Добрі напої мусять «дихати»: про аерацію і декантацію

15:04 22 листопада 2017 р.

Фото до новини

Напевно, багато хто з вас чули ці терміни, але далеко не всі знають, що вони означають. Мета аерації – насичення вина киснем для пом’якшення його структури та розвитку ароматів. Мета декантації – відокремлення вина від осаду, що з’являється внаслідок старіння в пляшці.

Що таке аерація

Аерація природним шляхом здійснюється при наливанні вина в келих. Цей процес можна контролювати, вибираючи посуд різної форми. Чим більшою буде площа зіткнення вина і повітря, тим активнішою буде аерація. Також аерація може проходити в графині. Якщо перед вами молоде вино з потужними ароматами і виразною структурою, перед подачею його ліпше перелити з пляшки в графин.

Якщо говорити простіше, вину потрібно «дихати». Часто це необхідно для вин сорту Мерло, які мають різкі аромати, або окремих білих вин, в яких проявляється запах сірки. Вино неспішно переливають в об'ємний графин, який забезпечує велику площу контакту з повітрям, і напій позбавляється від своїх недоліків.

Вина вражають своїм різноманіттям! Скуштуйте українські вина Гулієвих, доступні на сайті Алкомаг та познайомтеся з новими відтінками смаків улюбленого напою.

Що таке декантація

Декантація може застосовуватися тільки для червоних вин. Для цього процесу використовують не такі широкі графини, щоб контакт з повітрям був меншим. Визначити, чи не зіпсується напій після декантації, можна лише покладаючись на власний досвід. Наприклад, вина з великим вмістом танінів і насиченим темним кольором часто витримують цей процес.

Якщо у вині утворився осад, і ви вирішили провести декантацію, то за кілька годин (а ліпше – днів) до цього треба поставите пляшку вертикально. Перед переливанням вина необхідно запалити свічку і тримати її під шийкою пляшки, щоб вчасно побачити, коли підступить осад і зупинитися. Невелика кількість вина при цьому залишається на дні пляшки.

Отож, процес аерації вина неодмінно відбувається в ході декантації, хоча і не є його кінцевою метою. Якісний брендовий алкоголь не завжди коштує шалених грошей. Алкомаг регулярно пропонує вигідні акції на алкоголь від найкращих світових брендів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів