Львів’янка Ганна Музичук не поїде на чемпіонат світу

10:10 12 листопада 2017 р.

Ганна Музичук змушена була виступати в Тегерані в мусульманському вбранні

Ганна Музичук змушена була виступати в Тегерані в мусульманському вбранні
Фото: espreso.tv

Гросмейстер пояснила, що не хоче ризикувати життям і весь час мати на собі «абаю».

Чемпіонка світу серед жінок у шахах рапід (швидких шахах) і бліц, львів’янка Ганна Музичук заявила, що не поїде на чемпіонат світу з цих різновидів шахів до Саудівської Аравії через суворі релігійні вимоги до жіночого вбрання в цій країні і, як вона твердить, «ризик для життя». Гросмейстер написала на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»: «ФІДЕ оголосила, що чемпіонати світу зі шахів рапід і бліц будуть організовані кінцем цього року в Саудівській Аравії. Спершу Іран, потім Саудівська Аравія. Цікаво, де ще організують наступний жіночий чемпіонат світу? Незважаючи на рекордний призовий фонд, я не збираюся грати в Ер-Ріяді, що означає втрату двох титулів чемпіона світу. Ризикувати життям, весь час мати на собі «абаю»? Все має свою межу, і хусток в Ірані було більш ніж досить».

Гросмейстер не пояснила, що вона мала на увазі під «загрозою для життя» в Саудівській Аравії. Відомо натомість, що в цій країні, що дотримується суворих правил ісламу і в законодавстві і в суспільному життя, жінки, серед того й іноземки, зобов’язані на людях мати на собі широке вбрання, що вкриває практично все тіло, приховуючи його форми, відоме як «абая». Саудівські жінки також мусять вкривати голову; для іноземок ця вимога бажана, але не обов’язкова.

Іран є ще однією країною, де стиль одягу визначений примусово, відповідно до вимог ісламу – там усі жінки зобов’язані вкривати голову, а також закривати одягом усе тіло, хоча тип цього одягу не регламентований. Ганна Музичук свого часу також була чемпіонкою світу і з класичних шахів, але поступилася цим титулом на чемпіонаті світу, який відбувся в березні в столиці Ірану Тегерані.

Про це повідомило «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів