Визволення Лисичанська дозволить силам АТО перегрупуватися й перейти до наступних етапів операції, – військовий експерт

23:40 24 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

На цьому наголошує за підсумками 24 липня керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у четвер коментувати підсумки 24 липня на сайті «ІС» і своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» традиційно – «з поганого:

1. У РНБО сьогодні повідомили, що проросійські бойовики готували теракти в школах Слов'янська. Тільки в одній місцевій школі №4 було виявлено чотри закладені вибухові прилади.

Замінованими опинилися й інші навчальні заклади міста. Лабораторія з виробництва вибухових речовин була обладнана бойовиками на території дитячого садка. 

Як охарактеризувати путінських бойовиків після цього? Готувати вбивство дітей, а тим паче – масове, – на моє глибоке переконання, людина не може. Така істота повинна іменуватися якось інакше, але не людиною. 

І адже знаходяться ті, хто досі не вважає ці створення терористами ... 

2. При всіх наших очікуваннях ситуація в прикордонних районах (по лінії Тарани-Дмитрівка-Довжанський-Червонопартизанськ і в районі Ізварине) не змінюється в кращий бік. Позиції наших військ, як і раніше, прострілюються з обох сторін –з боку як терористів, так і Росії. Не вирішено надактуальні проблеми постачання. 

Ми далекі від алярмістських настроїв, але це дійсно та проблема, яку неможливо замовчати. Навпаки – необхідно вирішувати в першу чергу й терміново. 

3. Парламентська коаліція розпалася – фракції «УДАР» і фракція «Свобода» з неї вийшли. Уряд прем'єра Арсенія Яценюка подає у відставку. Зміни до держбюджету в контексті АТО не прийнято, в закон про боротьбу з тероризмом – теж. 

І це в той час, коли Мінфін рапортує: грошей навіть для виплат військовослужбовцям у зоні АТО з 1 серпня вже не буде, й зміни в держбюджет потрібні вже зараз. 

Я розумію, що дострокові вибори життєво необхідні. Залишається сподіватися, що парламентські ігри не вплинуть негативно на проведену АТО.

4. Держприкордонслужба України повідомила: через дії російських прикордонників до громадян, які направляються в АР Крим з материкової частини України, на адміністративному кордоні Криму утворилися кілометрові черги. 

Тут, правда, треба розібратися – що за громадяни так рвуться до Криму. Якщо це місцеві жителі зачастили на материкову частину України, а зараз повертаються – це одне. А якщо мова йде про бажаючих відпочити в окупованому Криму громадянах України – це інше. 

За нашими підрахунками, в червні в окупований росіянами Крим виїхали відпочивати близько 100 000 громадян України. У порівнянні з мільйонними напливами в минулі літні сезони – начебто мізер. Але враховуючи, що в цей самий час на сході України через тих же росіян щодня гинуть наші хлопці, мені цей показник здається неприпустимим. Не думаю, що навіть з рідким струмочком туристів-українців на півострів можна миритися. 

У будь-якому разі, черга до Криму з материка гарна тільки в одному випадку – якщо це черга з бронетехніки української визвольної армії. Вірю, що цей день не за горами. 

З хорошого: 

1. Сили АТО вже в Лисичанську. Говорити про повне очищення міста від проросійської отруйної цвілі поки рано. Але не виникає сумнівів, що місто скоро буде наше. 

Це стратегічний успіх. З визволенням Лисичанська усувається «апендикс» на території, умовно контрольованої бойовиками. Це дозволить силам АТО перегрупуватися й приступити до наступних етапів операції. 

2. У справі зі збитим «Боїнгом» терористи продовжують кидатися між бравадою і інстинктом самозбереження. У підсумку постійно випливає і їх брехня, і брехня Москви. 

Вожачок т.зв. батальйону «Схід» Ходаковскій в інтерв'ю агентству Рейтер похвалився, що у бойовиків таки був ЗРК «Бук». Із Москви говоруну негайно прилетіло по шапці, після чого він відразу став відмовлятися: в інтерв'ю пропагандистському телеканалу «Russia Today» він вже клявся, що подібного не говорив. 

Але, слава Богу, «Reuters» – не російський ЗМІ. Тут журналісти себе поважають, і не змінюють щомиті свої твердження на прямо протилежні за сигналом «згори». Ось і зараз західні журналісти обурилися: агентство передало саме те, що говорив Ходаковський. 

Вочевидь, неспроста в «ДНР» після цього проколу так різко заборонили журналістам працювати в зоні конфлікту (треба думати, на пропагандистів із російських ЗМІ це не поширюється). А пану Ходаковському наші співчуття. Зі здриганням чекаємо сумної звістки про нещасний випадок з ним. ФСБ не любить балакучих дурнів, але що поробиш, якщо під рукою більше нікого немає ... 

3. Глава Верховної Ради оголосив про розпуск фракції Компартії в парламенті. Одночасно стало відомо, що Генпрокуратура й СБУ порушили проти членів КПУ 308 кримінальних виробництв за підтримку анексії Криму й за пособництво терористам «ДНР» та «ЛНР». 

Не хочеться наврочити, але, здається, що ми нарешті пориваємо з божевільним комуністичним минулим. Тобто з тим, що не давало країні нормально розвиватися 23 роки поспіль. 

Європейським «лівим», які намагаються заступатися за українських комуністів, хочеться побажати в годину біди не бути у своїх країнах такою ж «п'ятою колоною», якою в Україні є КПУ. Зрадників і колабораціоністів ніде не люблять. Та й у мирний час нормальна політична опозиція повинна підстьобувати владу рухатися вперед, а не з усіх сил тягнути назад, і вбік сусідньої совкової імперії».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів