23 вересня бійці спецбатальйону «Львів» знову вирушать у зону АТО

20:22 16 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: відділ зв’язків із громадськістю обласного управління МВС

Як повідомили у вівторок у прес-службі обласного управління МВС, вони вже зачищували там від терористів село Кримське на Луганщині й патрулювали Сіверськодонецьк та Лисичанськ.

У прес-службі обласного управління міністерства внутрішніх справ – відділі зв’язків із громадськістю – повідомили сьогодні, 16 вересня:

«Ось у же понад п’ять місяців на сході України точиться боротьба за Донбас. Ця страшна війна вже забрала тисячі людських життів, серед яких військовослужбовці, бійці Національної гвардії України, працівники СБУ та правоохоронці.

Невдовзі мине два місяці, як на схід України було скеровано бійців батальйону патрульної міліції спеціального призначення «Львів». На жаль, ворожі кулі не оминули цих мужніх хлопців.

Під час зачистки у селі Кримське на Луганщині ми назавжди втратили Володимира Поповича. Ще двох бійців Івана Яцейка та Степана Василенка було важко поранено. На щастя вони вижили.

Напередодні ми вже розповідали про цих безстрашних патріотів на шпальтах «МК». А нещодавно наш кореспондент зустрівся із командиром першого взводу другої роти батальйону лейтенантом міліції Романом Пастущаком, котрий разом з колегами нещодавно повернувся на короткий відпочинок додому.

До подій на сході України Роман не мав жодного наміру працювати у міліції. Однак, коли нашу державу сколихнула війна, він, не вагаючись, вирішив вступити до батальйону патрульної міліції спеціального призначення «Львів». Спершу його разом з іншими бійцями відрядили на навчання, під час проходження якого майбутнім стрільцям не шкодували боєприпасів.

– Кожного дня ми відстрілювали не менше 60 патронів, – пригадує Роман. – Більшість із нас вчилося стріляти з автоматів Калашникова та пістолетів Макарова. А кількох хлопців відібрали на навчання для стрільби зі снайперських гвинтівок та гранатометів. 

Спершу бійців мали скерувати до Лисичанська. Але, на щастя, ангел-охоронець не повів їх далі.

Тієї ночі міліціонерів вже чекали донські козаки, які влаштували засідку на мості. Хлопців завчасно завернув ректор Львівського державного університету внутрішніх справ Валерій Середа, котрий разом із нашим батальйоном відбув на схід України.

Він порадив не заїжджати в Лисичанськ під покровом темряви. Цієї ж ночі під обстріл бойовиків потрапили вояки Збройних сил України, які прямували до міста на важкій техніці. 

– Коли ми прибули до Лисичанська, нам доручили охороняти місцевий райвідділ міліції, оскільки місцеві правоохоронці побоювалися виходити на роботу, – розповів боєць. – Але тутешнім міліціонерам не варто було довіряти. Про це свідчить випадок із життя. Якось на блокпості ми затримали громадянина, який перебував у розшуку за сепаратизм. Його було доставлено до райвідділу міліції. Втім, уже за три години затриманий проїжджав через наш блокпост на автомобілі, махаючи з вікна рукою. Набивши руку на неприємних результатах співпраці з місцевими правоохоронцями, ми почали передавати підозрюваних у сепаратизмі до фільтраційного центру. Ці хлопці із сепаратистами не панькалися.

Згодом львівські бійці долучилися до патрулювання Сєверодонецька та Лисичанська. Переважно вони патрулювали вулиці пішки.

Іноді вони охороняли громадський порядок спільно з місцевими міліціонерами та бійцями інших батальйонів. Відтак Роману та його побратим було доручено нести службу на блокпості «Виїзд на Луганськ».

Тут їх часто відвідували місцеві мешканці. Люди приносили їм кавуни, дині, помідори, та воду. Кожного ранку хлопці пропускали автомобілі з хлібом. Перевізники завжди ділилися з нами випічкою.

– Якось я став свідком діалогу між хлопчаками, які приходили до нас на блокпост, – поділився спогадами командир взводу. – Коли проїхала колона української армії з жовто-блакитними прапорами, один із них сказав: «Поехала украинская армія. А когда поедут бандеры?». Серед дітей пустили чутки, що буцімто бандерівці ґвалтують жінок, їдять дітей, а майно відбирають. А за Новоайдаром у Станиці Луганській місцеві жителі викрикализа нами: «Зачем вы сюда приехали? Это наша земля!». Інші люди стверджували, що Янукович та представники його партії їх розчарували. Тому вони голосували за ЛНР та ДНР.

Уже 23 вересня заплановано виїзд бійців батальйону у зону проведення антитерористичної операції. Відомо, що повернутися на схід прагнуть не всі.

Однак, більшість хлопців, серед яких і Роман Пастущак, таки поїде виконувати свій обов’язок, оскільки необхідно змінити бойових побратимів, котрі ще залишаються охороняти громадський порядок у зоні проведення антитерористичної операції. На його думку, не повернутися туди – це майже те саме, що зрадити інших колег.

Роман радіє, що потрапив додому хоч на якийсь час. У цьому завдячує керівнику Головного управління МВС України у Львівській області полковнику міліції Дмитру Загарії, котрий не випадково відвідав бійців у зоні АТО. Саме завдяки очільнику міліції Львівщини упродовж трьох діб було вирішено питання часткової ротації працівників батальйону патрульної міліції спеціального призначення «Львів».

Про це повідомляється у вівторок на сайті прес-служби обласного управління міністерства внутрішніх справ – відділу зв’язків із громадськістю – за матеріалами Юрія Скобала, газета «Міліцейський кур’єр».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів