На Львівщині в кожному селі – не менше 10 пасічників, – апітерапевт

15:59 22 червня 2016 р.

Фото до новини

У кожному селі на Львівщині є не менше 10 пасічників, які тримають від п'яти до десяти вуликів. Тож навіть у найменшому селі нині може бути майже сотня вуликів. Про це «Щоденному Львову» повідомив львівський лікар-апітерапевт Іван Пилипчук.

За його словами, це стало наслідком того, що і в регіоні, і в Україні є тенденція до збільшення кількості бджіл. Іван Пилипчук бачить, як мінімум, дві причини інтересу до розвитку бджолярства. По-перше, багато хто думає, що бджолярство є легким заробітком порівняно з іншими сільгоспзаняттями. По-друге, люди більше почали дбати про здоров’я і використовувати продукти бджолярства для зміцнення організму та лікування різних хворіб. А це зі свого боку стимулює розвиток пасічництва.

- В Україні нині налічується майже 500 тисяч пасічників, які утримують 4-5 млн бджолосімей, - наголошує Іван Пилипчук. - Тоді як у сусідній Польщі бджолосімей є лише 1 млн 300 тисяч. Хоча в Польщі держава допомагає бджолярам і бере частину витрат на себе: пасічники отримують дотації – 50% вартості препаратів для бджіл, обладнання тощо.

- Україна перетворилася на сировинний ринок меду, що його чимраз більше експортують у країни Євросоюзу, - розповідає лікар-апітерапевт і пасічник Іван Пилипчук. – В Україні трейдери скуповують мед по 20-25 грн за один кілограм. Тоді як, наприклад, в Австрії чи Словенії цей продукт продають уже вдесятеро дорожче - по 10 євро за один кілограм.

Пасічники-виробники самотужки не можуть пробитися на ринок ЄС через складність і дорожнечу митних процедур. Тому бджолярі змушені продавати український мед в Східну і Західну Європу через посередників.
 


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів