Якісна журналістика у світі не виживе, але виникне щось нове, - Яцек Жаковський

12:50 14 вересня 2013 р.

Фото до новини

«ЗМІ стали своєрідним наркотиком для суспільства, який відриває його від дійсності і занурює в летаргійний сон», - заявив польський медіа експерт Яцек Жаковський під час дискусії «Вплив ЗМІ на суспільні процеси в світі», яку організували Польський Інститут та Інститут книги 13 вересня у Львівському прес-клубі в рамках 20 Форуму видавців.

За його словами подібні тенденції спостерігаються не лише в Україні чи Польщі, але й загалом у світі. «Медіа стали  частиною споживацької культури. Люди хочуть розваг,  а не занурюватися в проблеми суспільства чи брати участь у  культурних змінах. Такий стан речей прогнозували ще у середині 80-х. Суспільні еліти почали втрачати контроль над цим процесом. ЗМІ стали частиною шоу-бізнесу. Не всі, однак  ті, які не підпадають під ці критерії, опускаються на самий  низ. – каже Яцек Жаковський. - На мою думку, якісна журналістика не виживе. Але виникне щось нове. І потрібно дочекатися цього з відкритою світлою головою».

Тезу  політики споживацтва   та комерціалізації продукту  ЗМІ, в погоні за додатковим фінансуванням з реклами, підтверджує також Ґжеґош Ґауден, директор інституту книжки у Кракові, публіцист. Однак він вважає, що лише державне фінансування допоможе вижити медіа, які формуватимуть високі цінності.

«Я вважаю, що без державних   коштів у Польщі не буде  якісного громадського місійного телебачення. Однак, коли я заявив про це на одній з дискусій в Польщі, то  почув закиди, що тоді воно буде лише для еліти. Але  елітні університети теж утримуються за рахунок держави, оскільки  всі розуміють, що без якісної освіти  Польща не буде розвиватись.  Таку саму роль відіграє якісна достовірна суспільна інформація», - впевнений Ґжеґош Ґауден. 

Відео дискусії дивіться тут.

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів