На Львівщині будують ведмежий притулок (відео)

17:27 23 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

Прихисток «Four Paws» поблизу Львова нарешті дасть надію тваринам, які зазнали жорстоких знущань.


Відео: VIER PFOTEN

«Поблизу Львова будують притулок для ведмедів, яких цькували собаками», – повідомив сьогодні, 23 лютого, «Телеканал ТВі», конкретизуючи при цьому:

«Ці ведмеді живуть у жалюгідних умовах і закінчують своє існування, як їжа чи опудало. Міжнародна зоозахисна організація «Four Paws» співпрацює з українською владою для того, щоб зупинити травлю ведмедів.

Хоч цькування ведмедів, як червонокнижного виду, заборонене вже майже 15 років, десятки ведмедів досі мучають для тренування мисливських псів. Побудова ведмежого притулку «Four Paws» поблизу Львова в Західній Україні нарешті дає надію тваринам, що зазнали жорстоких знущань. Тепер вони зможуть бути врятовані й отримати домівку, що відповідає їхнім видовим потребам. 

«Four Paws» нараховує від 15 до 20 притравочних ведмедів в Україні. Ці ведмеді живуть у жалюгідних умовах у тісних клітках, де немає нічого, крім бетонної підлоги, їх випускають лише для того, щоб на них цькували мисливських псів під час випробувань. 

Вони, як правило, не отримують достатньо їжі та води, що робить їх слабкими супротивниками для псів. У багатьох видалено кігті.

Екстремальний рівень стресу, численні травми від псів, збіднені умови утримання призводять до того, що їх експлуатують лише нетривалий час. Потім їх часто продають у звіринці, ресторани, для туристичних атракціонів. А інколи вони закінчують життя, як опудала.

У спільній прес-конференції представники «Four Paws», Міністерства екології та природних ресурсів України та Яворівської районної адміністрації представили свої плани. Карстен Хертвіг, експерт по ведмедях у «Four Paws»: «Більшість людей в Україні досі не знають про цю проблему. Тому ми хочемо працювати спільно з українською владою, щоб зруйнувати існуючу традицію утримання ведмедів для цькування. Якщо ми зможемо привернути увагу громадськості до проблеми жорстокості до тварин, то зможемо зупинити це».

Активісти-зоозахисники поставили собі на майбутнє дві мети: побудова ведмежого притулку біля Львова та вдосконалення існуючого законодавства.

Бурі ведмеді перебувають в Україні під охороною і їх не можна утримувати чи розмножувати без дозволу. Полювання на ведмедів також заборонено. Але ситуація з ведмедями може поліпшитися лише у довгостроковій перспективі, якщо влада запровадить жорсткіший контроль на місцях, водночас із більшими стягненнями за нелегальну торгівлю та експлуатацію ведмедів заради прибутку. 

Володимир Домашлінець, представник Міністерства екології та природних ресурсів України: «Проблема має принаймні два аспекти. По-перше, має бути юридично визначено, що цькування ведмедя заборонено. Такий законопроект уже розроблено за участю Міністерства екології та природних ресурсів і представлено в парламенті. По-друге, правоохоронні органи повинні збільшити зусилля, щоб контролювати походження і використання ведмедів, яких утримують у неволі. Багато ведмедів надходять з дикої природи, або народжуються в неволі в Росії, де бурий ведмідь не має охоронного статусу. Тож контроль за цим має посилитися. Разом з «Four Paws» ми будемо активно шукати вирішення цих проблем, щоб зупинити незаконну практику цькування ведмедів».

Ситуація в Україні спричинила затримку в перемовинах щодо будівництва, але тепер відповідне місце знайдено. Поблизу міста Львів Міністерство екології та місцеве лісове господарство нададуть ділянку близько 12 гектарів.

Орест Гнип, голова Яворівської районної адміністрації, вбачає великий шанс для регіону: «Це не тільки новий ведмежий притулок на території Біосферного резервату Розточчя, внесеного в світову мережу ЮНЕСКО, який забезпечить відповідне середовище для врятованих ведмедів. Це також принесе розвиток у регіон. Цей визначний проект зробить життєво важливий внесок у сферу захисту тварин і навколишнього середовища в нашій країні, а також стимулюватиме туризм і створення нових робочих місць».

«Four Paws» діє в Україні з 2012 року. Зоозахисна організація працює тут для того, щоб поліпшити умови утримання ведмедів. Також було реалізовано декілька проектів для безпритульних тварин.

Наразі «Four Paws» змогла врятувати трьох ведмедів і перевезла їх до Центру порятунку ведмедів «Надія» в Житомирі. В майбутньому організація також буде тісно співпрацювати з владою України в наполегливій боротьбі проти незаконного утримання ведмедів у неволі приватними особами.

«Four Paws» – це міжнародна зоозахисна організація зі штаб-квартирою у Відні. Заснована у 1988 році Хелі Данглер, організація реалізує довгострокові кампанії та проекти з захисту тварин.

Вони базуються на наукових знаннях, обґрунтованих дослідженнях та інтенсивному лобіюванні на національному та міжнародному рівнях, а сфокусовані на тваринах, що перебувають безпосередньо під впливом людини – безпритульних котах і собаках, лабораторних і сільськогосподарських тваринах, свійських і диких тваринах у неволі, зокрема ведмедях, великих котячих та орангутанів, що утримуються у неналежних до їхніх видових потреб умовах. У філіях в Австрії, Бельгії, Болгарії, Німеччині, Великобританії, Нідерландах, Румунії, Швейцарії, Південній Африці, Угорщині та США, «Four Paws» забезпечує швидку і пряму допомогу для тварин, що потрапили в скрутне становище».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів