Виборцеві доведеться вибирати з 300-500 кандидатів, – політолог у Львові

19:19 16 листопада 2018 р.

Фото до новини

Виборець на виборчій дільниці може отримати бюлетень, в якому буде від 300 до 500 кандидатів від політичних партій. Такі нововведення нас очікують з прийняттям нового Виборчого кодексу.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 16 листопада, під час засідання на тему: «Виборчий кодекс: хто «за» і що – «проти», яке відбулося у Львівському прес-клубі, заявив політолог, заступник директора Центру політичних досліджень ЛНУ ім.І.Франка Любомир Скочиляс.

- Кожна партія має подати не менше п’яти кандидатур. Але фахівці вже передбачають, що кожна партія подасть 10-15 кандидатур. Якщо порахувати кількість партій, які традиційно беруть участь у виборах, ми отримаємо досить величезне число кандидатів. І виборцю доведеться на виборчій дільниці переглянути цей список і визначитися, кого саме він обере, - говорить він. 

Водночас новий Виборчий кодекс передбачає своєрідну цукерочку для активного електорату. 

- Навіть якщо область за кількістю населення є меншою, але явка на вибори там буде більшою, то така область отримає більше представників у Верховній Раді, ніж та, де є більше населення, але воно не ходить на вибори, - застерігає Любомир Скочиляс. 

Соціолог Володимир Подгорнов вважає, що ніхто в Україні не знає точної кількості виборців. 

- За оцінками статуправління, в Україні мешкає 42 млн осіб. За оцінками експертів – 34 млн осіб. Це – разом з неповнолітніми. Отже виборців – ще менше. А скільки у нас так званих «мертвих душ»? А як будуть вирішувати питання щодо волевиявлення тимчасово переміщених осіб? У нас похибка в 10 млн осіб, які будуть впливати на вибори, але невідомо як, - каже Володимир Подгорнов. І зазначає, що такої ситуації в Україні не було ніколи.

- Ділки від політики будуть використовувати цю ситуацію. Політичні сили, які не мають рейтингу, але мають виходи на «паспортні столи» та інші види списків чи реєстрів, зможуть здобути собі рейтинги в результаті такої ситуації, - застерігає Володимир Подгорнов. 

В.о. голови Львівської міської організації «ВО «Батьківщина» Наталія Тимчій навіть уявити собі не може, з яким обсягом роботи доведеться зіткнутися членам виборчих комісії, опрацьовуючи бюлетені з кількістю кандидатів у 500 осіб.

- Щоби опрацювати протоколи, їм доводиться працювати до ранку, а інколи й до вечора наступного дня. Коли в них буде завдання – порахувати голоси за кожного з 500 кандидатів у списках, то підрахунок затягнеться на 5-6 днів, - передбачає вона. 

Натомість Володимир Подгорнов бачить це по іншому.

- Хтось буде чесно кілька діб все це підраховувати. А хтось напише на коліні те, як домовився. І так буде на третинах дільниць, - наголошує він. 

Соціолог нагадав, що в Індії, де мешкає понад мільярд осіб, уже існує електронна система голосування, яка відразу підраховує голоси. А в Україні дотепер користуються паперовими бюлетенями та підраховують голоси вручну. 

- Навіть у найглухіше індійське село привозять пристрій, подібний на банкомат, і людина там голосує, - говорить він.

З ним погоджується і в.о. голови правління ЛГО «Комітет виборців України» Роман Кошовий.

- Скоро в Україну люди зі всього світу будуть злітатися, щоб подивитися як голосують на папері, - жартує він.

Він є прихильником електронного голосування і вважає, що українцям мають надати можливість виявляти свою волю через інтернет. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів