Бюджет Львова може втратити 700 мільйонів гривень

19:30 25 жовтня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

У міськраді попередили, що аступного року держава має намір обмежити бюджети місцевого самоврядування, переклавши на них низку видатків, які раніше сама ж і здійснювала.

Про це, як розповіли сьогодні, 25 жовтня, в прес-службі Львівської міськради, повідомив під час прес-конференції директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук. Він також попередив, що таким чином, бюджет розвитку Львова може зменшитись на майже 700 мільйонів гривень, які можна було б використати на розвиток інфраструктури.

Олег Іщук нагадав: «Два роки тому в країні пройшла фінансова децентралізація, у процесі якої наш бюджет отримав на 40% більше ресурсів, які ми змогли вкласти в інфраструктуру міста: на дороги, ЖКГ, прибудинкові території, транспорт, ремонти дахів, шкіл та садочків тощо».

Але, за словами посадовця, «почалася тиха повзуча централізація – ще під час формування бюджету на 2016 рік держава почала скидати на місцеві бюджети видатки, які вона повинна була проводити за рахунок держбюджету». Зокрема, як повідомив Олег Іщук, на бюджет міста перекинули видатки на пільговий проїзд у транспорті та фінансування двох десятків ПТУ, окрім цього держава недофінансувала медичну та освітню сфери, тож ЛМР була змушена додатково підтримати їх близько 70 мільйонами гривень, аби уникнути скорочення персоналу. 

Директор департаменту фінансової політики ЛМР також розповів: «Пільговий проїзд було визначено постановою Кабміну. Відповідно, якщо держава зробила таку пільгу, то, згідно з Конституцією та законом «Про місцеве самоврядування», вона повинна надавати її з державного бюджету. Однак, вона перекинула це на місцевий бюджет, на бюджет Львова, забуваючи про те, що пільговики є не лише мешканцями міста, а й громадянами країни. Окрім цього, вона передала нам фінансування 22 ПТУ, яке, згідно з Конституцією, також повинна була здійснювати з держбюджету».

Водночас, посадовець підкреслив, що цього року ситуація має шанс стати ще гіршою, бо Верховна Рада прийняла у першому читанні державний бюджет на 2017 рік, згідно з яким на міста перекидають ще низку додаткових видатків, які, згідно із законодавством, повинна здійснювати держава. Таким чином, за словами Олега Іщука, Львівська міськрада повинне додатково залучити 688,5 млн. гривень, які можна було б скерувати на розвиток інфраструктури міста.

Посадовець також повідомив: «Скажімо, якщо цього року утримання шкіл майже повністю фінансувалось за рахунок державного бюджету, то зараз у першому читанні прийнято рішення про передання фінансування утримання персоналу на місто: держава ж має намір забезпечити зарплатами лише викладацький склад. Окрім цього, місто повинне передбачити кошти на компослуги, енергоносії та утримання приміщень шкіл і медичних закладів. Йдеться про додаткові витрати, обсягом 273,6 млн. гривень, на освітню сферу, та 63,7 млн. гривень – на медичну».

За словіами Олега Іщука, на утримання ПТУ також потрібно буде додатково закласти 185,4 млн. гривень, бо держава готова передбачити лише 50 мільйонів гривень на зарплату педагогам. Окрім цього, Львовунедодадуть субвенцію для медичної сфери, обсягом 75,8 млн. гривень, яку, знову ж таки, потрібно буде передбачити в місцевому бюджеті.

Залишається і минулорічна проблема з пільговим проїздом, фінансування якого держава знову переклала на ЛМР. Зокрема, на компенсації перевізникам потрібно передбачити в міському бюджеті Львова додаткові 90 мільйонів гривень.

Однак, як зазначає Олег Іщук, цих коштів недосить. Відтак він зазначив: «Що ж далі? Якщо така тенденція збережеться, то нас знову перетворять у каси з виплати заробітної плати бюджетникам, як це було три  роки тому. На фоні гучних заяв політиків про децентралізацію, практично проходить тиха централізація. Тобто, реальність трохи інша. Місто, звичайно, зможе фінансувати те, що на нас скинули, але це означає, що майже 700 млн. грн., замість того, щоб піти на покращення умов життя в місті, буде скеровано на державні видатки. Від яких проектів із розвитку інфраструктури Львів повинен буде відмовитись наступного року – визначатимуть депутати міськради під час комісій та пленарного засідання сесії».

У прес-службі міськради також додали, що обсяг бюджету розвитку Львова за попередніми підрахунками, становитиме 1,386 млрд. гривень. Із цієї суми 321 мільйон гривень ЛМР як гарант повинне віддати комунальним підприємствам, аби ті погасили кредити, взяті у міжнародних фінансових установ. Таким чином, до початку наступного року до розподілу залишається 1,065 млрд. гривень.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів