За минулу добу загиблих серед українських військових немає, – РНБОУ (відео)

14:33 1 жовтня 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 1 жовтня

Ситуація в зоні бойових дій станом на 1 жовтня
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

Як повідомляється в сьогоднішніх «Зведених даних ІАЦ РНБОУ» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони, спостерігається зростання протиріч між бандами терористів, внаслідок чого між ними виникають збройні сутички, у тому числі – зі застосуванням мінометів та артилерії.


Відео: «Ukraine Crisis Media Center»

Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України повідомив сьогодні, 1 жовтня, в «Зведених даних ІАЦ РНБОУ»

«Ситуація в зоні АТО

Ситуація на території Луганської та Донецької областей залишається складною. Терористи продовжують порушувати умови домовленостей про припинення вогню та обстрілювати позиції сил АТО.

Крім цього, спостерігається зростання протиріч між бандами терористів, внаслідок чого між ними виникають збройні сутички, у тому числі – зі застосуванням мінометів та артилерії. Про це наголосив сьогодні під час традиційного щоденного брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Найбільш напруженою ситуація залишається у районах донецького аеропорту, а також у Маріуполі, Дебальцево, Щасті. Впродовж доби були зафіксовані неодноразові обстріли з «Градів», мінометів та стрілецької зброї донецького аеропорту, а також н.п. Нікішине, Старогнатівка, Рідкодуб. Фіксується передислокація бронетехніки терористів у районі м. Дебальцеве. Окрім того, терористи зробили декілька пострілів з РСЗВ БМ-21 «Град”» та мінометів у напрямку Авдіївки з боку Донецька.

Україна продовжує взаємодію з місією ОБСЄ задля ефективного моніторингу режиму припинення вогню на Донбасі. Наприкінці цього тижня луганське та донецьке відділення місії поповняться 25 новими членами. З Австрії до України найближчим часом надійдуть перші безпілотники для місії ОБСЄ.

За добу загиблих серед українських військових немає. П’ятеро військовослужбовців отримали поранення.

Учора в Адміністрації Президента України під головуванням Радника Президента з гуманітарних питань Ольги Богомолець відбулася нарада, під час якої було розглянуто питання забезпечення протезами постраждалих на Майдані та у зоні проведення АТО. «Держава має усе необхідне для забезпечення постраждалих протезами. Для цього є достатньо коштів і виробничих потужностей», – заявила Радник Президента.

У координаційному центрі Радника Президента зараз остаточно опрацьовують список осіб, яким потрібне протезування. «Ніхто не залишиться поза увагою. Ми ведемо кожного нашого постраждалого бійця і зробимо все, щоб якомога швидше і якісніше надати допомогу у протезуванні», – заявила Ольга Богомолець.

Фахівці виїзних бригад підприємств ДК «Укроборонпром» за добу відремонтували 22 одиниці бронетехніки, зокрема, танки, БМП, БТРи, а також артилерійські системи та допоміжні машини.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Учора після чергового обстрілу терористів зникло електропостачання в Київському, Ворошиловському та Куйбишевському районах Донецька. Прямим влученням снаряда була ушкоджена високовольтна лінія «Смолянка-Магістральна».

За резервною схемою були підключені Центральна клінічна міська лікарня №1 (лікарня Вишневського), станція переливання крові та Донецька обласна клінічна травматологічна лікарня. Через відсутність електропостачання зупинялася робота Північних і Центрального водопровідних вузлів КП «Донецкгорводоканал».

Крім того, було порушено роботу електротранспорту. Станом на ранок роботи з відновлення електрики тривали, транспорт працює у штатному режимі. Без газопостачання у Донецьку залишаються понад 4 тис. абонентів, зокрема, 14 багатоквартирних будинків та 29 підприємств.

«Донбасводоремонт» продовжує роботи зі збільшення пропускної здатності каналу Сіверський Донець-Донбас на третьому підйомі в районі Горлівки. Через мінімальну пропускну здатність каналу Сіверський Донець-Донбас постачання води в міста Донецьк, Макіївка, Єнакієве, Горлівка, Дзержинськ, Торез і Харцизьк здійснюється в скорочених обсягах.

У Луганську через дії терористів існує загроза повного відключення міста від електрики на тривалий час. Дефіцит потужності викликаний численними ушкодженнями силового устаткування та повітряних ліній електропередач, до яких підключене місто. Наразі Луганськ отримує лише 20 відсотків від необхідної кількості електроенергії.

Ватажки терористичної організації ДНР почали тиск на місцевих інтернет-провайдерів. Вони направили листа з погрозами на їх адреси, вимагаючи заблокувати 27 українських та місцевих ресурсів новин. Таким чином до брехні та наклепів як складової інформаційної війни проти українських ЗМІ на тимчасово окупованих територіях додається ще й політика тотальної цензури.

Терористи продовжують руйнування інфраструктури Донбасу. За оперативною інформацією, наразі нараховується 29 об’єктів керування повітряним рухом, що зазнали пошкоджень чи руйнувань.

Із них в Донецькому аеропорту – 17, у Луганському – 8, на радіолокаційному комплексі у м. Артемівськ Донецької області – 4. Прогнозована вартість відновлення пошкоджених та зруйнованих об’єктів становить понад 700 млн. грн.

Також внаслідок бойових дій зазнали руйнувань різного ступеню пошкодження 962 км автомобільних доріг загального користування та понад 30 мостів і шляхопроводів довжиною близько 3-х кілометрів орієнтовно на суму понад 2 мільярди гривень. Упродовж останнього тижня терористи зруйнували міст орієнтовною вартістю 22 тис. грн. через р. Кринка в с. Нижня Кринка на автомобільному шляху Єнакієве-Харцизьк в у Донецькій області. На територіях, звільнених від терористів, вже працює 12 ремонтних бригад – 21 од. техніки та 56 працівників.

У 15 містах і районах Донецької області підготовка житлово-комунального господарства відстає від встановлених графіків через бойові дії. Зруйновано 4584 житлових будинки. Пошкоджені 42 котельні. Підготовку області до зими також ускладнює не повністю відновлена робота каналу Сіверський Донець-Донбас.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Європейський Союз зазначає, що умови, досягнуті в Мінську щодо припинення вогню на сході України, та умови мирного плану не виконані в повному обсязі. Тому станом на сьогодні рекомендації змінити санкції для Росії відсутні.

Про це по завершенні засідання Комітету постійних представників ЄС заявила речник зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич.

«На підставі оцінки Зовнішньої служби та Комісії, Комітет постійних представників сьогодні здійснює всебічний огляд ситуації в східній Україні. COREPER поділяє аналіз стосовно того, що у той час, як були зареєстровані обнадійливі події в політичному процесі і в реалізації деяких аспектів Мінського протоколу, деякі частини цього протоколу ще повинні бути виконані. ЄС також продовжуватиме свою активну взаємодії зі сторонами, щоб досягти мирного вирішення кризи в східній Україні», – сказала вона.

Представники країн-членів Євросоюзу в рамках засідання Комітету з політичних питань і питань безпеки узгодили концепцію громадської місії радників ЄС щодо реформування сектору цивільної оборони України. Відповідно до концепції, передбачається, що місія надаватиме допомогу у розвитку стратегії реформ сектору цивільної безпеки, яка повинна буде стати рамковим документом при плануванні конкретних кроків у цьому напрямку. Передбачається також, що місія Євросоюзу забезпечить координацію і узгодженість в діях з іншими представниками ЄС в Україні, спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та іншими міжнародними партнерами.

Речник Державного департаменту США Джен Псакі заявила, що з моменту досягнення режиму припинення вогню 5 вересня атаки на українські позиції не послаблюються, у тому числі в районі Донецького аеропорту та міста Попасна Луганської області. Речник Державного департаменту США підкреслила, що Україна «продовжує виконувати угоду про припинення вогню та дотримується мирного рішення конфлікту». Вона підкреслила, що зараз час російській владі і сепаратистам, яких вона підтримує, «негайно виконати зобов’язання» відповідно до угод, досягнутих у Мінську.

Крім того, МЗС України заявило, що МАГАТЕ публічно викрило та засудило спроби Росії використати механізми агентства для встановлення одностороннього контролю над українськими ядерними об’єктами у Криму. На засіданні Генеральної конференції українська делегація акцентувала на необхідності продовження застосуванням МАГАТЕ гарантій до всього ядерного матеріалу та ядерних установок в Україні відповідно до Статуту цієї організації, а також з урахуванням норм міжнародного права та виходячи з того, що Крим є невід’ємною частиною України.

Представник НАТО Джей Янсен заявив, що на території України досі перебувають «сотні» російських військових, у тому числі й спецназ. За даними НАТО, поблизу кордону з Україною розташовано близько 20 тисяч солдатів Збройних Сил РФ.

Польський сенатор Богдан Кліх заявив про готовність сприяти Україні у підвищенні її боєздатності та надавати експертну допомогу з реформування безпекового сектора.

Як ми раніше повідомляли, 19 вересня Уряди України, Польщі та Литви підписали угоду про створення тристоронньої спільної бригади. У спільній україно-польсько-литовській військовій бригаді служитимуть 545 військовослужбовців Збройних сил України.

Канада на тлі агресії Росії проти України призупинила до 2015 р. реалізацію контракту з виробництва турбогвинтових літаків Bombardier в м. Ульянівськ Російської Федерації».

Про це повідомляється в середу на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів