Якщо росіяни не отримають по зубах у найближчі години – все доведеться починати спочатку, – експерт

00:35 28 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Espreso.TV

На цьому наголосив у середу ввечері, підбиваючи підсумки 27 серпня, керівник ЦВПЛ і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у середу коментувати підсумки 27 серпня, традиційно – «з поганого:

1. Введення двох російських батальйонних тактичних груп на територію України з паралельною «роботою» на Донбасі диверсійно-розвідувальних груп російського спецназу різко ускладнило ситуацію в зоні АТО. Анонсування перед цим керівництвом «ДНР» свого «контрнаступу» дає розуміння, що Росія перейшла від безсистемної допомоги бойовикам живою силою й зброєю до проведення спланованих разом фз терористами широкомасштабних операцій.

Росіяни в тісній взаємодії з терористами прагнуть одним махом збільшити територію, підконтрольну «ДНР», в рази. І якщо в районі Новоазовська, при всіх проблемах, ситуація не катастрофічна, то під Амвросіївкою (де, до речі, вже обладнано командний пункт російської БТГ (батальйонної тактичної групи. – «ЩЛ»)) картина складніша.

Якщо ці хлопці не отримають по зубах у найближчі години, то всі успіхи сил АТО в Донецькій області за останні тижні можуть бути просто знівельовані, й доведеться починати все спочатку. Враховуючи, що Путін вже не особливо соромлячись кидає сюди свої війська, повернення що втрачаються, позицій може обійтися багато дорожче, ніж їх взяття в перший раз. 

Власне, цей сценарій широкомасштабного (але, як і раніше, не визнаного Кремлем) російського вторгнення вже запускався в середині липня, коли його на старті раптом перервала катастрофа з «Боїнгом». Зараз Путін продовжив реалізацію цього плану. 

2. Як і слід було очікувати, зустріч в Мінську не принесла швидкого успіху й кардинальних домовленостей. Путін нікому нічого не пообіцяв і нічого не визнав. 

МЗС України рапортував, що основними результатами зустрічі є «домовленості про досягнення найближчим часом реального прогресу у звільненні всіх заручників, а також про активізацію консультацій про закриття ділянок кордону, які контролюються незаконними збройними формуваннями». Мовляв, всі підтримали український мирний план, хоч Росія і не визнала своєї відповідальності за події на Донбасі. 

Панове дипломати, так визнання Росією своєї відповідальності – це і є єдина умова, при якій можна вести переговори з Путіним. Без цього всі дискусії бесглузді. Якщо Кремль говорить «не брав» – марно вимагати повернути. 

Із хорошого: 

1. Штаб АТО вживає заходів до порятунку ситуації і на півдні, і на напрямку Амвросіївка-Іловайськ. Сюди нарешті прибуває підкріплення.

В Іловайську наші хлопці втримують частину міста й під'їзні шляхи, а також висоти в околицях. Триває зачистка Іллірії, Маломиколаївки Родакового. Наші війська утримують позиції в районі Хрящеватого й Новосвітлівки, Савур-Могили. 

Кардинально картина впродовж дня не змінилася. Але, з огляду на події останніх днів в плані активності російських окупантів, це, радше, позитив, аніж негатив. 

2. Вперше за півроку російського вторгнення росіяни почали включати мізки й усвідомлювати те, в яку криваву прірву їх штовхає Путін. Ніякого співчуття й жалю до українців, яких вбивають щодня у власній країні з волі Кремля, в РФ і близько немає. Але росіяни раптом зрозуміли, що за радісну для них крадіжку територій і суверенітету в України треба платити життями своїх вояк. 

Для нас це безрадісне відкриття: кожен росіянин – найманець або солдат – убитий в Україні, – це ще один крок до припинення м'ясорубки на Донбасі. Це ще один крок до прозріння російського суспільства та його тиску на власну владу з вимогою припинити агресію. 

Скільки нам знадобиться вбити російських агресорів, щоб цей поки зовсім слабенький голосок російських матерів почули в Кремлі – не знаю. Але цей голос нарешті пролунав, і це позитив. 

P.S. Друзі, в найближчі два дні я з деяких причин не зможу писати підсумки дня. З початку наступного тижня повернуся до колишнього формату роботи.

Спасибі вам усім. І – ми переможемо!».

Дмитро Тимчук повідомив усе це 27 серпня на сайті спільноти «Інформаційний Спротив» та на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів