Високими рейтингами кандидати в президенти заманюють спонсорів, – соціолог у Львові

17:58 20 липня 2018 р.

Фото до новини

Політики, партії та кандидати в президенти оприлюднюють тільки ті соціальні дослідження, які показують їхні високі рейтинги. Це роблять, щоб переконати спонсорів вкладати у них гроші, а виборців – голосувати. Ще одна причина оприлюднення - потішити своє его.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 20 липня, під час засідання громадського прес-центру на тему: “Форсоване оприлюднення соцдосліджень про рейтинги кандидатів у президенти. Розбіжності в результатах: причини і наслідки”, яке відбулося у Львівському прес-клубі, заявила директор українського центру вивчення громадської думки «Соцінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

- Аби політика, партію чи кандидата в президенти підтримали виборці, вони (виборці) повинні повірити, що й інші виборці його підтримують. Спонсори, які фінансуватимуть виборчу кампанію, повинні побачити, що вкладатимуть кошти в переможця. Тому політики та політичні сили намагаються переконати і спонсорів, і населення, що саме вони – переможці, - говорить соціолог.

Проте є ще одна причина, чому виборців так наполегливо годують цими рейтингами – пиха і самозакоханість кандидатів.

- Мені здається, що зараз, у цей конкретний момент, присутнє самолюбування. Коли ти дивишся у список і бачиш себе в лідерах, то на це хочеться дивитися і дивитися. Але якщо політику не подобаються результати, він їх приховує, не оприлюднює. І на всіх попередніх виборах нам дозволяли оприлюднювати рейтинги тільки ті кандидати та партії, які мали високі шанси виграти вибори. На сьогодні кандидати, які входять в першу шістку чи сімку, мають великі шанси виграти вибори. Тому вони всі і оприлюднюють ці рейтинги, - вважає Наталія Зайцева-Чіпак.

За її словами, за останні 25 років вона вперше спостерігає таке явище, коли партії та кандидати оприлюднюють рейтинги по двічі-тричі на тиждень. І почали це робити за рік до виборів. Раніше такі рейтинги оприлюднювали майже перед виборами  і то – раз на місяць.

- Ми вперше опинилися в такій ситуації, коли потрібно зробити вибір «за». Досі ми робили вибір «проти». Не подобається мені проросійсько налаштована політична еліта -  я підтримую когось з табору демократичних сил. Або навпаки. А на сьогодні не особливо є проти кого голосувати. Через це 25 відсотків взагалі не знає за кого голосувати, ще 17-18 відсотків не підуть на вибори. Залишаються ще 50 відсотків виборців, які будуть голосувати. Вони починають розпорошувати свої голоси між різними кандидатами та партіями. Це призводить до того, що ми не маємо чітко визначеного лідера. Є широкий спектр кандидатів, яких готові підтримати виборці. Але різниця між їхніми рейтингами незначна, - констатує директор українського центру вивчення громадської думки «Соцінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

Водночас, вона нагадує, що не всі соціологи є добросовісними, є й такі, що можуть спотворити результати на догоду замовникові.

- Але кожна агенція, яка проводить такі опитування, має свою репутацію. І це вже вибір особи - вірити їм чи ні, - каже соціолог.

Натомість заступник голови Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Іван Стецькович вважає, що технології з рейтингами використовувалися завжди.

- Ці технології відіграли величезну роль у виборах 2010 року, коли українці вибрали «двічі несудимого», - говорить Іван Стецькович.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів