Експерти закликають львів’ян не підгодовувати голубів на вулицях міста

17:19 20 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: foff4ik.at.ua

Як повідомили в понеділок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, у нашому місті близько 9-10 тисяч голубів – втричі більше, аніж досить.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 20 квітня, «Щоденному Львову»:

«За підрахунками науковців біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, для Львова досить 3-4 тисяч пар голубів. За словами начальника управління екології та благоустрою ЛМР Андрія Галушки, на сьогодні у місті їх налічується близько 9-10 тисяч, що втричі більше.

Одна з причин – надмірне підгодовування їх людьми, через що голуби починають витісняти інші види птахів і у них не відбувається природний добір. Окрім цього, вони, як зазначає Звенислава Мамчур, завідувач кафедри екології біологічного факультету університету, вони є величезним розплідником хвороб.

Як боротися з проблемою перенасичення міста голубами і чи варто це робити – обговорили у мерії за круглим столом на тему «Екологічний гріх». Зокрема, референт Бюро української греко-католицької церкви з питань екології, о. Микола Пришляк, зазначив:

«Голуби – приручені нами. Вони непристосовані до природних умов, тож мусять жити серед нас. Звісно ж, є багато шкоди від цього, зокрема, для архітектури, адже їхніх послід знищує покриття на дахах тощо. Та й вигляд неестетичний у міста. На жаль, голуби не є чистими птахами. Вони розносять інфекції та хвороби, хоча і є певною окрасою для будь-якого туристичного міста».

За словами Звенислави Мамчур, голуби переносять близько 90 видів інфекційних хвороб, зокрема – і повітряно-наземним шляхом, тож заразитись можна і просто вдихнувши їх з пилюкою. Найбільш гуманний вихід – припинити підгодовувати їх. Звенислава Мамчур розповіла також:

«Як нам, християнам, бути в такому випадку? Так, треба любити все живе, однак це – не любов, коли ми штучно підгодовуємо популяцію, яка витісняє всі інші. У Львові дуже мало горобців, адже саме голуби позбавляють їх кормової бази, вони просто не мають, чим харчуватись.

Як боротися з голубами і чи варто? Напевно, що так. У світі цю проблему також піднято. Є різноманітні методи, які можна запозичити. Зокрема, в Італії та Франції їм дають корм, який має протизаплідні властивості, і вони просто припиняють розмножуватись. І це один з найгуманніших методів.

Окрім того, забороняють годувати голубів на площах міст. У Бельгії ж цю проблему вирішують менш гуманним способом – проводять евтаназію голубів. У будь-якому випадку, перший і найкращий спосіб – це пояснювати людям, що не можна підгодовувати голубів, хай вони будуть природною популяцією, яка природно скорочується. Через нашу надмірну увагу в них не відбувається природний добір і вони стають незахищеними». 

Натомість Андрій Галушка додав: «Потрібне розуміння людей – бажаючи зробити добре, підгодовуючи голубів, ми забираємо в інших видів птахів можливість розвиватися».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів