Влада «узаконила» цензуру в інтернеті, яка стосується усіх українців

19:46 16 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: nnm.me

Нацкомісії зв’язку та інформатизації надано «право» зобов‘язувати веб-операторів обмежувати доступ до всесвітньої мережі пересічним громадянам.

Про це йдеться в законі «регіоналів» Вадима Колесніченка та Володимира Олійника «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», який  був прийнятий сьогодні Верховною Радою голосуванням руками. Зокрема, закон передбачає, що Нацкомісія «приймає рішення щодо обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється розповсюдження інформації, поширення якої суперечить закону, чи через які здійснюється діяльність інформаційного агентства без передбаченого законом свідоцтва про державну реєстрацію інформаційного агентства, та щодо поновлення такого доступу у разі видалення зазначеної інформації, отримання свідоцтва або скасування рішення, на підставі якого доступ було обмежено». 

Також документ передбачає, що «рішення щодо обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється розповсюдження інформації, поширення якої суперечить закону, приймається на підставі висновку експерта щодо належності інформації до такої, поширення якої суперечить закону». Рішення щодо обмеження доступу до інтернету може бути оскаржено в суді в порядку адміністративного судочинства.

У законі мовиться також: «Ініціювання розгляду питання щодо обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет, залучення експертів, ухвалення, надсилання та виконання прийнятого  рішення, усунення порушень особою, що їх допустила, поновлення доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Про це повідомляє сьогодні, 16 січня, «Espreso.tv». Натомість «Gazeta.ua» цитує наукового директора Інституту євроатлантичного співробітництва й політолога Олександра Сушка, який вважає, що нововведення, які стосуються поширення інформації в інтернеті, мають найширше суспільне значення у законопроекті. Експерт пояснює:

«Тепер будь-яка особа, група людей, чи спільнота, якщо вона регулярно займається поширенням інформації в мережі інтернет, повинно мати реєстрацію «інформаційного агентства. Тепер на всіх цих людей поширюється законодавство про інформаційні агентства.

Якщо вони не отримають відповідних ліцензій, то вся їх діяльність в інтернеті, включно із соцмережами, буде вважатися незаконною і каратиметься у відповідний спосіб. Треба буде відкрити справи проти мільйонів людей. Бо будь-яка участь у будь-яких заходах – це як мінімум адміністративна відповідальність.

Криміналізується усе, що пов'язане із так званим «наклепом», з будь-яким збором інформації про зловживання чиновників. Плюс, цими «іноземними агентствами» фактично забороняється громадянам займатися громадянською діяльністю. Такими занодавчими ініціативами влада бореться за своє виживання «будь-якою ціною».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів