Львів’яни можуть безпечно відпочивати й купатися лише в трьох водоймах, – ЛМР

18:00 12 липня 2017 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

У міськраді запевнили: «Цього літа є три водні об’єкти, на яких організовано масовий відпочинок з дотриманням усіх вимог безпеки людей – санітарних норм, належного облаштування пляжу, наявності рятувальних служб і медпункту».

Про це повідомили сьогодні, 12 липня, у Львівській міськраді, де також конкретизували, що безпечні для львів’ян цього літа лише два озера у Брюховичах і одне – у Винниках. Інші ж водойми на території Львова є непридатними для купання.

«У селищі Брюховичі купальний сезон відкрито на двох озерах – озері ТзОВ «Колиба» (третє озеро) та озері ФОП «Савчук» (перше озеро). Також одне озеро ТзОВ «Колиба» призначене для риболовлі (друге озеро). У Винниках відпочинковий сезон відкрито на базі відпочинку «Озеро Винниківське» ТзОВ «Краківський ринок», – поінформували також у міськраді

У ЛМР також запевнили: «Як повідомили в управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР, на всіх трьох озерах проведені всі необхідні роботи для якісного та безпечного масового літнього відпочинку містян та всі озера мають технічні і дозвільні документи на проведення купального сезону у 2017 році, очищені плеса і дна водойм, підготовлені і облаштовані пляжі та прилеглі території, позначено межі купання на акваторії буями помаранчевого або червоного кольору, обладнані медичні пункти, є гучномовне сповіщення і спостереження, людей постійно попереджують, де можна, а де не можна купатися, є рятувальні пости зі всіма необхідними засобами, підготовленим персоналом. Також проводяться  планові забори води для аналізу».

Адміністратор відпочинкового комплексу «Колиба» Ірина Хабовчак розповіла про третє озеро у ньому: «Два роки озеро було на реконструкції, тому зараз запрошуємо мешканців і гостей міста – вже отримані всі дозволи і відкритий купальний сезон. Є облаштовані переодягальні, душові, туалети, чого не було раніше. Розчищена берегова лінія, завезено близько 600 кубів піску, і кожен вечір пісок просіюється, є контейнери для сміття, очищене водне дно, тобто всі заходи для того, щоб людина прийшла і комфортно відпочила на нашому озері, зроблені. Також вже тричі робили забори води для аналізу, вона в нас чиста. У будні дні в період, коли відкритий пляж – а це з 9.00 до 20.00, є троє рятувальників, а у вихідні дні – четверо. Є рятувальні човни, рятувальні кроси».

Своєю чергою, комерційний директор озера «Савчук» Андрій Завадський розповів: «на першому озері також проведені все необхідні роботи, і найголовніше – те, що зараз в озеро потрапляє вода лише з природних джерел. Повністю проведена реконструкція і дезінфекція озера, завезений повністю весь пісок з кар’єру, а це понад дві тисячі кубів піску, обладнані пірси, туалети, душові, альтанки, встановлена огорожа, що дає безпеку. Кожен день прибирають берег, територію. На посту є два рятувальники, є медпрацівник». 

Андрій Завадський також запевнив: «Усі каналізаційні стоки, які текли в озеро, ми скинули в центральну каналізацію, тому зараз в озеро потрапляє вода тільки з джерел. Це 750 джерел, і озеро наповнюється не з річки Брюхівчанки, а тільки природнім способом. Озеро зариблене, щоб риба і чистила, і фільтрувала озеро, щоб воно не заростало водоростями. Постійно довозиться пісок, пляж кожен день чиститься і спушується. Ми торік, на жаль, не змогли запустити озеро, бо були не готові. Торік тут просто було порожньо, а тепер є ще одне місце, де можна офіційно, якісно відпочити».

У міськраді також попередили: «На інших водоймах (в тому числі – річках і потічках), а їх у Львові є понад 122, купатися не можна! Це природні, декоративні, пожежні і технічні водойми та відстійники». 

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР Віктор Іваніцький наголосив: «На жаль, в нас гинуть люди, як правило, на водних об’єктах, які не призначені для купання. Торік на непридатних для купання водоймах у Львові загинуло троє людей. Окрім того, 24 львів’янина загинули на водоймах поза межами міста, зокрема й у місцях, не відведених для купання».

У міськраді також зазначили: «На всіх облікованих водних об’єктах адміністративних територій, які не підготовлені для масового відпочинку на воді, встановлюються попереджувальні щити із вказівниками про заборону купання та з інформацією про наявність забруднюючих речовин.  Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР закликає мешканців бути обережними під час відпочинку і не нехтувати правилами поведінки на воді».

Начальник відділу захисту населення та територій управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР Євген Басан наголосив: «Проблема в тому, що є люди, які свідомо порушують заборони, ловлячи рибу та купаючись у водоймах, які не є для цього призначені. Безперечно, є періодичне патрулювання території водних об’єктів поліцією і працівниками ЛКП, але без розуміння людей вони не матимуть потрібного результату. Проте варто й відзначити, що в останні роки відношення людей суттєво змінилося в кращу сторону. Є ініціативні групи мешканців, які самі вивішують наліпки і плакати з забороною купання, фотографують порушників, окультурюють і прибирають засмічені території біля водних об’єктів. З таких прикладів – озеро на вулиці Замарстинівській». 

Про це повідомили сьогодні, 12 липня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів