У Львові стартував чемпіонат країни з бойового гопака

22:15 25 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: lviv.vgorode.ua

На першість країни з національного виду єдиноборства з'їхалися козачата з усієї України.

На сайті агенції «Укрінформ» повідомили сьогодні, 25 квітня:

«Юні козачата міряються майстерністю з бойового гопака у Львові. Тут з нагоди 30-ї річниці заснування школи з цього виду бойового мистецтва розпочався 22-й чемпіонат України.

Змагання  проходять у чотирьох дисциплінах – «Однотан», «Тан-двобій», «Забава», «Борня». Участь у змаганнях беруть спортсмени-гопаківці з Тернопільської, Івано-Франківської, Чернівецької, Волинської, Рівненської, Київської, Вінницької, Черкаської, Одеської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

Верховний вчитель школи бойового гопака та її засновник Володимир Пилат зазначив: «Сьогодні бойовий гопак виходить за межі звичайних уявлень про вид спорту чи бойове мистецтво. Це – потужний молодіжний рух, що захоплює і об'єднує українців в усьому світі, незалежно від суспільного стану чи рівня достатку, належності до політичних партій чи віросповідання».

Своїх переможців всеукраїнський чемпіонат назве 26 квітня. Але вже у перший день змагань очевидно: переможених у цьому турнірі не буде. А його учасники замахнулись на європейські та світові чемпіонати: український імпульс дав життя школам бойового гопака у багатьох країнах, насамперед, у Канаді, Португалії, Польщі, Литві. З їх вихованцями і мають намір позмагатись вітчизняні гопаківці.

Бойовий гопак – це бойове мистецтво, відтворене на основі елементів традиційного козацького бою, що збереглися в народних танцях, та власного досвіду дослідника, майстра з багатьох східних одноборств львів'янина Володимира Пилата. Взявшись за вивчення народних танців, він звернув увагу на багатство і різноманітність їх рухів і виявив, що українські танці, особливо популярні серед козацтва гопак та метелиця, містять у собі дуже багато елементів, не поширених у інших народів і схожих на бойову техніку, – удари ногами в стрибку, присядці чи «павучку», різноманітні кроки, відбивання, підсікання, «повзунці», «присядки», «тинки», «копняки» і т. ін.

Пізніше ці рухи належним чином були трансформовані до вимог сучасного бойового мистецтва і склали основу технічного арсеналу бойового гопака. Таку назву відтворене бойове мистецтво предків отримало через те, що значну частину техніки вдалося розшифрувати завдяки дослідженню народних танців, перш за все гопака.

Учні шкіл бойового гопака окрім техніки двобою вивчають українські національні традиції та обряди, опановують мистецтво співу і танцю, гри на музичних інструментах. Гопаківці виховуються на засадах державницького патріотизму та загальнолюдської моралі, поваги до старших та пошани до своєї історії.

Бойовий гопак пропагує серед підлітків та молоді відмову від куріння, алкоголю та наркотиків, відтягує їх від злочинного світу, сприяє швидшій та ефективній соціальній адаптації. Про це з місця події повідомляє кореспондент «Укрінформу».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів