Держархбудконтроль при ЛМР може повторити столичні корупційні схеми, – експерт

21:55 5 жовтня 2015 р.

Фото до новини

Якщо ми формально перенесемо інспекцію Держархбудконтролю з Києва до Львова, не заклавши в положення про інспекцію та нормативні документи, які регламентують її роботу, якісну складову, то це буде банальне перенесення корупції і тіньових схем з київського рівня на місцевий.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 5 жовтня, під час публічних дебатів на тему: «Самоврядування і самобуди: чи вистачить повноважень новій Львівській міськраді, щоб побороти корупцію і протекціонізм у будівництві?», які відбулися у Львівському прес-клубі, заявив архітектор Іван Щурко.

- Та структура буде кришуватися в окремих кабінетах міської ради, - вважає він.
За його словами, в тому положенні, яке проголосували депутати Львівської міськради на своєму останньому робочому засіданні, закладено дуже мало якісної складової. Хоча з боку громадськості було більше десяти пропозицій для якісної складової, які б суттєво унеможливлювали корупцію.

- Я би попросив не шукати ворогів і злочинців серед громадських активістів. Якраз львівське середовище експертів і громадських активістів всю свою діяльність проводить публічно та аргументовано. І тут швидше пасує шукати собі спільників для того, щоби у Львові працював закон і норми, - порадив він майбутнім депутатам.

Юрист та правозахисник Олеся Ковалишин вважає, що будь-яке будівництво в центрі міста потрібно негайно припинити.

- Поки не затверджено історичний ареал, поки не існує державного історико-архітектурного заповідника, який діє, а не який скасований Львівською облдержадміністрацією, поки відділ охорони культурної спадщини не очолює особа, яка має уявлення про те, що робити зі Львовом, в історичному ареалі Львова будівництва не повинно бути, - твердо переконана вона. 

А на думку заступника голови ГО «Центр суспільних інновацій»,  активіста Народної дії Олесі Дацко, з самобудами можна боротися, якщо не порушувати законодавство. 

- Пріоритетом при забудові мають бути мешканці. ДБН (домобудівельні норми) 360 чітко визначає, що мешканці, які вже живуть, мають право на дитячі майданчики, стадіони, культурну інфраструктуру, школи,  дитячі садочки. Поки цим не забезпечені існуючі мешканці, про жодну новобудову говорити не можна. І те, що зараз крадеться прибудинкова територія, майданчики та стадіони, то це – просто обкрадаються мешканці міста, - каже вона.
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів