Понад 80% львівських студентів хочуть навчатися або працювати за кордоном, – опитування (відео)

10:22 19 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: argumentua.com

Експерти опитали понад шість тисяч студентів університетів «Львівська політехніка», імені Івана Франка, медичного, аграрного й Ветеринарної академії про їхнє бажання поїхати за кордон на навчання, працювати чи назавжди виїхати, про те, що стримало б їх в Україні.


Відео: Zaxid.Net TV

Понад 80% студентів львівських вишів хочуть поїхати на навчання або на роботу за кордон. І така тенденція лише посилюватиметься, якщо в Україні надалі не здійснюватимуть реформи, прогнозують експерти.

Настрої студентів досліджували соціологи Міжнародного інституту культури та зв’язків з діаспорою університету «Львівська політехніка». Експерти опитали понад шість тисяч студентів різних курсів університетів «Львівська політехніка», імені Івана Франка, медичного, аграрного й Ветеринарної академії про їхнє бажання поїхати за кордон на навчання, працювати чи назавжди виїхати, про те, що стримало б їх в Україні.

Серед опитаних у третини батьки чи рідні не є трудовими мігрантами.  Найбільше за кордоном побувало студентів медичного університету, а це 67%, і Франкового – 57%.

А найменше – серед майбутніх аграріїв. Молоді люди за кордоном познайомились із новими культурами і отримали знання й досвід.

Понад 80% студентів хотіли б знайти роботу за кордоном і навчатись. Найбільше число охочих працевлаштуватись за межами України серед майбутніх ветеринарів і аграріїв. 

Студенти цих вишів готові працювати за будь- яким іншим фахом, як і їхні колеги з університету Франка, які отримають диплом філософа і географа. Лише за умови працювати медиком готові поїхати за кордон студенти-медики. Серед них найменша кількість тих, хто не проти втратити кваліфікацію. 

Однак реальну можливість виїхати за кордон мають далеко не всі. Для більшості це просто мрія.

Працевлаштуватись за кордоном можуть 40% львівських студентів, така ж кількість молодих людей вказала, що мають можливість і вчитись за межами держави, для близько 30% це – лише бажання. Брак грошей і незнання іноземних мов для багатьох студентів є перепоною для міграції, переважно з аграрного і ветеринарного вишів.

Україну очікує відтік кадрів

«В Україні очікується великий відтік високоінтелектуальної молоді», – наголосила директор Міжнародного інституту освіти, культури і зв’язків з діаспорою університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська.

«Ми їх вчимо, даємо знання, а вони виїжджають за кордон. Ми повинні бути до цього готові, бо там є запит на наших фахівців. У найближчий час Німеччині буде потрібно понад 200 тисяч фахівців в ІТ-сфері», – каже Ірина Ключковська.

А ще в Україні на сьогодні величезний ресурс тих студентів, які навчаються за кордоном. За даними польської сторони, у Польщі здобувають освіту 20 тисяч студентів з України. 

«Ніхто достеменно не знає, скільки українців навчається за кордоном. Хай їдуть, хай здобувають там освіту і працюють для України», – говорить Ірина Ключковська.

Головними чинниками виїзду за кордон для студентів львівських вишів є фахова самореалізація, поліпшення матеріального становища, відсутність роботи в Україні, здобуття знань і навиків, яких немає в Україні. Втім, левова частка молодих людей хотіла б поїхати на термін до року, а 9% респондентів готові виїхати з України назавжди. 

Після навчання у Львові шукатимуть працю понад 36% опитаних молодих людей, в Україні – 24%, за кордоном – 14%. Якщо ж не знайдуть роботу, поїдуть за межі України.

З огляду на останні події в Україні змінились і фактори, які стримують студентів покидати Батьківщину. Серед них – почуття патріотизму, рідні й друзі. 20% опитаних не має причин залишатись. 

«Якщо у державі підуть реформи, зміниться інвестиційний клімат, легко буде створити нормальнооплачувані робочі місця, то люди не їхатимуть. Треба проводити зміни в державі, а те, що хочуть їхати, то це нормально», – зауважив Павло Хобзей, проректор Українського католицького університету.

Запровадження безвізового режиму сприятиме зростанню туризму серед молоді, але третина поїде працювати за кордон. За результатами опитування, нині 36% студентів Львова – потенційні мігранти.  Фахівці планують опитати і студентів інших українських міст України, а результати надати парламентарям. 

Про це повідомляється в сьогоднішній публікації Галина Терещук «Львівські студенти масово хочуть мігрувати за кордон» на сайті «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів