Боротися проти жертовних вогнів закликали у Львові священників, учителів і сільських старостів

20:17 18 вересня 2020 р.

Фото до новини

Масштабні катастрофічні пожежі на десятки гектарів у більшості випадків починаються із приватних обійсть. І хоча експерти Державної служби з надзвичайних ситуацій швидко і точно визначають, де саме виникло загоряння, притягти до відповідальності вдається далеко не кожного палія.

Засідання 18 вересня 2020 року
Відео: Львівський пресклуб

Про це розповів Іван Щурко, голова Львівської обласної організації Української Галицької партії.

- Системна робота із протидії паліям сухостою почалася лише з квітня цього року, а до цього вони взагалі почувалися безкарними, –  сказав Іван Щурко у Львівському пресклубі на засіданні "Хто і якими санкціями має зупинити паліїв сухостою і сміття на Львівщині?" –  Але зі сумом мушу констатувати, що ті кілька кроків, які зараз прийняли на законодавчому рівні, не є комплексними. Рейди мобільних груп потрібні, але їх замало. Зайдіть у соцмережі –  люди пишуть про «стовпи диму жертовних вогнів». А хто насправді стає жертвами паліїв? Найслабші і беззахисніші. Це - діти, на чиєму здоров’ї найбільше відображається стан екології. Це - птахи і дрібні тварини, яких спалюють живцем.  

За словами Івана Щурка, експертна група Української Галицької партії надіслала звернення до Кабміну і профільних міністерств з кількома пропозиціями: 

- Найперше ми просимо перейняти іноземний досвід під умовною назвою «власність зобов’язує». В Україні це не працює взагалі. Ми пропонуємо на законодавчому рівні закріпити за власниками не лише права, але й їхні обов’язки перед майном, що їм належить – особливо якщо воно є частиною екосистеми. Потрібно чітко прописати кожен пункт, щоб протидіяти паліям. 

Крім того, Іван Щурко звернувся до священників, учителів, сільських старостів та місцевих депутатів стати прикладом для своїх односельців. Не палити траву самим і терпляче роз’яснювати людям, чому цього робити не можна. 

- Я думаю, що до авторитетних членів громади більшість дослухається і, врешті, ця дуже нерозумна традиція зникне із наших сіл, – висловив сподівання Іван Щурко. 

На випаленій землі швидко зростає урожай онкостимуляторів, - науковиця (відео).

У Львівській облдержадміністрації хочуть дозволити поліції і рятувальникам складати протоколи на паліїв сухостою (відео).

Львівський медик закликав не карати паліїв сухостою, а запропонувати їм заробіток на біологічній сировині.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів