Янукович обіцяє випустити частину взятих у заручники

20:48 10 грудня 2013 р.

Фото до новини

Натомість пораду Кравчука й Кучми – звільнити Азарова – проігнорував.

Під час зустрічі зі своїми трьома попередниками на президентській посаді – Леонідами Кравчуком і Кучмою та Віктором Ющенком, котру транслював Перший національний телеканал, Віктор Янукович водночас як про тих «беркутівців», котрі в’язали на Банковій зовсім випадкових людей, так і про затриманих ними заявив:

«Є винні з однієї і з другої сторони. Зі сторони правоохоронців вже деякі відсторонені, з боку мітингувальників – затримані за рішенням судів. Я вчора спілкувався в черговий раз з Генеральним прокурором. Я звернувся з проханням знайти можливість там, де немає жорстких порушень, знайти можливість і звільнити частину людей, у яких не було грубих порушень. Я думаю, що сьогодні це питання буде вирішено. Мені складно зараз сказати, скільки людей буде звільнено, але обов'язково ці люди будуть звільнені – ті, у яких є маленькі діти, молоді сім'ї ... Все буде враховано».

Тобто, як виявилося, «беркутівці» виловлювали на Банковій, по суті, заручників, котрих Янукович згодом випускає, щоб продемонструвати свою «великодушність» у лапках. Натомість на цілком слушне зауваження першого президента України Леоніда Кравчука, що умови для розслідування справ про сутички не є рівними, оскільки поки що «арештували тих, кого били, але не арештували тих, хто бив», Янукович відповів: «Позиція така, щоб були всі в рівних умовах, вона цілком справедлива, я з цим погодився зразу».

Тим часом про арешт хоч одного з тих «беркутівців», котрі били євромайданівців 30 листопада й хапали випадкових перехожих на Банковій 1 листопада, як писав Тарас Шевченко, «не чуть було». Більш того – свою великодушність без лапок Віктор Янукович продемонстрував під час зустрічі з екс-президентами якраз стосовно тих, хто били активістів Євромайдану, яких він лицемірно назвав сьогодні своїми «однодумцями». Бо зокрема Віктор Янукович сказав про бійню на Євромайдані таке:

«Адже коли є великі накопичення людей, то завжди виникають подібні прикрі випадки… Я не сторонник (цитуємо мовою оригіналу. – «ЩЛ».) того, щоб жорстко, умовно кажучи, судити винних з однієї і другої сторони. Адже країна повинна далі жити й розвиватись».

Але для цього Віктору Януковичу таки варто прислухатися до порад Леонідів Кравчука і й Кучми. Адже перший із них провів таку паралель із подіями 1990 року:

«Коли студенти лягли на граніт, я, голова Верховної Ради, прийшов до них і сказав: ходімо до Верховної Ради. Ми прийшли, зробили спеціальне засідання, дали слово студентам. Вони висловили свої думки і побажання, і ми на основі цих думок і бажань прийняли постанову ВР, ніхто нікого не бив».

На цих словах Леонід Кучма втрутився реплікою: «І пішов у відставку хто – прем'єр».

А Леонід Кравчук додав: «Сам пішов, до речі. Люди не так часто пишуть добровільно, чекають поки їх хтось підштовхне. Я просив особисто. Ми маємо вчитись демократії».

А коли Віктор Янукович, підсумовуючи розмову з екс-президентами, сказав – мовляв, «про одне і те ж за вами говорили, але кожен своїми словами»; «різниця в тому, що сьогодні відповідальність покладена на діючу владу», то Леонід Кучма цілком слушно: «Вибачайте, на одну людину – чинного президента». 

Натомість, як передає кореспондент «ВВС Україна», після зустрічі чотирьох президентів Леонід Кравчук з посиланням на Віктора Януковича заявив про «два етапи вирішення ситуації в Україні – зняття гостроти у зв’язку з непідписанням угоди з ЄС, а також у зв’язку з застосуванням сили після цього». За словами Леоніда Кравчука, «президент України, не втручаючись в повноваження суддів, в рамках своїх повноважень вживе заходів, щоб сьогодні-завтра були звільнені люди, які знаходяться під вартою».

«Слідчі дії будуть, але не за ґратами... Таке питання ставить перед нами майдан, і президент погодився з Майданом», – додав Леонід Кравчук.

Окрім того, як передає кореспондент ВВС Україна, Леонід Кравчук, посилаючись на слова Віктора Януковича, сказав, що у разі, коли робота спільної комісії Україна-ЄС почнеться негайно і якщо встигнуть до березня, то саме тоді може бути підписана Угода про асоціацію з ЄС. За словами Леоніда Кравчука, який засудив застосування сили проти протестувальників, перед учасниками круглого столу стоїть завдання перевести протест «у демократичне русло».

Відтак голова парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони, депутат від партії «Батьківщина» Анатолій Гриценко, резюмував після зустрічі чотирьох президентів у своєму блозі на «Українській правді»:

«Сухий її залишок бачу таким:

1) заарештованих учасників Майдану сьогодні-завтра випустять із-за грат, якщо не всіх, то більшість;

2) нового сплеску насилля проти Майдану влада не планує;

3) Янукович не збирається визнавати звіряче побиття молоді вночі 30 листопада зарані спланованою спецоперацією влади;

4) жоден з трьох Президентів навіть не згадав про їхню раніше оприлюднену позицію щодо негайної відставки Уряду Азарова;

5) отакі милі й лагідні бесіди Янукович, за підтримки Кравчука з Ющенком, планує поширити на усілякі круглі й прямокутні столи, бескінечно-бестолкові, аби тягнути час і знесилити людей на Майдані;

6) Янукович не збирається ближчим часом підписувати Угоду з Євросоюзом, усіляко відтягуватиме й торгуватиметься, і з ЄС, і насамперед з Росією;

7) і, напевно, найважливіше для Януковича – віце-президент США Байден у телефонній розмові запевнив його, що питання кредитів МВФ уже практично вирішене». 

Що ж – як кажуть у Львові, «дасться знати».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів