Виборчі комісії на Львівщині затягували час для збільшення винагороди

21:31 22 квітня 2019 р.

Фото до новини

Порушення, які зафіксували спостерігачі «Громадянської мережі «Опора» у Львівській області не вплинули на результати голосування.

Про це сьогодні, 22 квітня, під час прес-конференції на тему «Перші підсумки повторного голосування на Львівщині», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявила громадська омбудсменка із захисту виборчих прав «Громадянської мережі «ОПОРА» у Львівській області Ярина Гаєцька-Колотило.

За її словами, поліція в день голосування отримала 45 повідомлень про порушення. Майже таку ж кількість зафіксували й офіційні спостерігачі. 

- Це – спроби голосування без документів, спроби проголосувати повторно, фотографування та псування бюлетенів, спроби винести бюлетені за межі виборчої дільниці. А також – здійснювалася агітація на дільницях за обох кандидатів, - перелічила вона порушення, які зафіксовано у Львові та Львівській області. 

Серед інших порушень Ярина Гаєцька-Колотило зазначила такі випадки, коли завчасно або невчасно розпочинали ранкові засідання комісій та  голосування на виборчих дільницях.

- На одній з дільниць забули опломбувати скриньку. Схаменулися вчасно, припинили голосування, але це внесло деструктив у виборчий процес. Також в Брюховичах спробували проголосувати за довіреністю. Були спроби проголосувати за допомогою закордонних паспортів, - громадська омбудсменка із захисту виборчих прав «Громадянської мережі» ОПОРА» у Львівській області називає порушення.

Загалом, за її словами, спроби проголосувати без паспорта фіксують під час кожних виборів. Але цього разу спостерігачі «Громадянської мережі «Опора» на дільниці селі Пеняки Бродівського району зауважили священника, який хотів проголосувати без паспорта. Члени ДВК відмовились надати бюлетень. Комічність ситуації полягає в тому, що раніше цей священик освятив приміщення для голосування.

Також в Ходорові зафіксували меншу кількість скриньок та кабінок для голосування, ніж це передбачено виборчим законодавством. Це спровокувало черги та порушення таємниці голосування. 

Спостерігачі «ГМ «Опора» зазначили, що багато комісій зуміли підрахувати голоси до півночі. Але в протоколах зазначили дату 22 квітня. 

- Очевидно, це вони зробили, аби отримати гроші за два дні роботи. Ми зафіксували таких 18 випадків. І коли я приїхала в ОВК ще до півночі, то застала величезну чергу в коридорі, але ніхто не заходив, тому що всі хочуть зафіксувати факт, що вони здали протоколи наступного дня після дня голосування, - зазначила Ярина Гаєцька-Колотило. 

Підсумовуючи виступ, вона наголосила, що досі жодна виборча кампанія не характеризувалася таким адекватним реагуванням на правопорушення правоохоронними органами. 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів