«Зараз було б зарано робити висновки щодо України», – місія Європарламенту

23:12 13 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: newsradio.com.ua

«Місія запропонувала часткове помилування Юлії Тимошенко як найбільш прийнятний спосіб вирішення проблеми виборчого правосуддя. Проте Президент Віктор Янукович віддав перевагу альтернативному шляху із прийняттям окремого закону».

Як інформує сьогодні, 13 листопада, «Радіо Свобода», за рекомендацією президента Європейського парламенту Мартіна Шульца, конференція президентів ЄП одноголосно ухвалила продовжити мандат спостережної місії ЄП до самого Вільнюського саміту «Східного партнерства» і попросила її знову повернутися до України наступного тижня. В оприлюдненій сьогодні заяві керівників місії Пата Кокса і Александра Квасневського мовиться також: «Причиною такого рішення стало те, що, у зв’язку з тим, що засідання Ради ЄС у складі міністрів закордонних справ має відбутися 18 листопада, керівники місії вважають, що наразі було б іще зарано остаточно вирішувати, що Україна виконала встановлені їй вимоги для підписання на саміті угоди про асоціацію, чи, навпаки, що вона так і не може їх виконати».

На думку Кокса і Квасневського, яку вони називають добре зваженою, питання, які досі не вирішені, ще можна все ж вирішити тим чи іншим чином. Вирішальним у винесенні висновку є не так сама здатність України знайти вирішення проблеми, як наявність політичної волі до цього, наголосили вони. Тому протягом наступного тижня буде цілком необхідно знайти цю політичну волю, втілити її і дати результат, додали керівники місії Європарламенту.

Місія також закликала всі сторони в Україні конструктивно використати короткий час, який залишився, щоб досягти історичного консенсусу, який зможе призвести до успіху саміту у Вільнюсі. Керівники місії нагадали, що час на виконання визначених умов для підписання угоди про асоціацію на цьому саміті 29 листопада збігає, і остання перед самітом сесія парламенту в Україні відбудеться наступного тижня.

При цьому Кокс і Квасневський, які щойно повернулися зі своєї вже 26-ї поїздки до України, зазначили значний поступ, уже досягнений у намаганнях виконати ці умови, але звернули увагу на хронічну взаємну недовіру між владою і опозицією у Верховній Раді. Тому, заявили вони, через таку невирішену ситуацію вони виступили сьогодні з проміжною заявою, а не з остаточним звітом. 

Раніше планували, що вони мають остаточно прозвітувати про роботу місії сьогодні з тим, щоб їхній звіт розглянули міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу на засіданні Ради ЄС на початку наступного тижня, 18 листопада, і ухвалили остаточне рішення, чи підписувати з Україною угоду про асоціацію на Вільнюському саміті. Цю дату звіту місії вже кілька разів переносили.

Сьогодні вранці, перебуваючи в Києві, Кокс і Квасневський заявляли, що останнім терміном для ухвалення євроінтеграційних законів, яких Євросоюз вимагає від України для підписання угоди про асоціацію наприкінці місяця, є 19 листопада – день, коли Верховна Рада має зібратися на чергове сесійне засідання. Однак вонане змогла ухвалити цих законів.

Україна сподівається підписати з ЄС угоду про асоціацію на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі наприкінці цього місяця, але для цього Київ має виконати низку вимог Євросоюзу. Серед них – реформи судочинства і виборчої системи, а також вирішення проблеми вибіркового правосуддя – під цим останнім пунктом фактично мають на увазі надання ув’язненій Юлії Тимошенко можливості вийти з-під варти для лікування за кордоном на тих чи інших умовах. Саме за виконанням цієї останньої вимоги спостерігає місія Європарламенту. 

Своєю чергою, «Українські Національні Новини» цитують зі звіту місії Кокса-Кваснєвського:

«Після кількох місяців роздумів і обговорень різних варіантів, місія запропонувала часткове помилування Юлії Тимошенко як найбільш прийнятний спосіб вирішення проблеми виборчого правосуддя, яка все ще лишається актуальною. Цей варіант є мінімальною вимогою, яка може принести максимальний ефект.

Прийняття цього варіанту буде залежати виключно від доброї волі влади і Президента України, та не повинно включати делегування відповідальності до інших інстанцій, також цей варіант не вимагає жодних змін до законодавства країни. Проте, Президент Віктор Янукович віддав перевагу альтернативному шляху із прийняттям окремого закону, який дозволив би лікування за кордоном засуджених осіб на підставі поганого стану здоров’я і гуманітарних міркувань, що стосуватиметься і Юлії Тимошенко».

Як повідомляв «Щоденний Львів», представники моніторингової місії Європарламенту Кокс і Кваснєвський повідомили сьогодні, що влада пообіцяла їм вирішити «питання Тимошенко» до 19 листопада, а речник Єврокомісара з політики сусідства Штефана Фюле нагадав, що звіт місії ЄК про вирішення «питання Тимошенко» відіграватиме надзвичайне значення для підписання угоди про асоціації України з ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів