Влада використовує мобілізацію для порахунків з людьми, – експерт

21:13 6 липня 2015 р.

Фото до новини

Кандидати у депутати різних гілок влади під час передвиборчої гонки повинні, передусім, відзвітувати про те, як вони виконали свій конституційний обов’язок – захищати країну зі зброєю в руках від зовнішнього ворога.


Відео: Львівський прес-клуб

Таку думку висловив сьогодні, 6 липня, під час прес-конференції на тему: «Як несвоєчасне проведення мобілізації позначається на військових, які очікують демобілізації», що відбулась у Львівському прес-клубі, військовий експерт Володимир Гулима.
- У нас зараз – вибори. І якщо людина хоче мати якусь політичну вагу і вирішувати державні питання, то треба в неї питати, як вона особисто виконувала свій обов’язок – захищати країну і допомагала державі. І це має бути основним із критеріїв, який ми висунемо своїй владі, - вважає він.

Експерт також зауважив, що держава має безліч можливостей відстежувати місце перебування тих, хто відмовляється отримувати повістки.
- Люди, які відмовляються служити, не беруть повістки, змінюють місце проживання і не повідомляють про це військкомат, хоча зобов’язані. В той же час вони дуже активно подають документи на отримання різних субсидій та дотацій державних. Так, держава має пояснювати. Але держава – це і механізм примусу. У нас уже другий рік війни, але кордон відкритий, люди, які підлягають мобілізації, спокійно можуть виїхати з країни, - каже Володимир Гулима.

Він нагадав, що хлопці, які потрапили в першу хвилю мобілізації, закрили грудьми ту діру,яка існувала у наших збройних силах. Це були найсправжнісінькі добровольці, які не ховалися від мобілізації, а самі приходили до військкоматів і вимагали їх призвати до війська.
- Уже потім генштаб почав трошки планувати. При цьому визначили, що під мобілізацію підпадають чоловіки віком від 25 до 50 років, які мають досвід військової служби. До цього досвіду належить і навчання на військових кафедрах при вишах, і отримання військових звань. З цих розрахунків і була визначена кількість особового складу, яка би мала бути мобілізована. Зараз прийшов час, коли хлопців з першої лінії треба відводити, надавати їм відпочинок та демобілізовувати.

А туди має зайти друга хвиля. Вже навчена і екіпірована. І настає черга навчати третю хвилю, яка буде міняти і їх. Проте ми підійшли до того, що перша і друга хвилі свою місію виконали, а третьої – немає, - каже експерт.

При тому він визнав, що місцева влада використовує мобілізацію для порахунків з людьми, які намагаються вказати їй на недоліки. Такі активісти отримують повістки. І це вже громадяни сприймають не як виконання конституційного обов’язку, а як покарання.
Тому в суспільстві формується негативне ставлення до мобілізації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів