Власники ID-карток не можуть брати участь у виборах, – експерти

16:03 16 листопада 2018 р.

Фото до новини

Якщо громадянин України є власником пластикової ID-картки, а не паперового паспорта, то він не може кандидувати на посаду Президента, міського голови або у депутати різного рівня. Його документів ЦВК не візьме навіть до розгляду.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні,16 листопада, під час засідання на тему: «Виборчий кодекс: хто «за» і що – «проти», яке відбулося у Львівському прес-клубі, повідомив в.о. голови правління ЛГО «Комітет виборців України» Роман Кошовий.

- На сьогодні ID-картка не запроваджена в жодне виборче законодавство. У законі чітко вказаний список документів, які кандидати подають до ЦВК. Там вимагають надати ксерокопію першої та другої сторінки паспорта. І нічого не сказано, що може замінити ці документи, - каже він. 

За його словами, саме зараз фахівці напрацьовують законодавчу базу, яка би мала вирішити цю проблему найближчим часом. 

Також, можливо, буде важко проголосувати власникам ID-паспортів.

- Сьогодні вже неможливо отримати паперовий паспорт. А проблема ID-картки в тому, що вона недійсна без додаткового папірчика, - зауважив Роман Кошовий. 

На цьому ж акцентував увагу і соціолог Володимир Подгорнов.

- Громадянин під час голосування не зможе отримати бюлетень, - зауважив він.

Хоча Роман Кошовий вважає, що для вирішення проблеми виборців вистачить офіційного роз’яснення від ЦВК. А ось для майбутніх Президентів, міських голів та депутатів потрібно вносити зміни до законодавства.  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів