Корабель «Юрій» львівського винахідника Юрія Шпіцера долає 30-сантиметрову мілину (відео)

15:39 30 червня 2015 р.

Фото до новини

На Дністрі зараз ходить унікальний корабель, зовнішньо схожий на ті, які колись ходили річкою Міссісіпі. Збудували його на Львівщині, на заводі металоконструкцій у Пустомитах.


Відео: Львівський прес-клуб

Корабель легкий, з алюмінію та пластику, і він проходить без перешкод всі мілини на річці Дністер. Автором цього судна є львів’янин, працівник однієї з компаній, яка займається розробкою програмного забезпечення, Юрій Шпіцер.

Про це сьогодні, 30 червня, під час прес-конференції на тему:
«Український винахідник, львів’янин Юрій Шпіцер збудував унікальний корабель, аналогів якого немає у світі: досвід впровадження інноваційних технологій на туристичному ринку України», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив головний експлуатаційник корабля і директор туроператора «П’ята стихія» Володимир Мазур. 

За його словами, цей корабель важить 12 тонн, має пласке дно і осадку лише  20 сантиметрів. 
- Спеціалісти з «Політехніки» розробили гребне колесо, яке рухає судном.  В 2013 році цей корабель був спущений на воду. Він ходить як за течією, так і проти, - каже Володимир Мазур.
Нагадаємо, що річка Дністер до 60-70 років минулого століття була суднохідною. Але з часом зміліла і тепер Дністровським каньйоном можна було сплавлятися лише на плотах.

Власне Юрій Шпіцер так і зробив: спустився на плоту і зрозумів, що в таких мандрівках дуже бракує елементарного комфорту. Тоді він почав вишуковувати, так званий, корабель-позашляховик, який здатний подолати мілини Дністровського каньйону. При цьому на судні мали бути і електричне живлення, і доступ до «вай-фаю», і гаряча вода, і комфортне ліжко.

- Виявилося, що такого судна у світі немає. Тому з 2010 року почалася робота з його розробки, - каже Володимир Мазур.

Перший сплавляння судна «Юрій» відбулося 1 квітня цього року, коли ще падав сніг. І ходити воно може аж до листопада, поки річку не скує крига. Бо до всіх зручностей на судні є ще й опалення.
Також до переваг цього корабля Володимир Мазур зараховує і капітана, який знає місця на Дністрі, де найкращий кльош, і кухаря, який тут же запече рибу, яку туристи власноруч виловлять.

За словами Володимира Мазура, туристи, які бажають покататися на судні «Юрій», дістаються до порту Раковець, Городенківського району, Івано-Франківської області. Вартість добової подорожі Дністром з ночівлею у каюті, ресторанним харчуванням, екскурсійним супроводом – 600 гривень на особу.
Більше інформації можна отримати за телефоном 067 256 36 06 та на сайті www.5s.lviv.ua

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів