Військових Яворівського полігону звинувачують у винищені червонокнижних тварин та рослин Розточчя (відео)

13:25 1 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: wikimapia.org

Військові на Яворівському полігоні випалюють суху траву та очерет. І в цьому вогні гине вся фауна і флора Розточчя, включаючи і червонокнижні види.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це  сьогодні, 1 квітня, під час  прес-конференції у Львівському прес-клубі «Схеми, за якими військові передають мисливські угіддя на Яворівському полігоні структурам, афільованим з бізнесменом Петром Димінським» заявив  голова Товариства військових мисливців та рибалок Західного регіону України Микола Ковальчук.

Він каже, що Яворівський полігон – це Розточчя. І тут розташований головний європейський вододіл. Річка Верещиця і все, що є нижче, тече в Чорне море. Річка Біла тече в Балтійське море. В цьому регіоні є багато видів червонокнижних рослин і тварин.
- Досить багато є видри, оскільки багато озер і живе риба. З птахів тут живе рідкісний вид – тетерук.

Ці птахи дуже страждають, тому що після навчань, після стрільб відбуваються пожежі. Неодноразово ми звертали увагу на проблему підпалів. Мало того,  чомусь керівництвом Академії сухопутних військ прийнята така тенденція спеціально випалювати чагарники,  осоку, сухі старі трави, - каже Микола Ковальчук.

За його словами, у 2010-2011 році екологи зафіксували ці факти, звернулися до військової прокуратури західного регіону, було відкрито кримінальне провадження на командування військової частини А4150.

- Ми скерували фотографії, де добре видно згорілі гнізда цього тетерука. Але справа була відкрита, потім – закрита. Ніхто до відповідальності не притягнутий, - каже він.

За його словами, військові абсолютно не розуміють і не погоджуються з екологами.
- При розмові пан генерал Ткачук (авт. «ЩЛ» – начальник Академії Сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного) сказав: «От трава, очерет, кущі… а якщо випалити все – то красіво». Тобто, все чисто, потім трава зеленіє і гарно виглядає. Але я пояснював панові генералу, що вигорає весь біоресурс– жаби, комахи, змії, пташенята, яйця зайченята, - стверджує лісник.

За словами Миколи Ковальчука, він особисто бачив як живцем згорають дрібні тварини.
- Я був свідком такого факту, коли горів полігон, то через дорогу біг дорослий заєць. Він горів, як живий факел. Він перебіг дорогу, забіг в очеретяну зону і від нього вже загорілася ціла долина сухого очерету, - каже він.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів