Для підтвердження відрядження в країни безвізу вистачає наказу, – експерт

14:08 27 червня 2017 р.

Фото до новини

Якщо працівник виготовляє закордонний паспорт для поїздки у закордонне відрядження за кошти підприємства, то він повинен сплатити ще податок на доходи фізосіб.

Про це сьогодні, 27 червня, під час відеопрограми «Бухгалтерська правда», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила директор компанії «Академія професійного бухгалтера» Мар'яна Кавин.

Нагадаємо, що з 11 червня 2017 року українці мають право їздити до 30 країн Європейського Союзу без віз. Багато хто їде в туристичні подорожі. Але є й ті, хто їздить за кордон у відрядження. Отож, виготовлення паспорта за кошти підприємства обкладають податком.

Про це написано в листі податкової служби ще від 12 квітня 2004 року. З того часу ставлення фіскалів до цього питання не змінилося. Нових документів на цю тему вони не продукували. Тому наразі незрозуміло, чи потрібно сплачувати ще й військовий збір.

Також бухгалтерів цікавить, як після запровадження безвізу виплачувати добові.

- Сума добових відрядження визначається у межах України та до країн, в’їзд громадян України на територію яких не потребує наявності візи, згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами, - цитує фахівець Податковий кодекс України, абзаци 11-13 пп. «а» пп. 170.9.1.

Проте не всі громадяни України мають біометричні паспорти. Отже, їм потрібно виготовляти візи. Виготовлення віз для службових відряджень податком не обкладають.

Також варто зазначити, що до 1 січня 2017 року працівники, які перебували у відрядженні за кордоном, мали надавати копії сторінок закордонного паспорта з відмітками прикордонних служб про перетин кордону. Після вищезгаданої дати можна було надавати інші документи: квитки, виписки з готелю або ту ж саму відмітку прикордонних служб.

- Копія сторінки паспорта з відміткою прикордонних служб – це лише одна з умов, - нагадує Мар’яна Кавин.

Зараз ця вимога залишається, якщо працівник перебував у відрядженні у країні, яка вимагає візи. А якщо відрядження було в країни ЄС з біометричним паспортом, то для підтвердження вистачає наказу про відрядження.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів