Збройні провокації російсько-терористичних військ тривають вздовж усієї лінії розмежування на Донбасі, – РНБОУ (відео)

14:55 1 квітня 2015 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 1 квітня

Ситуація в зоні бойових дій станом на 1 квітня
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України повідомляється: «Противник намагається зірвати мирний процес на Донбасі шляхом здійснення збройних провокацій з використанням автоматичної стрілецької зброї, гранатометів та мінометів».

Речник штабу Антитерористичної операції? полковник Андрій Лисенко, повідомив сьогодні, 1 квітня, на щоденному брифінгу в Києві:

«Противник намагається зірвати мирний процес на Донбасі шляхом здійснення збройних провокацій з використанням автоматичної стрілецької зброї, гранатометів та мінометів. Збройні провокації бойовиків відбуваються по всій лінії розмежування. Місця найбільшого напруження – на схід від Маріуполя, район Донецького аеропорту, передмістя Горлівки та смт. Станиця Луганська.

Найбільш запеклі сутички регулярно відбуваються в селі Широкине – вчора там тривав кількагодинний бій. Бойовики здійснили спробу штурму нашого ротного опорного пункту, застосовуючи танки та 120-мм міномети, що мали бути відведені, відповідно до Мінських домовленостей.

Також учора бойовики в північному районі села Широкине знову обмежили свободу пересування спостерігачів місії ОБСЄ. Так, патрулю Спеціальної моніторингової місії було дозволено проїхати до селища лише після прибуття машини ескорту бандформування «ДНР», що порушує Мінські домовленості, які передбачають вільне пересування спостерігачів по всій зоні АТО.

Неспокійною залишається обстановка і поблизу Авдіївки – вчора проти наших військовослужбовців бойовики застосували бронетехніку, ствольну артилерію та 120-міліметрові міномети. Обійшлося без втрат. Окрім наших позицій під вогонь бойовиків потрапило і саме місто Авдіївка.

Нагадаємо, що важке озброєння, включаючи 120-міліметрові міномети, ствольну артилерію підлягає відведенню від лінії зіткнення. Бойовики неодноразово повідомляли, що завершили цей процес, проте щоденні атаки на наші позиції спростовують маніпулятивні заяви противника.

За даними розвідки, внаслідок перерозподілу сфер впливу, триває конфлікт між ватажками банди «Восток» і так званими «розвідниками «ДНР». За інформацією Державної прикордонної служби, протягом минулої доби польотів ворожих безпілотників не зафіксовано.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає. Натомість чотирьох наших бійців було поранено.

Президент України Петро Порошенко відвідав 407-й військовий госпіталь Міністерства оборони в Чернігові, де лікуються поранені учасники АТО. Глава держави вручив орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня лейтенанту Єгору Щербакову, орден «За мужність» ІІІ ступеня прапорщику Дмитру Воробею, сержанту Миколі Гурину та старшому солдату Владиславу Коржу, а також іменні годинники солдатам, які гідно проявили себе на передовій.

Наразі бійці отримують необхідну медичну допомогу для якнайскорішого одужання і повернення у стрій. Наші герої заслуговують як на державні нагороди, так і широке суспільне визнання.

Кожен з них – чудовий приклад українського воїна-захисника. Усі нагороджені віддано захищали Батьківщину в одних з найгарячіших точок, в тому числі – на Дебальцевському плацдармі.

Українська армія поповнюється свіжими силами. Учора 500 мобілізованих військовослужбовців, які проходять підготовку на Рівненському загальновійськовому полігоні, склали військову присягу.

Момент присяги – один з найбільш хвилюючих для кожного військовослужбовця, адже тепер вони стали повноправними захисниками Батьківщини. Протягом квітня мобілізовані складуть заліки за різними військовими спеціальностями та будуть направлені для подальшої підготовки до військових частин.

Водночас наші бійці продовжують посиленні тренування для вдосконалення своїх бойових навичок.Так, вчора на полігоні Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба пройшли бойові стрільби серед сержантського складу Військового коледжу. Близько 90 курсантів та офіцерів продемонстрували навички володіння основними видами стрілецької зброї, а також метання гранат з окопу. 

Українські спецслужби успішно затримують високопоставлених сепаратистів. У Луганській області контррозвідка СБУ затримала чоловіка, що називав себе «міністром вугільної промисловості ЛНР».

Встановлено, що сепаратист втік з окупованої території та переховувався у будівлі колишнього дитячого садочка, де він незаконно облаштував свій маєток. У травні минулого року чоловік незаконно привласнював українське вугілля за підтримки тогочасного лідера бандформування «ЛНР» Болотова. Усі кошти розподілялися між бойовиками, а керівників вугільних підприємств, які відмовлялися виконувати накази злочинців, звільняли й залякували фізичною розправою.

На звільнених територіях Донбасу українські правоохоронці вилучають зброю та боєприпаси. Донецька обласна міліція проводить оперативно-профілактичну операція «Зброя та вибухівка».

З початку року вилучено 74 одиниці вогнепальної зброї, у тому числі 32 автомата, 24 пістолета/револьвера, ві сім карабінів/гвинтівок, сім «самопалів» і три «обрізи». Також правоохоронці вилучили понад 20 тисяч одиниць боєприпасів. Така «спадщина» залишилася від бойовиків.

Вчора у Маріуполі в одному з відділень кур’єрської фірми було виявлено заборонений вантаж. В посилці знаходилося сім гранат, вогнепальна зброя і кілька магазинів до неї.На місце виїхали співробітники слідчо-оперативної групи та вибухотехніки. Відправники небезпечного вантажу затримані.

Нещодавно міліціонери з Дружківки та їх колеги з Дніпропетровщини провели комплексне оперативно-профілактичне відпрацювання міста. Під час операції, у дворі приватного будинку були виявлені і вилучені боєприпаси. Чоловік незаконно зберігав дві гранати Ф-1, два запали до гранат, 100 патронів калібру 7,62 та тубус до гранатомета РПГ-22.

Українські спортсмени підтримують наших героїв. Учора гравці Національної збірної України з футболу завітали до Львівського військового госпіталю, де зараз на лікування перебувають 60 поранених військовослужбовців.

Футболісти привезли з собою фрукти та спортивну атрибутику для наших воїнів, які є великими шанувальниками нашої збірної. Спілкування зі спортсменами підняло настрій військовим, і налаштувало на швидке одужання. Завдяки єдності українського народу та армії, можемо бути певні, що бойовий дух воїнів завжди буде на висоті.

Міжнародна спільнота допомагає українським військовослужбовцям. Наразі вже 100 військовослужбовців пройшли реабілітацію у Німеччині, Ізраїлі, США, Болгарії та країнах Балтії. Крім того, понад 80 бійців вже вилікувалися, а 38 ще перебувають на лікуванні у провідних клініках світу.

Зі свого боку, Україна створила спеціальні групи висококваліфікованих фахівців для надання кваліфікованої допомоги нашим бійцям. До їх складу входять хірурги, нейрохірурги, анестезіологи, травматологи та інші медики.

Українські ремонтники відновлюють зруйновану бойовиками інфраструктуру Донбасу. Вчора відбулося урочисте відкриття моста, який з’єднує два сусідніх міста в Луганській області – Сєверодонецьк та Рубіжне.

Цей міст через річку Борова був підірваний бойовиками в ніч з 20 на 21 липня 2014 року під час втечі. Так вони намагалися перешкодити наступу нашої армії.

Після звільнення Рубіжного, Сєвєродонецька та Лисичанська через річку побудували тимчасовий понтонний міст. У негоду водії робили об’їзд довжиною 30 кілометрів.

Зі сьогоднішнього дня повноцінне автомобільне сполучення між Сєвєродонецьком і Рубіжним відновлено. Співробітники правоохоронних органів цілодобово несуть службу з охорони громадського порядку і здійснюють контроль за безпекою в даному районі. 

31 березня до Краматорська прибув гуманітарний вантаж з Рівненщини загальною вагою понад 15 тонн. Продукти харчування, бутильована вода та будівельні матеріали відправлено у населені пункти, які постраждалі від бойових дій».

Про це повідомляється в сьогоднішніх «Зведених даних», опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів