«Якщо тиждень тому ймовірність вторгнення Росії оцінювали у 80%, то зараз – у 50%, – експерт (відео)

21:55 30 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: dmitry.tymchuk/facebook.com

Такого висновку керівник Центру військово-політичних досліджень та організатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук дійшов за підсумками 30 березня.


Відео: ТСН.ua

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук (на фото) розпочав коментувати підсумки 30 березня на сайті групи «Інформаційний опір» уже традиційно для нього – «з поганого:

1. Пройшла інформація, що сотні сімей українських військовослужбовців, які знаходяться в Криму, не можуть залишити півострів – у них на це елементарно немає грошей.

Ми з’ясували, що ситуація дійсно непроста. Проте у відповідь на наші претензії у Міноборони повідомили, що всі ці питання вирішуються.

Мовляв, відпрацьований порядок бронювання квитків на залізничний транспорт. Проте допомогти тим військовим, хто виїжджає «своїм ходом», на особистих автомобілях, дійсно непросто.

Загалом, військові, зі зрозумілих причин, не чекаючи допомоги Міноборони, відправляються на материк, як можуть. А в Міноборони вказують, що така стихійність і не дає можливості якось організувати процес.

У цій ситуації залишається тільки питання про 60 млн. грн, які Міноборони зібрало у вигляді пожертвувань саме для військових у Криму. Здавалося б – дайте ці гроші людям на бензин, це і буде допомога, для цього ж ці гроші і збирали!

Нам відповідають: немає механізму розподілу коштів. У результаті – вся надія на допомогу волонтерів.

Загалом, народу низький уклін. Він у нас завжди підставить плече державі, коли вона в неадекваті. А адекватної її, на жаль, поки ніхто не бачив.

2. Далеко не всі наші співгромадяни розуміють, в якій ситуації перебуває Україна.

Сьогодні Кабмін радісно повідомив про зростання витрат на оборону і безпеку – до 52 млрд. грн. Треба розуміти, що це – бюджет не лише Міноборони, а й усіх інших силовиків. За фактом армія отримає не набагато більше, ніж минулого року. Дасть себе знати і інфляція, і – головне! – незрозумілий спецфонд (тобто кошти, які армія повинна заробити собі сама).

У минулі роки бувало, що армії накидали «з панського плеча» мільярд-півтора за рахунок збільшення спецфонду. Але сама армія цьому не раділа. Бо заробити такі гроші вона не могла за визначенням. Як йде ситуація зараз – незрозуміло. Відомо лише, що з виділених 52 млрд. силовики в загальному мають заробити самі 5 млрд.

Тут багатьом і в уряді, і різного роду економічним експертам треба зрозуміти одну просту річ. Якщо не почати нормально фінансувати нашу армію в 2014 році, то бюджет на 2015 рік може приймати вже не Україна, а Малоросійська автономія у складі РФ.

3. У Харкові на мітингу на підтримку федералізації України оголошено про організацію нового громадського руху «Юго-Восток», який уже об’єднує 30 громадських організацій Харкова. Ведуться переговори з Луганськом і Донецьком про «об’єднання зусиль».

З одного боку, мало хорошого в цій метушні сепаратистів. З іншого боку, нехай кучкуються: легше буде сортувати по тюремним камерам.

З хорошого:

1. Найголовніший позитив цих вихідних – те, що ми другий день поспіль нарешті спостерігаємо розрядку на кордоні. Кількість російських військових у прикордонних районах РФ залишається в межах 10 000 чол.

Це не означає, що можна брати шинель і йти додому. Але ймовірність вторгнення все ж відчутно знижується. Скажімо, так: якщо тиждень тому ми оцінювали ймовірність вторгнення Росії в 80 %, то зараз – десь в 50%. І це радує.

2. Віце-прем’єр Володимир Гройсман повідомив, що ніхто з наших в Криму кинутий не буде.

За його словами, «сформовано 26000 місць для сімей військовослужбовців, розміщених в 18 регіонах України». Тобто, уряд готовий розселити всіх військових та їхні родини. І ця конкретика радує.

Плюс в Генштабі нам пообіцяли, що з наданням нових місць служби для військовослужбовців також проблем не буде. Що ж, сподіваємося.

3. Наш МЗС весело і завзято тролить російських балаболів з МЗС РФ.

Варто було Лаврову в черговий раз промекати про необхідність федералізації України, як тут же послідувала відповідь наших дипломатів. Зокрема, наше МЗС запропонував російській стороні звернути увагу на «катастрофічний стан і повне безправ’я власних національних меншин, в тому числі українського, перш ніж диктувати свої ультимативні умови суверенної і незалежної країні».

Лаконічно і гідно. Якщо ми так само ефективно будемо відповідати ворогові по всіх інших фронтах, а не тільки на дипломатичному, то ворог скоро здується. Так що справа за нами».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів