли почали разом жити, створили міста. Потім з міст створювалися держави. Дуже прикро, але дуже часто держави почали забирати повноваження міст. І там пішов неуспіх, і там пішла біда. А там, де держава має повагу до міста, де вона дає місту максимально розвиватися, бути самодостатнім, там є успіх. І таких прикладів ми маємо багато, бо якщо ми хочемо реально бути в ЄС, то там є дуже велика повага до місцевого самоврядування і до всіх тих прав і повноважень, які мають міста.  

Колись Інспекція була в підпорядкуванні міста, потім її передали державі. Сьогодні ми маємо історичний момент – перебираємо більшу частину повноважень за компетенцією міста. І це є дуже важливо, тому що львів’яни – люди непрості, вони мають загострене почуття справедливості, вони хочуть чесності, прозорості.

І ми, коли вже отримали рішення держави про створення Інспекції, почали, власне, з вибору приміщення. І вирішили вибрати його на одній з важливих вулиць: воно має бути відкрите, прозоре, щоб були і  хороші умови для працівників, і для тих людей, які будуть сюди приходити за консультаціями, щоб вони могли якісно отримати всю відповідну допомогу. 

Директором ми призначили пана Дмитра Пеція, який до того часу працював заступником керівника юридичного управління, який добре знає юридичну роботу, який є дуже твердий в своїх переконаннях і дуже делікатний, коли мова йде про закон – він не пропустить жодної коми, що є важливо для всіх дозвільних документів.

Ми регламентовані чинним законодавством і є чіткі терміни, які ми не маємо права порушувати. Тому я б дуже хотів, щоб це приміщення, після окроплення його свяченою водою у Чистий четвер, дійсно було чистим, щоб всі рішення були законними, з повагою до нашої держави, з повагою до здорового глузду і з повагою до мешканців Львова, які сотворили це місто».

Також міський голова Андрій Садовий вручив голові ДАБІ України Олексію Кудрявцеву та керівнику ІДАБК у Львові Дмитрові Пецію Виписи з статуту і законів Львова за час його існування, які стосуються будівництва. Міський голова Андрій Садовий додав: «Хочу подарувати це і Вам як керівнику Державної інспекції на згадку, щоб це брали для свої роботи, і пану Пецію – щоб це було тут, на видному місці, щоб ви знали чим керуватися. Законом України, само собою, але і про ці настанови не забувайте».

Інспекція буде надавати адміністративні послуги стосовно об’єктів І-ІV категорій складності. Прийом документів ведеться через Центри надання адміністративних послуг на площі Ринок,1, вулиці Виговського,34, вулиці Левицького, 67, проспекті Червоної Калини,72а, вулиці Генерала Чупринки,85, вулиці Хвильового,14а та через управління «Дозвільний офіс» за адресою: Львів, вулиця Весняній,4. У приміщенні інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львові на вулиці Угорській, 7а діє консультаційний центр та громадська приймальня». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів