Звернень Садового і ЛОР замало для зони надзвичайної екологічної ситуації

15:51 1 липня 2016 р.

Фото до новини

Урядові не вигідно оголошувати територію Грибовицького сміттєзвалища та населених пунктів навколо нього зоною надзвичайної екологічної ситуації, тому що тоді йому доведеться брати на себе відповідальність за вирішення проблеми та вкладати в це чималі кошти.


Відео: Львівський прес-клуб

Таку думку висловили сьогодні учасники інтерв'ю-прес-конференції на тему:
«Чому територію довкола Грибовицького сміттєзвалища не оголошують зоною надзвичайної екологічної ситуації?», яка відбулася у Львівському прес-клубі.

- Запровадження такого режиму передбачає додаткове фінансування з боку держави. Якщо держава готова коштами допомогти у вирішення цієї екологічної проблеми, то є сенс в оголошенні такої зони. Якщо тільки для «галочки», і справи не будуть підкріплювати слова, то немає доцільності, - вважає голова постійної депутатської комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради Андрій Білоус.

Нагадаємо, що до Президента України звернувся міський голова Львова Андрій Садовий з проханням оголосити Львів, Грибовичі, Малехів зоною надзвичайної екологічної ситуації. А Львівська обласна рада звернулася до Кабміну з проханням про оголошення такою зоною території Грибовицького сміттєзвалища і прилеглих сіл.

За словами Андрія Білоуса, підставою для створення зони надзвичайної екологічної ситуації, згідно законом, є значне перевищення гранично допустимих норм показників якості навколишнього середовища, виникнення реальної загрози життю та здоров’ю великої кількості людей, негативні зміни, які сталися в навколишньому природному середовищі чи на значній території, які неможливо усунути без застосування надзвичайних заходів з боку держави. Все це дало підстави Львівській обласній раді звернутися до уряду за допомогою.

- У первісній редакції звернення від Львівської обласної ради не було пункту про оголошення зоною надзвичайного екологічного лиха. Але потім з’явилося звернення від сільських рад Грибовичів та Малехова з проханням внести і їхні села в цю зону. Також Дубляни ініціюють, щоби і вони ввійшли в перелік населених пунктів, які входять в цю зону. Щодо Львова, то він в цьому зверненні не згадується, - каже депутат.

Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник вважає, що є всі підстави просити Президента та Верховну Раду України про те, щоби оголосити зону Грибовицького сміттєзвалища та навколишніх населених пунктів зоною екологічного  лиха. За його словами, таке звернення вже зробила Львівська обласна рада. Але він не зміг повідомити, коли такий лист був скерований до Адміністрації Президента.

Голова Сихівської районної адміністрації, заступник голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської міської ради Ірина Маруняк каже, що міський голова Львова офіційно звернувся до Президента України з проханням оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації через те, що сміття з міста не вивозилося.

- Коли перестали приймати сміття на Грибовицькому сміттєзвалищі, то певні смітники у місті були перевантажені. Була спека. І склалася певна небезпечна ситуація для міста, для мешканців Львова та туристів, які приїжджають до Львова, - пояснює чиновниця.
Водночас вона каже, що для оголошення території зоною екологічного лиха мають бути відповідні висновки екологів та санстанції і лабораторні вимірювання.

- Ці речі мають бути системними, мають проводитися не один раз на день чи в тиждень. І тільки після того з пакетом документів можна звертатися, - вважає вона.

Також Ірина Маруняк повідомила, що вона не знає про офіційні відповіді на ці звернення з Адміністрації Президента.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів