За добу на сході України поранено п'ятьох наших бійців, – АП (відео, оновлено)

14:32 29 червня 2015 р.

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 29 червня 2015 року

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 29 червня 2015 року
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

Речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко повідомив у понеділок: «Упродовж минулої доби в зоні антитерористичної операції жоден військовик не загинув, п'ятеро дістали поранення».

Речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко розповів також сьогодні, 29 червня, на брифінгу, що бойовики намагаються просунутися до лінії зіткнення й продовжують вести повітряну розвідку. За даними спікера, інтенсивність з боку незаконних збройних формувань збільшується. Також бойовики продовжують використовувати заборонене мінськими угодами озброєння.

«Телеканал «112 Україна», який передає це повідомлення, додає: «За даними АТЦ, ситуація в зоні АТО має ознаки загострення: з вечора українські військовики були обстріляні 70 разів. Всього протягом добу бойовики 101 раз обстріляли позиції сил АТО».

Натомість у сьогоднішніх «Зведених даних», опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України, повідомили сьогодні, 29 червня:

«Минула доба 28 червня в зоні проведення антитерористичної операції була напруженою. Бойовики продовжують вести провокаційні обстріли позицій українських військових та здійснюють спроби просування вперед на окремих ділянках лінії зіткнення.

Також бандформування продовжують вести повітряну розвідку за допомогою безпілотних літальних апаратів. Про це повідомив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО – полковник Андрій Лисенко.

Інтенсивність обстрілів з боку незаконних збройних формувань зросла. Зокрема, російсько-терористичні війська продовжують використовувати заборонену за Мінськими домовленостями зброю.

За минулу добу зафіксовано 20 обстрілів з 120-мм міномету та два обстріли – з артилерії калібру 122 та 152 міліметрів. Шість разів злочинці застосовували танки.

На Луганщині поблизу селища Нижнє Попаснянського району бойовики здійснили обстріл позицій сил АТО з реактивних систем залпового вогню «Град». В цілому на Луганському напрямку ситуація залишається важкою, але повністю контрольованою. 

Бойовики неодноразово обстрілювали та спробували атакувати опорний пункт українських військовослужбовців біля села Новотошківське Попаснянського району, проте зазнали невдачі та були відкинуті завдяки злагодженим діям наших військових. Внаслідок артилерійського обстрілу околиць Попасної знеструмлена частина міста та кілька ближніх сіл. Також під обстріли з боку незаконних збройних формувань потрапляли позиції сил АТО поблизу Станиці Луганської, Старого Айдару, Кримського та Золотого.

На Донецькому напрямку зафіксована найбільша кількість обстрілів. Бойовики застосовують міномети, гранатомети, танки, бойові машини піхоти та стрілецьку зброю. 

Найбільше інцидентів порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань зафіксовано на західних околицях Горлівки, в районі Донецького аеропорту, та поблизу селищ Мар’їнка та Красногорівка. Також злочинці обстріляли населений пункт Авдіївку.

На Маріупольському напрямку, в порівнянні з іншими, ситуація спокійніша. Тричі з боку російсько-терористичних військ велись обстріли українських позицій біля Гранітного. Ввечері бойовики активізувались поблизу Широкиного.

За минулу добу внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув. Натомість п’ятеро отримали поранення.

Російські політики відкрито заявляють про підтримку бандформувань на Донеччині та Луганщині. Зокрема, подібну заяву зробив заступник керівника фракції політичної партії «Справедлива Росія» в Держдумі РФ Емельянов. Він зазначив, що політичне керівництво Ростовської області РФ буде надавати всі види підтримки бойовикам так званих «ДНР» та «ЛНР».

Звичайно, російський політик ні слова не сказав про сотні одиниць військової техніки, боєприпасів та людей, які прибувають на Донбас через територію Ростовської області. Роблячи подібні заяви, даний депутат розділяє відповідальність російського керівництва за розв’язування війни на сході України.

Силами українських спецслужб затримано ще трьох поплічників проросійських бандформувань. Двоє з них – мешканці селища Велика Новосілка Донецької області, які отримали прізвиська «Брат Нельсон» і «Старий Грек», були завербовані бойовиком так званої «ДНР» на прізвисько «Сміт». За вказівкою керівників незаконних збройних формувань вони збирали відомості про місця дислокації сил АТО, їхню техніку та озброєння. 

Третій затриманий був бойовиком так званої «Слов’янської» бригади «ДНР». Ще у жовтні минулого року він вступив до лав бандформування, отримавши прізвисько «Оса». 

Разом із іншими злочинцями, він охороняв склади з боєприпасами та військовою технікою у Червоногвардійському районі Макіївки. З лютого цього року бойовик проходив мінометні курси на тимчасово окупованих територіях у селищі Тельманове разом із громадянином РФ на прізвисько «Кедр», а вже у березні вів спостереження за українськими військовими у складі ворожої ДРГ.

Українські правоохоронці продовжують вилучати незаконну зброю. Так, в Першотравневому районі під час обшуку автомобіля виявлено арсенал, що перевозився незаконно. Зокрема – це мисливська рушниця «Форт-202», яка була перероблена під стрільбу автоматною чергою, 6 пачок набоїв, три магазини споряджені патронами 7,62 мм та мисливський ніж.

Українські військовослужбовці та патріоти Донеччини і Луганщини скористалися нагодою вчергове заявити про єдність України під час святкувань Дня Конституції. У Артемівську та навколишніх населених пунктах військові спільно з місцевими мешканцями відсвяткували День Конституції.

За словами одного з офіцерів ЗСУ, який був присутнім на святкуванні, сьогодні військовослужбовці усіх військових формувань України пліч-о-пліч виконують свій конституційний обов’язок, проявляють мужність і героїзм та відданість України, відстоюючи її незалежність та територіальну цілісність. Мешканці влаштували урочистий концерт на честь військових, які їх обороняють.

Також до заходів відзначання Дня Конституції долучилися мешканці Старобільска, що на Луганщині. Активісти міста організували святкову ходу з державною символікою та полотнами з патріотичними гаслами. Згодом відбувся мітинг із виконанням держаного гімну України та хвилиною мовчання для вшанування загиблих героїв.

Зенітний артилерійський підрозділ однієї із бригад ВДВ, яким командує прапорщик з позивним «Кум», тримає передові рубежі неподалік окупованого терористами Донецька.

Зенітник розповідає, що тут бойовики постійно порушують режим припинення вогню, нерідко працюють диверсійні групи противника.

Коли підрозділи аеромобільного з’єднання виконували бойові завдання в донецькому аеропорту, «Кум» разом зі своїми бойовими побратимами підвозив «кіборгам» боєприпаси, продовольство, а також здійснював евакуацію поранених.

Під шаленим вогнем супротивника  його легко броньований тягач МТЛБ мчав вузенькою «дорогою життя», причому кілька разів на день та у будь-який час доби. Проте «Кум» з товаришами знали, що повинні виконати завдання, адже від цього залежали життя захисників Донецького аеропорту».

Про це повідомляється в сьогоднішніх «Зведених даних», опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Як інформував «Щоденний Львів», речниця представника України в Тристоронній контактній групі в Мінську Дарка Оліфер повідомила у вівторок, що документ про взаємне відведення озброєнь на сході України планують підписати в Мінську 7 липня 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів