Всеукраїнський антикорупційний форум зібрав у Львові близько 150 учасників з усієї країни

16:15 27 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: ucu.edu.ua

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, в Українському католицькому університеті триває також хакатон.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 27 листопада, «Щоденному Львову», що , в Українському католицькому університеті тривають антикорупційний форум і хакатон. У повідомленні також конкретизують:

«27-29 листопада у Львові в Українському католицькому університеті триває Всеукраїнський антикорупційний форум і хакатон. Учасники заходу – близько 150 людей з усіх регіонів України, які протягом трьох днів працюватимуть над розробкою практичних моделей для боротьби з корупцією. Відкрили антикорупційний форум міський голова Львова Андрій Садовий та ректор Українського католицького університету о. Богдан Прах. Перший із них привітав учасників антикорупційного форуму таким чином:

«Чи є у Львові корупція? Є. Корупція є у всіх містах, вона є тою іржею, яка нищить скелет нашої держави.

Я думаю, що у нас корупції менше, ніж в інших містах. Подорожуючи Україною і звертаючи увагу на те, де є краще, а де гірше, ви бачите, що де щось зробили – там менше вкрали, де не зробили – усе вкрали. 

Символічно, що цей форум відбувається в Українському католицькому університеті, бо це унікальна інституція, де корупції нема. Корупція нас супроводжує від народження – в пологових будинках. Це реалії нашого життя.

Згадайте Помаранчевий Майдан. Скільки митників і працівників ДАІ було на Майдані, але вони були свято переконані, що, вигравши, отримають індульгенцію більше брати. 

Чи ви думаєте, що люди, які беруть хабарі, не йдуть захищати нашу Батьківщину від ворога на Сході? Йдуть, але вони вважають корупцію чимось своїм, нашим. Бо вона нас супроводжує від народження до смерті. 

У Норвегії корупції є дуже мало. Бо там нема традиції корупції, а в Україні така традиція є. 

Я переконаний, що вихід з цієї ситуації є. Я працюю у місті, і це місто є українським. Я мав багато пропозицій брати на роботу людей, які були готові дуже красно подякувати за свою працю.

Мало хто розуміє, чому я багато людей брав на роботу з інших міст до Львова. Тому що вони не були пов’язані з тими кланами, які тут існували. 

Перша засторога від корупції – брати на роботу адекватних чесних людей. Друга річ – треба їм платити високу заробітну платню, середню на ринку.

Звичайно, має бути жорсткий контроль, і з цим проблема, тому що найбільшими носіями корупції в нашій державі є представники правоохоронних органів.  Моя рекомендація дуже проста – робити все можливе й неможливе, щоб до влади приходили мудрі освічені люди, гідні люди.

Чи є надія на наш сьогоднішній парламент? Немає. Я пригадую, як за два місяці до виборів я мав зустріч з Блаженнішим Любомиром Гузаром.

Він сказав дуже мудрі слова: «Якщо не буде закону, який дасть можливість, щоб вибори були за пропорційною системою, за відкритими списками, це не будуть вибори – це буде просто голосування».

Ми так і отримали. Дуже складно, бо 90% людей, які прийшли, це люди тієї системи, яка по-іншому не вміє працювати. Але я маю надію на тих 10%, тому що вони незаангажовані, вони самі себе зробили. 

Перед нами стоїть велика бетонна стіна, яка росте і хоче задавити. Тому без Божої ласки, без віри в те, що ми зможемо це здолати, це неможливо. Але я великий оптиміст і я вірю, що ми зможемо це зробити.

Що для цього треба? Багато працювати, вірити в Бога і любити людей. Бажаю вам добрих днів праці!».

Натомість ректор Українського католицького університету о. Богдан Прах звернувся до учасників форуму з такою промовою:

«Корупція – це справжня велика хвороба у нашому суспільстві. Це хвороба не тіла, а душі.

Тому ми мусимо з тим дати собі раду, мусимо побороти і своє думання, і розум, і душу, і серце. Ми зібрались для того, щоб знайти спосіб, як це зробити.

Це не буде просто, але Господь Бог допоможе нам тоді, коли ми справді відкриємо своє серце. Закликаю вас усіх не тільки до праці, а й до молитви. Львів – це столиця нашої духовності, але без молитви духовності немає».

Організатори форуму мають на меті створити платформу для обговорення викликів у боротьбі з корупцією та розробити практичні моделі для подолання хабарництва на місцях. Фахівці у різних галузях, громадські діячі, підприємці, державні службовці, учасники програми інноваційного підходу до державного управління «Good Governance» розроблять практичні моделі для подолання хабарництва.

Серед доповідачів форуму та хакатону – автор книги «Чому Грузії вдалося» Лариса Буракова, заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, експерт з питань парламентського лобіювання Віталій Шабунін, екс-міністр економіки, голова Дорадчої ради LvBS Павло Шеремета, медіаексперт, засновник компанії pro.mova Євген Глібовицький, аналітик Transparency International Україна Сергій Гула, підприємець і громадський діяч Ярослав Рущишин, голова БФ «Пацієнти України (UCAB)» Дмитро Шерембей та інші. 

Учасники форуму і хакатону поділяться успішними прикладами подолання корупції і спільно з експертами розроблять практичні моделі боротьби з корупцією у п’яти сферах: освіта, медицина, адміністративні служби, митна і податкова служби, міліція та ДАІ. Результатами стануть напрацювання з конкретними інструкціями у вигляді інфографік, відеороликів, мобільних аплікацій про те, як подолати корупцію на місцях. Після форуму організатори проведуть шість виїзних турів різними областями України для представлення та поширення цих напрацювань.

Антикорупційний форум і хакатон відбудеться у рамках проекту «Школа відповідального громадянина». Організатори заходу – Львівська бізнес-школа (LvBS) й Інститут лідерства та управління УКУ. Проект реалізовують за підтримки Посольства США в Україні та «Карітас-Німеччина».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів