Влада перетворює Україну на «Білорусь-2» (відео)

21:24 16 січня 2014 р.

Фото до новини

Соціолог Ірина Бекешкіна закликала ЄС і США запровадити санкції проти тих, хто голосували за ухвалення закону «Про громадські об’єднання» (у разі його підписання президентом).

Від 16 січня цього року Україна може перетворитись на «другу Білорусь», якщо президент Віктор Янукович підпише ухвалені в четвер законодавчі акти, вважають незалежні експерти і громадські діячі. Так вони охарактеризували ухвалені провладною парламентською більшістю рішення обмежити права українців на проведення масових акцій. Не менш загрозлива, на думку експертів, є зміна законодавства щодо діяльності неурядових організацій.

Перед закриттям третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання більшість у режимі голосування руками вирішила, серед іншого, посилити захист суддів і працівників правоохоронних органів, більш жорстко обмежити проведення масових акцій. Наприклад, якщо кияни протестують під стінами Київської міської державної адміністрації проти незаконної забудови історичної частини міста, а одесити пікетують міську раду, вимагаючи скасувати вирубку прибережних схилів, це можна розцінити як перешкоджання діяльності установам й органам влади.

Якщо студенти малюють на стінах будинків графіті з написами «Банду – геть!» або «Героям слава!», це можна розцінити і як вандалізм, і як екстремізм. Не менш ризиковано для пересічних мешканців багатоквартирних будинків звертатись до ЖЕКу, вимагаючи попереджати заздалегідь про заплановане вимкнення гарячої води чи не вивезення своєчасно сміття. Адже, якщо про пікет не повідомлені районні адміністрації, працівник комунальної служби може розцінити це ледь не як хуліганську дію з боку власників квартир.

Автомобілісти без дозволу відповідних підрозділів МВС не мають права рухатись колонами із більш ніж п’ятьма машинами. У разі порушення на водіїв чекає вилучення прав, а то й автомобіля.

Громадські організації позбавляють легітимного права впливу на владу – правозахисники

Якщо ж українець є членом громадської організації, яка виграла грант на підтримку, наприклад, правозахисної діяльності або місцевого самоврядування, – не виключено, що цей українець є «іноземним агентом». Введення терміну «громадське об’єднання, що виконує функції іноземного агента», експерти називають калькою відповідного терміну з російського законодавства.

На прохання «Радіо Свобода» прокоментувати законодавчі нововведення, один із їхніх розробників, народний депутат від «Партії регіонів» Вадим Колесніченко пояснив, що ці правові новації жодним чином не стосуються мирних акцій. «Мирна акція протесту захищена і Конституцією, і діючим законодавством. А от все, що пов’язане з небезпекою для людей, – не є мирною демонстрацією. Мирна демонстрація, мирне пікетування, яке не паралізує діяльність державних органів, установ чи якихось організацій, не потребують особливої уваги влади», – наголошує депутат. 

У разі підписання президентом Віктором Януковичем змін до закону «Про громадські об’єднання», суспільство буде позбавлене легальних методів впливу на владу. Так вважає виконавчий директор Української Гельсінської спілки, правозахисник Аркадій Бущенко.

«Відтак, якщо я скажу, що пан Колесніченко діє проти державних інтересів, це вже є політична діяльність з мого боку. Взагалі, можновладці хочуть накинути хустку на рот і громадянському суспільству в цілому. Бо коли ми їм кажемо «перестаньте катувати людей у в’язницях», – це трактуватиметься як втручання у державну політику. Якщо ми кажемо «перестаньте красти з державного бюджету» – це теж втручання у державну політику. А якщо у нас у кишені є пара доларів, то ми вже іноземні агенти», – зазначив експерт Радіо Свобода. 

Накласти «вето» на ухвалені 16 січня законодавчі акти президента Януковича закликав і координатор всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» Володимир Чемерис. «Отже, збільшилось адміністративне покарання за порушення порядку проведення мітингів і демонстрацій. Ця норма збільшила адміністративне покарання. Але питання в тому, що оскільки в Україні не існує у законодавстві такого документа, який би називався «Порядок проведення мітингів і демонстрацій», то суди не мають підстав застосовувати цю статтю до учасників протесту. Я розумію, що попри це деякі суди будуть цю статтю застосовувати, якщо президент Янукович підпише цей документ», – пояснив Чемерис у розмові з Радіо Свобода.

Директор фонду «Демократичні ініціативи», соціолог Ірина Бекешкіна, коментуючи ухвалення закону «Про громадські об’єднання», запропонувала лідерам Євросоюзу і США запровадити санкції проти тих, хто за цей закон голосував (у разі його підписання президентом). «І у США, і у Європі повинні бути ухвалені санкції проти депутатів, які за це проголосували. Як мінімум – в’їзд до цивілізованого світу їм має бути заборонений», – зазначає  Бекешкіна. 

Про це інформує сьогодні, 16 січня, журналіст «Радіо Свобода» Богдана Костюк.

Як повідомляв «Щоденний Львів», провладні депутати ВР «ухвалили» підняттям рук антимайданівські «закони», зокрема, звільнили «Беркут» від кримінальної відповідальності, дозволили судити без обвинуваченого й захисту, «узаконили» цензуру в інтернеті й кримінальну відповідальність за «наклеп», а також перетворюють громадські організації на «іноземних агентів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів