Чемпіонка світу Марія Музичук зі Львівщини почала займатися в шаховій секції ще трирічною

09:00 10 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

Вчителька української літератури досі зберігає удома зошити з її творами. Бо вони відрізнялися за стилем.

У сьогоднішньому номері київської «Газети по-українськи» розповіли про чемпіонку світу Марію Музичук зі Львівщини таке:

«Ми приготували Марії солодкий подарунок – бабуся спекла торт у вигляді шахової дошки», – каже Олег, батько чемпіонки світу з шахів 22-річної Марії Музичук. Зустрічає її у Львівському аеропорту імені Короля Данила.

7 квітня вона повернулася з російського міста Сочі. За два дні до цього обіграла у фіналі світової шахової першості росіянку Наталію Погоніну.

Наступного дня після прильоту Марія Музичук прибула до столиці на зустріч із Петром Порошенком. Президент нагородив шахістку орденом «За заслуги».

Чемпіонка народилася у місті Стрий на Львівщині. Там 2010-го закінчила гімназію. Через постійні турніри й поїздки навчалася за індивідуальним планом. Випускні оцінки – 10-11 балів.

«Вона не балакуча. Коли поверталася із закордону, не спішила розказувати про себе однокласникам, – говорить класний керівник Музичук, учитель історії України 33-річний Роман Марунчак. – Навіть батьки однокласників не здогадувалися, що з їхніми дітьми вчиться чемпіонка. На випускній лінійці, коли зачитували про кожного учня, то всі її заслуги зайняли багато часу. Марія тоді дуже почервоніла. Коли йшли на останній обхід кругом школи, то хлопці почали битися, хто піде з Музичук під руку. А так, щоби мала хлопця, я не помічав. У неї не було на це часу. Вчителі поблажок у навчанні не робили. Марія здавала всі пропуски й контрольні. Вчителька української літератури досі зберігає удома зошити з її творами. Бо вони відрізнялися за стилем».

Марія досі є ученицею спортивної школи Стрийського району «Старт». Розташована в селі Угерсько, неподалік міста. Шаховий клуб школи розрахований на 70 дітей. У «Старті» викладають батьки чемпіонки – Наталія та Олег. Тут навчалася старша сестра Марії, 25-річна Ганна.

«У шахову секцію приймаємо з восьми років. Однак Музичуки привели своїх дочок вже у три. 3-річна Марія навчалася в одному класі з на п'ять років старшими, – розповідає директор «Старту» . – У вісім років Марія в дідуся Василя вигравала у шахи. Він – шахіст першого розряду».

Це адська праця. Треба по вісім годин у день сидіти за шахами і думати, думати. Дівчина мусить займатися активними видами спорту, щоб компенсувати такий спосіб життя. Тому Марія грає в теніс.

На перші турніри Марії та її сестрі Ганні допомагали поїхати обласна й районна адміністрації. Мати, як тренер у «Старті», заробляє 3500 грн, батько Олег – 2 тисячі.

Бувало, по дев'ять місяців зарплати не отримували. Навіть перший ноутбук дівчата самі заробили – його подарували з області. Нині тренери наймають для Марії партнерів вищого розряду.

«Мусить наймати секунданта-напарника з високим рейтингом приблизно на 10 діб за ціною 300 євро на день, – розповідає 46-річний Богдан Виноградський, професор Львівського університету фізкультури, де навчається Марія. – Дівчина – дуже скромна. Коли вступала на магістерку, годинами стояла під приймальною комісією – не наважувалася зайти спитати про результати».

Як інформував «ЩЛ», чемпіонка світу зі шахів зі Львівщини Марія Музичук націлилася на чоловічій Кубок.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів