Закон про особливий статус окремих районів Донбасу – наслідок тиску Заходу на перемовинах у Мінську, – МВС

23:58 16 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Mykola Lazarenko/POOL

Про це заявив у вівторок радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Закони про амністію та про особливий статус Донбасу стали вимушеним кроком через раніше укладені під тиском Заходу угоди в Мінську. Про це заявив сьогодні, 16 вересня, кандидат у народні депутати від партії «Народний фронт», радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Говоритимемо прямо – ці закони є наслідком Мінських (Мюнхенських) угод, укладених під тиском прямої військової загрози Путіна в умовах, коли Захід фактично відмовився продовжувати допомагати Україні, якщо вона не погодиться на умови примирення з Путіним ціною надання більших прав частині Донбасу, що знаходиться під контролем терористів. Це вимушений крок, зумовлений нашою слабкістю у військовому та технічному плані. Наша армія і Національна гвардія були у змозі протистояти терористам-найманцям, щедро забезпеченим новітньою російською бойовою технікою, але ми були не в стані протистояти регулярній російській армії, яка відкрито вторглася на нашу землю 24 серпня», – стверджує Геращенко.

За його словами, особливий режим за планом президента України Петра Порошенка планується вводити «лише на тій території Донбасу, яка виявилася на момент Мінських угод під фактичним контролем Росії». «Так, в цих Законах є багато таких моментів, від яких волосся стає дибки у кожного патріота України. Але який був вибір у президента України Петра Порошенка та Верховної Ради України? Після відмови про голосування за ці Закони, просування російських танкових колон продовжилося б у бік Маріуполя, Дніпропетровська, Запоріжжя, Харкова, забираючи все більше української території, в той час як жодна країна світу не дала своєї згоди поставляти нам зброю і відкрито підтримувати нас в протистоянні з Росією», – наголосив Геращенко.

«Я в неділю був на одній передачі з полковником української армії Євгеном Сидоренком, що вийшов з Іловайського котла на трофейному російському танку Т-72, зробленому в жовтні 2013 року, в той час як наші хлопці воюють на техніці 30-річної давності, яка без ремонту не в змозі пройти і пари сотень кілометрів без поломок. При тому, що в Україні не виробляються ані патрони, ані снаряди, ані ракети для систем залпового вогню, а наші військові літаки на 90% – це просто мотлох, який ми навіть не в змозі відремонтувати, бо всі заводи, які їх виробляли, знаходяться в РФ», – зазначив Геращенко. 

Він наголосив, що наразі нашим силам важко протистояти регулярній російській армії, військовий бюджет якої в 50 разів більше нашого військового бюджету. «Справжня причина Мінських угод і подальше слідування за цим планом президента Порошенка щодо замирення Донбасу полягає у наступному. Поки Путін 14 років зміцнював і озброював свою армію, наша система безпеки і оборони грабувалась і здавалася Путіну в оренду. Обидва останніх міністри оборони Януковича – Саламатін і Лебедєв – зараз в Москві, звідки вони, перебуваючи на посадах, отримували команди. Обидва останніх глави СБУ – Якименко і Калінін – також у Москві. Вони здавали і здають всі наші державні таємниці, всі дані про стан наших розграбованих Збройних сил і Служби безпеки», – заявив радник міністра.

При цьому Геращенко підкреслив, що «сам факт прийняття цих Законів не означає, що нам більше не загрожує продовження відкритої війни з Путіним. Це, радше, відтягує її на деякий термін, але не виключає зовсім».

«Зате у нас поки є час для того, щоб краще озброїтися, навчитися, очиститися від баласту в силових структурах системи Національної безпеки, оборони і МВС», – резюмував у вівторок Геращенко на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Своєю чергою, директор Європейської академії дипломатії Катажина Пісарська заявила сьогодні, 16 вересня, що ухвалений у вівторок Верховною Радою закон про спеціальний статус для окремих регіонів Донецької та Луганської областей та амністію учасників збройного протистояння свідчить про слабкість Києва та навряд чи приведе до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. «За цим ховається дедалі більша слабкість України проти збройних дій росіян на території Донбасу. Якби не щораз складніша ситуація української армії..., то думаю, що президент Порошенко та Верховна Рада не були би змушені таку угоду – принаймні у такій формі – ухвалювати», – сказала Пісарська.

Вона також звернула увагу, що власне участь російської регулярної армії у боях на Донбасі змінила розстановку сил в регіоні на не користь української влади та зазначила, що Росія надалі відіграватиме ключову роль в цьому конфлікті. «Якщо він (закон) спрямований на те, аби задобрити сепаратистів, то це нічим не закінчиться. Бо що би не робив український уряд, то це не групи, котрі налаштовані на будь-який компроміс», – сказала експерт, зауваживши, що сепаратисти можуть це зробити лише, якщо отримають таку вказівку з Москви.

Водночас, за її словами, російська влада хоче досягнути значно більше, ніж дає їй цей документ. «Це не закон, котрий задовольнить Путіна», – вважає експерт.

У той же час, за словами Пісарської, що Київ ухваленням цього документу продемонстрував, що готовий подбати про інтереси жителів регіону та надати їм більше автономії. «Росії буде складніше говорити, що український уряд не бере до уваги інтересів жителів регіону, але з іншого боку, знаємо, як діє російська пропаганда, котра кожну інформацію може викрутити та показати її у вигідному для себе світлі», – зауважила вона у вівторок кореспонденту інформаційної агенції УНІАН.

Як інформував «Щоденний Львів», Верховна Рада схвалила особливий статус Донеччини й Луганщини та амністію терористам, однак головою Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зокрема зауважив у вівторок, що стаття 1 ухваленого сьогодні Верховною Радою документу не визначає те, якої конкретній території він стосується, а в статті 2 не вказано те, від участі в яких подіях він амністує.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів