Депутати Львівської міськради розглянуть пропозицію перевантажувати відходи

10:45 19 січня 2017 р.

Міський голова Андрій Садовив, за його словами, відправив листи всім послам європейських країн, в представництво ОБСЄ, Організації Об’єднаних Націй, всім екологічним організаціям, які працюють в Україні і мають свої офіси, також у центральні офіси міжнародних екологічних організацій.

У Львівській міськраді повідомили в четвер, 19 січня: «Сьогодні під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, було прийнято рішення про те, щоб визначити майданчики у Львові, які можуть бути як станції перевантаження відходів. Відповідне рішення має розглянути сесія міської ради».

А міський голова Львова Андрій Садовий зазначив: «Вчора ми мали комісію з надзвичайних ситуацій. Ми прийняли рішення про звернення до обласної та державної комісій. Вчора я мав розмову з головою обласної державної адміністрації, з прем’єр-міністром України. Олег Синютка думає, коли скликати обласну комісію, має дати інформацію. Прем’єр-міністр проінформований про ситуацію в місті, правда, каже, що державних полігонів для вивезення твердих побутових відходів нема, всі полігони є комунальні, тому він не має впливу на ці полігони».

Міський голова додав: «Я також проінформував про складності з отриманням коштів по лінії Європейського інвестиційного банку, рік часу тягнеться процедура, не зрозуміла позиція, коли прем’єр-міністр України приїжджає до Львова і публічно оголошує про підтримку урядом фінансування, а міністерство робить все можливе, щоб ці кошти до нас не потрапили. Чекаю на реакцію. Також вчора я проговорив ситуацію, яка сталась у Львові, з великою кількістю послів – з послом Польщі, послом Канади. Відправив листи всім послам європейських країн, в представництво ОБСЄ, Організації Об’єднаних Націй, всім екологічним організаціям, які працюють в Україні і мають свої офіси, також у центральні офіси міжнародних екологічних організацій, переговорив з нашими містами-партнерами. Всі солідарні і нас підтримують. Представники дипломатичного корпусу розуміють абсурдність ситуації, бо у нормальній країні таке питання вирішується впродовж п'яти хвилин.

«Якщо за поданням прокуратури суд забороняє експлуатацію існуючого полігону, то дається вказівка і частина сміття виїжджає на полігони у Львівській області, частину можна вивезти у сусідні області. Має бути політична воля і бажання», – зазначив також Андрій Садовий. 

Міський голова також запевнив: «Ми працюємо відкрито і разом з громадою. Ми у складній ситуації. Я попросив Секретаря міської ради скликати позачергове засідання сесії міської ради, сьогодні ми збираємось. Я би хотів, щоб депутати імплементували рішення, яке ми приймаємо».

Натомість директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак розповів: «Ситуація із вивезенням і захороненням сміття у Львові залишається критичною і має тенденцію до погіршення. Станом на зараз два перевізники вичерпали можливості для вивезення, інші чотири мають складнощі з вивезенням твердих побутових відходів. Враховуючи такий стан речей і прогнозуючи можливий розвиток подій, вважав би за доцільне запропонувати вживати ряд заходів. Зокрема, визначити майданчики у місті Львові, які можуть бути визначені як станції перевантаження. Спочатку один майданчик на два райони і відтак, щоб перейти до можливого формату – у кожному районі по майданчику. Розглянути можливість вже здійснити заходи, щоби використовувати пресувальну лінію, яка є в нас на вул. Шевченка, 327г. Щоб можна було вже найближчим часом використовувати її для пресування сміття. Це дозволить нам зменшити в 6 разів обсяги сміття, яке буде вивозитись».

Сергій Бабак додав: «Також пропоную виділити з бюджету міста кошти на придбання ще однієї-двох таких пресувальних ліній, які мають бути розміщені в інших районах міста. І так само кошти мають бути передбачені на облаштування земельних ділянок, де будуть облаштовуватись ці перевантажувально-пресувальні станції.  

Дир.ектор департаменту житлового господарства та інфраструктури пояснив: «Таке рішення комісії – це реакція на ту ситуацію, яка зараз є у Львові. Вчора відбулося засідання комісії з надзвичайних ситуацій, яка прийняла ряд рішень про звернення до обласної та Державної комісій. Наразі їх реакції немає, але ми вбачаємо, що ситуація з кожним днем стає такою, що погіршує санітарний стан міста, тому маємо оперативно реагувати на неї».

Сергій Бабак також зазначив: «Є пропозиція, яка була одноголосно підтримана усіма членами комісії з надзвичайних ситуацій по Львову. Очікую, що найближчими днями держава втрутиться в цю ситуацію, але місто має передбачати ряд речей, які потрібно самостійно робити, якщо ситуація не буде покращуватись, щоб забезпечити санітарний стан у місті. Тому це пропозиція, щоб утримати належний санітарний стан у місті Львові у цій критичній ситуації найближчим часом. Для того має бути ухвала сесії міської ради, мають бути виділені кошти, і маю надію, що депутати підтримають цю пропозицію, і громада міста з розумінням віднесеться до такого рішення».

Сергія Бабака підтримав Андрій Садовий, який запевнив: «Львів має мати свою станцію перевантаження. На тих станціях перевантаження нам необхідно придбати обладнання, яке би дало можливість брикетувати сміття, зменшуючи його по об’єму в шість разів».

Система брикетування передбачає обгортання в кінцевому випадку кубика в поліетилен і він безпечно може достатньо довго зберігатися до одного року. І він безпечно може транспортуватися на різні віддалі і різними видами транспорту», – запевнив також міський голова.

Він також повідомив: «Я сьогодні від імені комісії надзвичайних ситуацій, від імені департаменту буду просити депутатів міської ради проголосувати це рішення, передбачити кошти в місцевому бюджеті для того, щоб такий план заходів можна було здійснити. Поза тим, я очікую на рішення держави, на рішення обласної комісії по надзвичайних ситуаціях, державної комісії. Станом на цю хвилину я не отримав жодної пропозиції. За вісім місяців, поки ми знаходимося в блокаді, я не отримав від державних органів влади жодної пропозиції. Всі опускають голову, усі мовчать».

Андрій Садовий додав: «До речі, кримінальна справа за фактом підпалу полігону розслідується, як мокре горить. В той самий час створюються максимальні проблеми, адміністративний тиск.  Ми ці труднощі переборемо, але ми повинні працювати виключно в рамках чинного законодавства».

Про це повідомляється сьогодні, 19 січня, в прес-службі Львівської міськради. Як інформував «ЩЛ», 19 січня відбудеться позачергова сесія ЛМР.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів