За минулу добу рашисти поранили п’ятьох українських військовослужбовців, – РНБОУ (відео)

14:14 22 жовтня 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 22 жовтня

Ситуація в зоні бойових дій станом на 22 жовтня
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру РНБО Ради національної безпеки і оборони повідомляється також, що поставки живої сили, озброєння та боєприпасів з Росії через ділянки кордону, які контролюються терористами, тривають.


Відео: «Ukraine Crisis Media Center»

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється:

«Учора Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Дніпропетровської області відвідав Державне підприємство КБ «Південне» імені М. К. Янгеля. Глава держави за підсумками ознайомлення доручив включити до державного оборонного замовлення на наступний рік продукцію Державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова».

Зокрема, доручено відкрити фінансування виробництва високоточної зброї, крилатих ракет, комплексу, який забезпечуватиме тактичну зброю. Нагадаємо, що державного замовлення на високоточну зброю не було з 2009 року.

«Ми маємо бути впевнені, що наша армія, Збройні Сили, їх оснащення відповідає найкращим світовим зразкам», – зазначив Президент України.

Напередодні Глава держави також відвідав Черкаський науково-виробничий комплекс «Фотоприлад». Під час огляду заводу Петро Порошенко повідомив, що продукцію цього комплексу також буде включено до програми державного замовлення на 2015 рік. 

Комплекс «Фотоприлад» може виготовляти прилади нічного бачення і тепловізори, які за характеристиками не гірші від закордонних, але коштують значно дешевше. Петро Порошенко висловив переконання, що немає необхідності купувати високоточне оптичне обладнання за кордоном, оскільки українські підприємства здатні забезпечити його виробництво.

Глава держави окремо наголосив на необхідності забезпечити можливість проголосувати на парламентських виборах воїнам АТО. Незважаючи на те, що Верховна Рада не внесла відповідні зміни до законодавства, за дорученням Президента 10 тисяч військовослужбовців внесли до реєстрів виборців за місцем дислокації. Тепер вони зможуть реалізувати своє конституційне право голосу.

Ситуація в зоні АТО

Учора Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Президентом Російської Федерації Путіним. Під час розмови було наголошено на необхідності забезпечення режиму повного припинення вогню та артилерійської тиші.

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, після оголошення режиму тиші інтенсивність обстрілів зменшилася в кілька разів. За минулу добу ніхто з наших військових не загинув, поранення отримали 5 військовослужбовців.

Утім в окремих районах зони АТО терористи продовжували порушувати режим припинення вогню. Найбільшу активність було зафіксовано у районах Авдіївка-Донецький аеропорт та Дебальцеве. Так, зокрема, з артилерії терористи вели вогонь по позиціям українських військових поблизу м. Красногорівки Мар’їнського району, у селі Піски, поблизу сіл Тоненьке, Новобахмутівки Ясинуватського району Донецької області та поблизу с. Миколаївка Волноваського району Донецької області.

Українські військові двічі відбили штурми Донецького аеропорту. Терористи зазнали значних втрат. Наші позиції на цьому об’єкті були обстріляні чотири рази.

Терористи з танків, артилерії та стрілецької зброї тричі обстріляли блокпост сил АТО біля Малоорлівки Шахтарського району Донецької області.

На півночі терористи тричі з мінометів атакували наші сили в районі н. п. Сміле. Вогнем у відповідь напади відбито.

Президент України Петро Порошенко підписав указ про нагородження 172 військовослужбовців та співробітників органів внутрішніх справ за мужність та героїзм, проявлені під час боїв у зоні АТО.

Поза межами АТО бойових зіткнень на кордоні не було. Один факт здійснення повітряної розвідки за допомогою безпілотників зафіксовано на кордоні з окупованим Кримом.

Водночас, за даними розвідки, тривають поставки живої сили, озброєння та боєприпасів з Росії через ділянки кордону, які контролюються терористами. У зв’язку з цим Україна наполягає на розширенні присутності ОБСЄ по всій протяжності кордону з РФ на територіях, що не підконтрольні українській владі. Йдеться про пункти пропуску «Волошино», «Новошахтинськ», «Куйбишево-Маринівка (укр.)», «Куйбишево-Дякове (укр.)», «Матвєєв Курган», «Весело-Вознесенська», «Гуково-Червона Могила», «Донецьк-Краснодарський (укр.)», «Донецьк-Північний (укр.)» «Успенська», «Олексієво-Тузлівка», «Нижній Швирьов», «Йелан», «Можаєвка», «Титовка», «Шияни», «Авілово-Федорівка», «Шрамко».

Україна вітає факт направлення двох перших безпілотників для потреб Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у Донецькій області після трьох місяців зволікань. До кінця жовтня кількість спостерігачів ОБСЄ у зоні АТО має зрости до 150 осіб.

Сенатор-демократ Карл Левін, який очолює комітет з питань збройних сил, та сенатор-республіканець Джеймс Інгоф заявили, що США мають надати Україні оборонну допомогу, включно зі зброєю. «Українському народу протистоять озброєні бойовики, оснащені, підготовлені та підтримувані Росією, а віднедавна, власне збройні сили Росії», – заявили сенатори.

За їхніми словами, США мають почати надавати озброєння, які допоможуть Україні захистити її територію. Такі озброєння можуть включати протитанкове – для захисту від наданих Росією бронемашин, а також боєприпаси, бронемашини, апаратуру засекреченого зв’язку та устаткування для пошуку і знешкодження мін і боєприпасів та спеціальне комунікаційне обладнання.

На виконання Мирного плану Президента України Державна прикордонна служба здійснює заходи з облаштування смуги безпеки вздовж лінії бойових зіткнень в межах Донецької та Луганської областей, а також проведення режимних заходів у контрольованих підрозділами АТО районах. Зокрема, на основних автомобільних шляхах облаштовуються контрольні пункти в’їзду/виїзду, на яких здійснюється перевірка паспортних документів та огляд транспортних засобів.

На ділянках між такими пунктами контролю прикордонні наряди здійснюють патрулювання для виявлення розвідувально-диверсійних груп. Також прикордонники налагодили гнучку взаємодію з підрозділами ЗС України та правоохоронними органами.

Такий додатковий контроль вже дає перші результати. Так, учора на одному з блокпостів біля Маріуполя прикордонний наряд затримав 2 громадян України, які вантажним автомобілем «Мерседес» перевозили велику кількість нової побутової техніки (понад 40 од.).

Вантаж їхав без супровідних документів, а лише з «Дозволом» від керівництва терористичних організацій. За даним фактом порушено кримінальне провадження за збут краденого майна. Заходи, що вживає Держприкордонслужба, є вимушеними та мають на меті убезпечити громадян України, що проживають на територіях, прилеглих до зони конфлікту, від дій незаконних збройних формувань та іншої протиправної діяльності.

Ситуація у населених пунктах зони АТО

Незважаючи на намагання ватажків бандитів публічно зімітувати єдність позицій, між терористами ЛНР та козацькими НЗФ отамана Козіціна загострюються протиріччя. Козіцин категорично не сприймає рішення т.зв. ЛНР щодо розміщення комендатур ополчення на територіях, підконтрольних козакам. Між бойовиками ЛНР та російськими козаками дедалі частішають збройні сутички.

Водночас на звільнених територіях Донбасу тривають відновлювальні роботи та налагодження мирного життя. Зокрема, у м. Слов’янськ роботи з відновлення навчальних закладів проведено у повному обсязі.

Відновлено також 80% об’єктів охорони здоров’я, які було пошкоджено діями терористів. У м. Миколаївка на 70% відремонтовані заклади середньої освіти, на 50% – дошкільні заклади. Наразі роботи тривають.

У зазначених вище містах вже обстежено усі будинки, де є часткові руйнування капітальних конструкцій, розроблено проектні рішення їх відновлення. Також на предмет замінування обстежено 9 зруйнованих житлових багатоповерхових будинків у Краматорську. Роботи з відновлення житлового фонду здійснюються за рахунок коштів місцевого бюджету.

За оперативними даними, станом на 21 жовтня, на звільнених від терористів територіях, з серпня відновлено близько 2000 об’єктів, у тому числі житлові будинки, заклади охорони здоров’я, загальноосвітні та дошкільні заклади, заклади культури та об’єкти електро- та газопостачання. За оперативною інформацією структурних підрозділів соціального захисту населення, усього на виплату державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової допомоги дітям станом на 21 жовтня до управлінь соціального захисту населення надійшла фінансова допомога майже 3 млрд. гривень, яку перераховано на поштові відділення та банківські установи.

Потреба ІІ траншу жовтня на виплату державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової допомоги дітям на Донеччині та Луганщині становить 275,9 млн. гривень. Станом на 21.10.2014 до регіонів вже надійшло 252,6 млн. гривень, що становить 91,6% від потреби ІІ траншу жовтня. Наразі триває надходження коштів до регіонів та їх виплата населенню через поштові відділення та банківські установи.

До Верховної Ради України доправлено перелік з 154 населених пунктів Луганської області, де є потреба у терміновому переобранні місцевих органів влади. Наразі у цих селищах з різних причин місцева влада належним чином не працює».

Про це повідомляється в середу на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів